Κυριακή, Αυγούστου 01, 2010

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ...ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ;;;;

Η αγωνία για την έκβαση της εμπλοκής του στενού του συνεργάτη Γ. Αγγέλου στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και πολύ λιγότερο το γεγονός ότι και ο ίδιος πλέον έχει μπει στο στόχαστρο, μέσω της δικαστικής οδού, θα κρατήσουν τον Κ. Καραμανλή στη Ραφήνα τον Αύγουστο.
Επιστρέφοντας από τις οικογενειακές του διακοπές στη Γαλλία, συνοδεία του ζεύγους Βαληνάκη, ο Κ. Καραμανλής βρέθηκε προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Η αποστολή στη Βουλή της μηνυτήριας αναφοράς εναντίον του για τα περίφημα greek statistics από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ράικου ήταν κάθε άλλο παρά αναμενόμενη, τουλάχιστον εν μέσω θέρους, λένε από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.
Και παρ' ότι χαρακτηρίζουν το γεγονός «καθαρά τυπικό» - από νομική τουλάχιστον άποψη η εισαγγελέας ήταν υποχρεωμένη να το πράξει βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αν και πρόκειται για απλή μηνυτήρια αναφορά από τον Θ. Καζαντζίδη, πολίτη, κάτοικο Θεσσαλονίκης, λένε, η πολιτική της σημασία κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορεί να θεωρηθεί.

Γιατί είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός γίνεται άμεσος στόχος μέσω της Δικαιοσύνης, ενώ έως τώρα η εν εξελίξει εξεταστική επιτροπή για τα δομημένα ομόλογα και η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου διερευνούν ευθύνες νυν και πρώην στενών συνεργατών του.
Η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, συναρτώμενης μάλιστα με τη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κατά πρώην υπουργών Οικονομίας και Υγείας της Ν.Δ. (Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Παπαθανασίου, Δ. Αβραμόπουλος) για το ίδιο θέμα, είναι σαφές ότι δίνει τη δυνατότητα στην κυβερνώσα παράταξη να εντάξει άμεσα και τον τέως πρωθυπουργό στο κάδρο της περιρρέουσας σκανδαλολογίας, μέσω της εξαγγελθείσας εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.
Και είναι βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση η υπόθεση Αγγέλου θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς θα ενταθούν οι πιέσεις στον Κ. Καραμανλή να μιλήσει επιτέλους για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του. Κάτι που ο ίδιος δεν σκοπεύει να πράξει -πάντως όχι μέσα στον Αύγουστο- εν αναμονή μάλιστα και της δικαστικής εξέλιξης για τον στενό συνεργάτη και φίλο του Γιάννη Αγγέλου.
Διότι, εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρέπει να εκδοθεί η απόφαση της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού επί της έφεσης που έχει ασκήσει ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή για τη μείωση ή όχι του εγγυοδοτικού ποσού των 400.000 ευρώ που του έχει επιβληθεί.

Εν τω μεταξύ η Ρηγίλλης δεν παίρνει, επισήμως τουλάχιστον, θέση για κανένα από τα δύο θέματα, παρ' ότι είναι σαφές ότι η πλευρά Σαμαρά επιθυμεί διακαώς να τοποθετηθεί ο πρώην πρωθυπουργός.
Εχοντας ωστόσο, προφανώς, επίγνωση ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί τόσο εύκολα να απαλλαγεί από το «καραμανλικό» παρελθόν της Ν.Δ. ο Αντ. Σαμαράς τηρεί στάση μεταξύ σφύρας και άκμονος, όπως διεφάνη από την πρόσφατη ομιλία του στη Μυτιλήνη. Από τη μια επιρρίπτει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, πιπιλίζοντας την καραμέλα της «πολιτικής σκευωρίας». Και από την άλλη, επιχειρώντας να φανεί συνεπής ως προς τα δικά του λεχθέντα περί απαλλαγής της παράταξης από τα βαρίδιά της, δηλώνει ότι «μας κάνει χάρη το ΠΑΣΟΚ».
Ενα είναι βέβαιο: Οι «ήσυχες μέρες του Αυγούστου» μάλλον δεν θα ισχύσουν φέτος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

ΠΡΕΖΑ TV
1-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: