Τρίτη, Αυγούστου 10, 2010

ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ

Στο μέσο της συνοικίας του Αγίου Σπυρίδωνα δεσπόζει ο υποσταθμός της ΔΕΗ. Μόνο εδώ τα κρούσματα του καρκίνου -όσα έχουν γνωστοποιηθεί- αγγίζουν τα 22. Ο φόβος και η αγωνία είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των κατοίκων, οι οποίοι δίπλα στα σπίτια τους βλέπουν να περνάνε καλώδια της ΔΕΗ ιδιαίτερα υψηλής τάσης. Η φωνή τους και οι διαμαρτυρίες τους δυστυχώς δεν εισακούγονται πουθενά. Αγανακτισμένοι δεν καταθέτουν τα όπλα, προσπαθούν μόνο να διασκεδάζουν «τα χάλια τους», όπως περιγράφουν την κατάσταση που ζούνε καθημερινά.
Το πρόβλημα με τον υποσταθμό της ΔΕΗ στη συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνα μετράει αρκετές δεκαετίες τώρα. Υπάρχουν οι πυλώνες οι οποίοι είναι υψηλής τάσης και πολλοί από αυτούς βρίσκονται ουσιαστικά «μέσα» στα σπίτια. Ενώ λοιπόν το πρόβλημα υπάρχει και οι κάτοικοι αντιδρούν, η ΔΕΗ από 150 κιλοβάτ που ήταν η τάση την αυξάνει προκλητικά στα 300 κιλοβάτ.
Εν τω μεταξύ η Αντινομάρχης Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Νατάσα Οικονόμου για το συγκεκριμένο θέμα ζητά τη διενέργεια μετρήσεων των επιπέδων του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του υποσταθμού της ΔΕΗ, στο Δήμο Ν. Ιωνίας Μαγνησίας» με επιστολή της προς την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας -Γραφείο Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών.
«Με αφορμή την εκδηλωθείσα ανησυχία περιοίκων και εργαζομένων για την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία του υποσταθμού της ΔΕΗ στο Δήμο Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών πρέπει να γίνουν σχετικές μετρήσεις από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ως αρμόδιας Αρχής για θέματα ακτινοπροστασίας στη χώρα», αναφέρει η κ. Οικονόμου.
Όπως είναι φυσικό η κ. Οικονόμου ζητά και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς της Νομαρχίας για την υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής αναφορικά με τα επίπεδα του ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του υποσταθμού της ΔΕΗ.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είχε πραγματοποιήσει μετρήσεις στη Νέα Ιωνία του 2002 από τις οποίες προέκυπτε ότι οι τιμές που λάμβανε η μαγνητική επαγωγή Β (μΤ) σε καμία από τις θέσεις μέτρησης δεν υπερέβησαν τα επίπεδα αναφοράς, όπως αυτά καθορίζονται από την Κ.Υ.A. για την προστασία του κοινού. Μάλιστα οι τιμές που μετρήθηκαν κυμαίνονταν από 61 έως 5263 φορές μικρότερες από την οριακή τιμή των 100 μΤ που καθορίζεται στην εν λόγω Κ. Υ.Α. για τη μαγνητική επαγωγή στη συχνότητα των 50Ηz (συχνότητα λειτουργίας του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας).
Παράλληλα οι τιμές που λάμβανε η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου (V/m) σε καμία από τις θέσεις μέτρησης δεν υπερέβησαν τα επίπεδα αναφοράς, όπως αυτά καθορίζονται από την προαναφερθείσα Κ .Υ.Α. για την προστασία του κοινού. Μάλιστα οι τιμές που μετρήθηκαν, ήταν από 9,5 έως 218 φορές μικρότερες από την οριακή τιμή των 5.000V/m που καθορίζεται στην Κ.Υ.Α. για την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου στη συχνότητα των 50Ηz , (συχνότητα λειτουργίας του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας).

Σε έγγραφα που έχουν στείλει κατά καιρούς οι κάτοικοι της περιοχής σε υπουργεία, δήμο και υπηρεσίες αναφέρουν πως είναι πάρα πολύ συχνό το φαινόμενο να γίνονται εκρήξεις στα σύρματα από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα. Οι άνθρωποι αυτοί ανά πάσα στιγμή ζούνε με το φόβο πως θα βρέξει, κάποιο σύρμα θα πάρει φωτιά και θα καταστραφεί και το σπίτι τους.
Να σημειωθεί πως στο φύλλο της κυβέρνησης στο άρθρο 5 που αφορά στην επέμβαση πολεοδομικών σχεδίων οικιστικής ανάπτυξης λέει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί αλλά και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας είναι υποχρεωμένα να προσαρμόζονται στα προγράμματα και σχέδια ανάπτυξης των δικτύων υποδομής ή παροχής υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της περιοχής.

Συντάκτης: Αλίκη Φωτιάδου

ΠΡΕΖΑ TV
10-8-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ Αλίκης Φωτιάδου, ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ.ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΧΙΛ/ΤΡΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΕΔΩ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΜΑΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.ΘΥΜΑΜΕ ΣΙΝΑΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΑΙΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ. ΤΟ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΑ 40 ΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ.ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΟΛΟΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ!!!ΑΡΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ...ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚΕΙ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΕ ΑΥΤΟΣ.ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ...ΝΟΜΙΖΩ. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΡΗΣΗ ΑΣ ΤΗΝ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

" Η ΔΕΗ από 150 κιλοβάτ που ήταν η τάση την αυξάνει προκλητικά στα 300 κιλοβάτ. "

Η τάση μετριέται σε V (Volt) και οχι σε W (watt). Μιλάτε λοιπον για την ισχύυ του σταθμού και σίγουρα αυτό δεν έχει κάποια άλλη επιρροή στην περιοχή.

Και φυσικα συμφωνω με τον παραπανω κυριο που σωστα περιγραφει την κατασταση.
Σε καμμια περιπτωση δεν φταει ο υποσταθμος και οι υποδομες για τους ανευθυνους που επετρεψαν τετοια πολεοδομικη κατασταση.

Σε οποιον δεν toy αρεσει τα μαζευει και παει εκει που νομιζει οτι ειναι καλα.