Πέμπτη, Αυγούστου 19, 2010

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ... ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ...ΚΙ’ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ...

Σε απεργία πείνας βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό Ιρανοί απεργοί πείνας, που έχουν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα και όπως καταγγέλλουν η εξέταση των αιτημάτων τους για πολιτικό άσυλο εκκρεμεί 6 - 8 χρόνια.

Η "Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή" και η "Ενωση Μεταναστών Εργατών" σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας, τόνισαν ότι ορισμένοι από τους πολιτικούς πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 19 Ιουλίου, ενώ η υγεία τους διατρέχει κίνδυνο και έχουν ήδη μεταφερθεί μια φορά σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, γιατροί που επισκέφθηκαν τους απεργούς πείνας τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο για σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα. Μάλιστα, ένας εκ των απεργών έχει ράψει το στόμα του, και μεταφέρθηκε για ακόμη μια φορά σήμερα στο νοσοκομείο, καθώς η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστίας Γ. Τσαρμπόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του: "Η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ιρανοί απεργοί πείνας είναι αποτέλεσμα των χρόνιων προβλημάτων του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα, που παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης, γρήγορης και αποτελεσματικής εξέτασης των αιτημάτων. Το αίτημά τους για οριστική απόφαση σχετικά με το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα είναι απόλυτα δίκαιο. Οι Επιτροπές Προσφυγών, που λειτουργούσαν περιορισμένα έστω, μέχρι το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, καταργήθηκαν με το Π.Δ. 81/2009, γεγονός που οδήγησε την Ύπατη Αρμοστεία σε αποχώρηση από τις διαδικασίες ασύλου και καταγγελία της σχετικής νομοθεσίας. Σήμερα αναμένεται η υιοθέτηση ενός νέου Π.Δ. που ανάμεσα στα άλλα θα επανασυστήσει τις Επιτροπές Προσφυγών με στόχο την εκδίκαση των εκκρεμών αιτημάτων. Η προσπάθεια του Οργανισμού μας, που συμμετείχε στην προετοιμασία της νέας νομοθεσίας, ήταν το Π.Δ. να υιοθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι και οι επιτροπές να λειτουργήσουν το φθινόπωρο".

Υπενθυμίζεται ότι αν και πριν από 15 ημέρες υπεγράφη το μεταβατικό προεδρικό διάταγμα για το Πολιτικό Άσυλο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χροσυχοϊδη, εξακολουθούν να εκκρεμούν οι υπογραφές από τα συναρμόδια υπουργεία και ο έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε στη συνέχεια να συγκροτηθούν οι Επιτροπές Προσφυγών.

ΠΡΕΖΑ TV
19-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: