Η κρίση στις τηλεπικοινωνίες και οι επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στις λειτουργίες των ΔΕΚΟ επιταχύνουν τις εξελίξεις στον Ομιλο του ΟΤΕ. Μετά την πλήρη απορρόφηση της Γερμανός Α.Ε. από την Cosmote Α.Ε., η τελευταία αναμένεται να περάσει στον ΟΤΕ μέσω συγχώνευσης των δύο επιχειρήσεων. Οι συζητήσεις σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με χρονοδιάγραμμα δημιουργίας ενός ενιαίου Αριθμού Φορολογικού Μητρώου για τις δύο επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα εξαρτηθεί από τη μείωση του προσωπικού στη μητρική εταιρεία κατά 2.000 εργαζομένους. Η κίνηση αυτή, η οποία ήδη έχει εξαγγελθεί από τη διοίκηση του ΟΤΕ, θεωρείται κρίσιμη για την απορρόφηση του ανθρώπινου δυναμικού της Cosmote, προκειμένου η τελευταία να εισέλθει σε έναν πιο υγιή Οργανισμό απ' ό,τι είναι σήμερα ο ΟΤΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση του ΟΤΕ ποντάρει στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ που αναμένεται να φέρει ενόψει και του επικαιροποιημένου Μνημονίου της με την τρόικα. Η ΟΤΕ Α.Ε., παρόλο που δεν συγκαταλέγεται στις ΔΕΚΟ, εντούτοις ως εταιρεία διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά μιας κρατικής δημόσιας επιχείρησης που φυσικά συνιστούν κατάλοιπα της εποχής που ο Οργανισμός ήταν μονοπώλιο και ταυτόχρονα επιχείρηση κοινής ωφελείας.
Ανεξαρτήτως, πάντως, των αποφάσεων της κυβέρνησης, η διοίκηση του ΟΤΕ, εφόσον δεν θα μειώσει άμεσα το προσωπικό στη μητρική εταιρεία, θα προχωρήσει στην έμμεση μείωσή του με τη μεταφορά περίπου 2.000 εργαζομένων σε θυγατρική εταιρεία. Το σχέδιο αυτό ήδη έχει γνωστοποιηθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους (συνδικαλιστές) και συγκαταλέγεται στα επτά επονομαζόμενα έργα (projects) ανασυγκρότησης της μητρικής επιχείρησης.
Μεταξύ αυτών των 7 projects περιλαμβάνεται και η ενοποίηση των δικτύων λιανικής πώλησης (καταστήματα ΟΤΕ Shops, Cosmote Shops και Γερμανός), καθώς όπως διαπιστώνεται στη διοίκηση του Οργανισμού, οι πολλαπλές εμπορικές ονομασίες μακροπρόθεσμα κοστίζουν ακριβά. Το σχέδιο αυτό δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ΟΤΕ-Cosmote, αλλά τίθεται σ' ένα συνολικότερο πλαίσιο, προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη εμπορική ονομασία για το νέο δίκτυο που θα προκύψει.
Τα σχέδια του ΟΤΕ φυσικά έχουν την έγκριση των Γερμανών, οι οποίοι ως πρώτοι διδάξαντες προχώρησαν πριν από δύο χρόνια στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία. Η στρατηγική της Deutsche Telekom, που αναμένεται να ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες, σκοπεύει στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και αύξησης των πωλήσεων μέσω παροχής συνδυαστικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας, Internet, συνδρομητικής τηλεόρασης κ.λπ.).
Του Βαγγελη Mανδραβελη
ΠΡΕΖΑ TV
24-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου