Τετάρτη, Αυγούστου 11, 2010

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ...

«Δώρο» ύψους 25 εκατ. ευρώ μόνο για το μήνα Σεπτέμβρη προσφέρει μέσω του ΟΑΕΔ η κυβέρνηση στους ξενοδόχους, απαλλάσσοντάς τους από την καταβολή των εισφορών τους για την ασφαλιστική κάλυψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Απόδειξη ότι λεφτά υπάρχουν - και είναι πολλά - αλλά διατίθενται για τις ανάγκες των επιχειρηματιών και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ και μετά την υπογραφή και δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ξεκινήσει η εφαρμογή του «Προγράμματος για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου το μήνα Σεπτέμβριο, με την πλήρη επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις». Το ποσό της επιχορήγησης θα καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για το μήνα Σεπτέμβρη του 2010 για κύρια και επικουρική ασφάλιση, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Mπορεί ο ΟΑΕΔ και η κυβέρνηση να μιλούν για κίνηση που στηρίζει την απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική:

* Καταρχήν, στο όνομα πάλι της ανεργίας οι μεγαλοξενοδόχοι τσεπώνουν ξανά «ζεστό χρήμα» για δεύτερη φορά το τελευταίο δίμηνο. Για τους μήνες Μάη - Ιούνη η κυβέρνηση «χάρισε» 50 εκατ. ευρώ στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες επιβάρυναν αποκλειστικά τον ΟΑΕΔ.
* Η «απασχόληση» που ενισχύεται - κατά τα λεγόμενα κυβέρνησης και ΟΑΕΔ - δεν είναι παρά απασχόληση με ημερομηνία λήξης. Μετά από ένα μήνα οι άνεργοι θα είναι και πάλι άνεργοι, ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι θα έχουν κερδίσει ακόμα περισσότερα από την πάμφθηνη εργασία τους. Δηλαδή, δε φτάνει που χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ στη μεγαλοεργοδοσία, αλλά αυτά αξιοποιούνται για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την ώρα που μειώνονται δραστικά οι θέσεις σταθερής και με πλήρη δικαιώματα εργασίας.

ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: