Τρίτη, Αυγούστου 24, 2010

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ

Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 7 έως 15 χρόνων, αποτελούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου των εξαφανίσεων, όπως αυτές καταγράφονται στην Ελλάδα. Η εξαφάνιση της 11χρονης Ρένι από τη Βουλγαρία, που συγκλόνισε το πανελλήνιο μετά την αποκάλυψη του βιασμού και της δολοφονίας της, έφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς ολοένα αυξάνονται.

Οι μελέτες και τα στοιχεία των μελών του συλλόγου "Χαμόγελο του Παιδιού" αποδεικνύουν πως μπορεί στη χώρα μας οι εξαφανίσεις παιδιών να είναι αυξημένες, καταγράφηκαν 75 περιπτώσεις μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ωστόσο στις περισσότερες τα παιδιά εντοπίζονται και παραδίδονται στους γονείς τους. Η ανησυχία των ειδικών προκαλείται από τις περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται το ίδιο το παιδί να φεύγει από το σπίτι του (ποσοστό 18%), επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα με το περιβάλλον του. "Στην εφηβική ηλικία πολλά παιδιά αποφασίζουν για διάφορους λόγους να φύγουν από το σπίτι τους, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και το παιδί. Υπάρχουν περιπτώσεις που βρισκόμαστε στη ‘μέση’ όταν οι γονείς μάς ειδοποιούν για την εξαφάνιση του παιδιού τους, ενώ το ίδιο το παιδί απευθύνεται σε μας για να εκμυστηρευτεί προβλήματα που υπάρχουν στο οικογενειακό του περιβάλλον”, εξηγεί μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος του "Χαμόγελου" Κώστας Γιαννόπουλος.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 ο σύλλογος κατέγραψε 75 περιστατικά αναζήτησης παιδιών, για τα 66 από αυτά μάλιστα ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός εντοπισμού τους. Από τα παιδιά αυτά, σε ποσοστό 69% εξαφανίστηκαν από διάφορα σημεία, 13% έπεσαν θύματα αρπαγής κυρίως όμως από έναν γονέα τους, καθώς πρόκειται για χωρισμένες οικογένειες, ενώ ένα ποσοστό 18% αφορούσε φυγή των ίδιων των παιδιών από το σπίτι τους, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια. Τα 54 περιστατικά αφορούν παιδιά ελληνικής καταγωγής και τα 21 άλλων εθνικοτήτων.
Οι λόγοι που οδηγούν στις εξαφανίσεις ανηλίκων, όπως και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ένα παιδί που χάνεται, διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Από τα παιδιά που εξαφανίστηκαν φέτος, τα 44 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 13 έως 18 ετών, τα έντεκα ήταν μέχρι έξι ετών και τα δέκα από αυτά έως 12 χρόνων. "Τα παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών, που αντιμετωπίζουν τους περισσότερους κινδύνους, εξαφανίζονται όταν απομακρύνονται από το σπίτι τους και χάνουν τον προσανατολισμό τους", εξηγούσαν ειδικοί που αντιμετωπίζουν περιπτώσεις αναζητήσεων. Πολλές εξαφανίσεις παιδιών μικρής ηλικίας σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες σε τουριστικά μέρη και παραλίες, όπου οι γονείς δεν προσέχουν τα παιδιά που παίζουν και συχνά χάνονται μέσα στον κόσμο.
Το ποσοστό των αρπαγών παιδιών δεν προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς συνήθως πρόκειται για "ενδοοικογενειακά" περιστατικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αφορούν περιπτώσεις παιδιών διαζευγμένων οικογενειών που απάγονται από τον ένα γονιό τους, συχνά για λόγους εκδίκησης, σε περίπτωση που έχει χάσει την επιμέλειά τους και δεν μπορεί να έρθει σε συχνή επαφή μαζί τους. “Είναι αλήθεια πως έχουν χαθεί κάποια παιδιά, αλλά δεν υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα με αρπαγές παιδιών στη χώρα μας”, τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος.
Το 95% των εξαφανίσεων έχει αίσιο τέλος και τα παιδιά συνήθως εντοπίζονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη όταν υπάρχει δημοσιοποίηση κάποιας εξαφάνισης, αλλά μικρό ποσοστό φτάνει στη δημοσιότητα. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συλλόγου, "πολλοί γονείς δεν επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν την εξαφάνιση του παιδιού τους, ειδικά όταν πρόκειται για κορίτσια εφηβικής ηλικίας".

Της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου

ΠΡΕΖΑ TV
24-8-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΞΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ – ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ (Είναι ελεύθερη ζώνη)
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ :
• Να ακυρωθεί τώρα η δρομολογούμενη θανατηφόρα ηλεκτροπαραγωγική επένδυση του ΚΑΤΑΡ με πρώτη ύλη το LPG στο ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ
• Να μην ξαναπροταθει από τις κυβερνήσεις και από κανένα ιδιώτη επενδυτή η εγκατάσταση τέτοιων θανατηφόρων επενδύσεων
• Να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του λιμανιού και της ΒΙΠΕ και να ακυρωθούν τα όποια σχέδια για μετατροπή των εγκαταστάσεων σε κέντρο ηλεκτροπαραγωγής με καύση επικίνδυνων αέριων – ορυκτών ή σκουπιδιών.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
• ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
• ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΑΥΤΗΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ.
• ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
• ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ – ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ – ΠΑΡΑΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ
ΛΙΜΑΝΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ – ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ.
ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ