Κυριακή, Αυγούστου 01, 2010

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ...ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ...

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κλιμακωθούν οι ενέργειες κατα της συνταγματικότητος του Μνημονίου από φορείς, αλλά και μεμονωμένους πολίτες, ενώ τότε προβλέπεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη «μαζική» προσφυγή, που κατατέθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας (ΔΣΑ), άλλους 9 φορείς, αλλά και 22 ιδιώτες, με την οποία ζητείται η ακύρωση, ως αντισυνταγματικών, όλων των περικοπών που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις εργαζομένων.
Η κατάθεση της προσφυγής στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποτελεί επί της ουσίας την πρώτη από μια σειρά ενεργειών στις οποίες προτίθεται να προβεί ο ΔΣΑ. Οπως τονίζει ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Παξινός υπάρχει μέριμνα για περαιτέρω προσφυγή στα διοικητικά και τα πολιτικά δικαστήρια, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ στις αρχές του φθινοπώρου ο ΔΣΑ αναμένεται να ξεκινήσει «εκστρατεία ενημέρωσης» για τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο. «Δεν θα κάνουμε πίσω και από τον Σεπτέμβριο θα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα για να εξηγήσουμε τι είναι το Μνημόνιο. Επί της ουσίας προβλέπει εκποίηση του εθνικού πλούτου και αυτό πρέπει να το μάθει ο ελληνικός λαός», λέει ο κ. Παξινός. Την προσφυγή, περαν του ΔΣΑ, υπογράφουν η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η ΕΣΗΕΑ, το ΤΕΕ, η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, το Εργατοϋπαλλήλικό Κέντρο Λιβαδειάς, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού και ο Ενιαίος Φορέας Διαδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προσφυγή, τρεις είναι οι κυρίως λόγοι που καθιστούν το Μνημόνιο αντισυνταγματικό. Οι λόγοι αυτοί αφορούν τη διαδικασία ψήφισης του σχετικού νόμου, την εκχώρηση νομοθετικών και εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στον υπουργό Οικονομικών, αλλά και την παραβίαση του δικαιώματος της «περιουσίας».
Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι όπως επισημαίνεται στην προσφυγή ο νόμος 3845/2010 αποτελεί διεθνή συνθήκη, εντούτοις κατα παράβαση του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 της Βουλής. Ως αντισυνταγματική καταγγέλλεται επίσης η εκχώρηση νομοθετικών αρμοδιοτήτων στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δικαιούται να υπογράφει ό, τι κρίνεται απαραίτητο για την εκτέλεση του Μνημονίου. Τέλος, επισημαίνεται οτι παραβιάζεται το δικαίωμα της «περιουσίας», στο οποίο εμπίπτουν οι αμοιβές αλλά και οι συντάξεις.

Στο ίδιο κείμενο αμφισβητείται η καταλληλότητα, αλλά και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και πλήττουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Η συγκεκριμένη προσφυγή, όπως όλα δείχνουν, είναι απλώς η αρχή, καθώς ιδιώτες αλλα και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν τις τελευταίες εβδομάδες αλλεπάλληλες επικοινωνίες με γραφεία εργατολόγων προκειμένου να προετοιμάσουν τις επόμενές τους κινήσεις. Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του συνταγματολόγου κ. Γιώργου Κασιμάτη, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδος των νομικών που συνέταξαν την προσφυγή. «Θελαμε να δώσουμε το έναυσμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το φάσμα των παρανομιών είναι ευρύτατο και εκτείνεται σ εθνικό, ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε.

Της Ευας Καραμανωλη

ΠΡΕΖΑ TV
1-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: