Πέμπτη, Αυγούστου 26, 2010

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ...ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Εθνικό σχέδιο για μη νόμιμη μετανάστευση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αφορά την πρώτη υποδοχή, το άσυλο, τα κέντρα κράτησης και τις επιστροφές με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες.

Το σχέδιο που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στοχεύει στην αποτελεσματική και δίκαιη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας της αθρόας άφιξης μεταναστών, έχει τους παρακάτω άξονες:

***Τη θέσπιση διαδικασιών και δομών πρώτης υποδοχής και τη δημιουργία τριών Κέντρων Πρώτης Υποδοχής σε Εβρο, Δωδεκάνησα και Λέσβο μέχρι τα τέλη του 2011.

***Τη δημιουργία μιας νέας, ανεξάρτητης από την Ελληνική Αστυνομία, Υπηρεσίας Ασύλου και τη ριζική αναμόρφωση της διαδικασίας ασύλου, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2011.

***Την ανάπτυξη σύγχρονων διαδικασιών και δομών για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων. Στόχος είναι η βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών, η αύξηση της χωρητικότητας των δομών φιλοξενίας, η προώθηση εναλλακτικών μορφών φιλοξενίας.

***Τη συγκρότηση νέων πρότυπων κέντρων κράτησης των υπό απέλαση αλλοδαπών, τη βελτίωση των υπαρχόντων και τη δημιουργία δύο τουλάχιστον νέων πρότυπων κέντρων κράτησης δυναμικότητας 1.000 θέσεων.

***Τη βελτίωση των επιδόσεων στις επιστροφές. Στόχος είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών επανεισδοχής με κράτη από τα οποία έχουμε υψηλές μεταναστευτικές ροές, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος εθελούσιων επαναπατρισμών.

Η Ελλάδα κατατάσσεται σ' εκείνα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται σε κατάσταση «ιδιαίτερης πίεσης», όπως αυτή ορίζεται στο πρόγραμμα της Στοκχόλμης και γι' αυτό ζητεί τακτικές και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.

ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: