Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται και πάλι η Δικαιοσύνη στο πεδίο της διερεύνησης ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα σε υποθέσεις σκανδάλων που ήδη απασχολούν τη Βουλή. Στο μεταξύ, δικαστικές ενέργειες, που επιβάλλονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, δρομολογούν νέες εξεταστικές επιτροπές, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Η εμπλοκή για μία ακόμη φορά της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις που βρίσκονται σε προχωρημένη έρευνα από τη Βουλή, προκλήθηκε μετά την πρωτοβουλία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ευθύνες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι.
Με το επιχείρημα ότι υπήρξαν πορίσματα για τις ανταλλαγές ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου, σύμφωνα με τα οποία το Δημόσιο δεν ζημιώθηκε, οι βουλευτές της Ν.Δ. ζήτησαν να κινηθούν διαδικασίες για απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική, επαναφέροντας την υπόθεση και πάλι στο δικαστικό πεδίο, καθώς ήδη διενεργείται ανάκριση στο εφετείο από καιρό.
Κι ενώ ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιω. Τέντες, μελετά τα καταγγελλόμενα από τους βουλευτές της Ν.Δ., προκειμένου να αποφανθεί για τις περαιτέρω ενέργειες της Δικαιοσύνης επί του θέματος, μία ακόμα εξέλιξη ήρθε να προστεθεί μεταφέροντας στη Δικαιοσύνη μία ακόμα πτυχή της υπόθεσης Βατοπεδίου. Αυτή τη φορά από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλεται το αίτημα προς τις δικαστικές αρχές να ερευνηθούν, στο πλαίσιο των ανακρίσεων για το Βατοπέδι, τυχόν ευθύνες του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή αλλά και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Σ. Ξυνίδη. Οπως υποστηρίζεται, είχαν γνώση πτυχών της υπόθεσης στο πρώτο στάδιο των ανταλλαγών και των διεκδικήσεων εκτάσεων στη Βιστωνίδα.
Κι ενώ οι δικαστικές αρχές εξετάζουν τα αιτήματα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το αίτημα του Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ζητήσει από την ανακρίτρια να μειώσει την εγγύηση των 400 χιλιάδων ευρώ που του επέβαλε μετά την απολογία του, με το επιχείρημα ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που θεωρεί υπέρογκο. Το αίτημα Αγγέλου, που δίχασε και το νομικό κόσμο, εξετάζεται και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η απάντησή της ανακρίτριας, καθώς η προθεσμία για να καταβληθούν τα χρήματα σύντομα εκπνέει.
Αντίστροφη είναι όμως η πορεία που ακολουθείται σε άλλες υποθέσεις. Εν προκειμένω, ο φάκελος για τα παραποιημένα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος, που διαβιβάστηκε από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αποτελεί το έναυσμα για τη σύσταση μιας ακόμα Εξεταστικής, αυτή τη φορά για την οικονομία. Η δικογραφία για τα λεγόμενα «greek statistics», που δεν περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες δικαστικές πηγές, καμιά αξιολόγηση ή άλλο στοιχείο κατά πολιτικών προσώπων που να προέκυψε από έρευνα της Δικαιοσύνης, προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έστειλε στην Εισαγγελία αναφορές πολιτών για έρευνα.
Με δεδομένο πως η δικογραφία θα έφθανε από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή μια και οι δικαστικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα να ερευνούν ευθύνες πολιτικών, ήταν αναμενόμενο το θέμα για τα παραποιημένα στοιχεία να φθάσει στη Βουλή με τη βούλα όμως της Δικαιοσύνης. Ετσι, γι’ άλλη μια φορά, η Δικαιοσύνη βρέθηκε στο κέντρο των εξελίξεων για έρευνες που αναλαμβάνει η Βουλή, δίδοντας εν προκειμένω το έναυσμα και απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από τη σχετική πρωτοβουλία για την κίνηση της διαδικασίας των ερευνών.
Της Ιωαννας Μανδρου
ΠΡΕΖΑ TV
1-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου