Χιλιάδες λουκέτα πνίγουν την αγορά, σβήνοντας από τον χάρτη όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο τόσο στην Αττική όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πέντε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κοζάνη, Εδεσσα, Βέροια) και μία της Θεσσαλίας (Λάρισα), πάνω από μια στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει τα ρολά μέσα σε λίγους μήνες.
Σε σύνολο 4.455 εμπορικών επιχειρήσεων έβαλαν λουκέτο τους τελευταίους μήνες οι 507, ποσοστό 11,4%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στην Κοζάνη (18%), σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία διεξήχθη μεταξύ 24 Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου.
Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι εκτός από τα μικρά μαγαζιά υπάρχουν πλέον, σύμφωνα με την έρευνα, και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, καθώς επίσης ότι δημιουργούνται «πιάτσες» κλειστών μαγαζιών, αφού εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν σύντομα κι άλλες. Αντίστοιχη έρευνα της ΕΣΕΕ το καλοκαίρι για την καταγραφή των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς δρόμους των Αθηνών, είχε δείξει ότι στο κέντρο της πρωτεύουσας τα λουκέτα έχουν φτάσει το 17%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην οδό Σταδίου, όπου οι κλειστές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 25%, και ακολουθούν η Πανεπιστημίου (20%) και η Ερμού (15%).
Δύο κλείνουν, μία ανοίγει
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα για κάθε δύο βιοτεχνικές επιχειρήσεις που κλείνουν, ανοίγει μόλις μία, σύμφωνα με άλλη χθεσινή ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ). Σε σύνολο οκταμήνου, και με βάση τα μητρώα του ΒΕΑ ιδρύθηκαν 1.088 νέες επιχειρήσεις ενώ στο ίδιο διάστημα έκλεισαν 2.076. Αλλά όπως αναφέρεται, η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις που κλείνουν δεν ενημερώνουν το Επιμελητήριο και εξακολουθούν να εμφανίζονται ως λειτουργούσες...
Τι συμβαίνει στις άλλες πόλεις
Στην Καβάλα μπήκαν λουκέτα σε 43 καταστήματα από σύνολο 412 (τα κλειστά καταστήματα αντιπροσωπεύουν το 10,4% του συνόλου όσων εξετάστηκαν). Οπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, η κατάσταση σε κάθε εμπορικό δρόμο δεν είναι ίδια, ενώ οι μεγαλύτεροι - σε έκταση και συγκέντρωση επιχειρήσεων - δρόμοι σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στον πολυπληθέστερο σε καταστήματα εμπορικό δρόμο της Καβάλας (στην οδό Ομονοίας) το 12,2% των καταστημάτων έχουν κλείσει.
Στον Νομό Κοζάνης εμφανίζεται ο υψηλότερος αριθμός λουκέτων σε σύγκριση με τους άλλους γειτονικούς νομούς της Δ. Μακεδονίας. Στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων της πόλης σχεδόν το 18% των επιχειρήσεων είναι κλειστές, ενώ ορισμένοι μεγάλοι σε έκταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό λουκέτων από 22% έως 30% (όπως για παράδειγμα η οδός Βενιζέλου όπου από τα 59 καταστήματα έκλεισαν τα 18!). Από το σύνολο των 456 καταστημάτων που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης έχουν κλείσει τα 82 (ποσοστό 18%). Στην Εδεσσα στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 15,7% (από τα 437 καταστήματα μπήκε λουκέτο σε 68). Και σε αυτήν την περίπτωση η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους, όπως για παράδειγμα στην οδό Εγνατία, (22,3%), Παύλου Μελά (18,2%) και Ηρώων Πολυτεχνείου (22,2%). Τέλος στη Βέροια, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι από τα χαμηλότερα και φτάνει το 8,9% (από τις 655 εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν οι 58). Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι στον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο (σε μήκος) και σημαντικότερο σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση επιχειρήσεων, την οδό Κεντρικής, η αναλογία των κλειστών καταστημάτων είναι η υψηλότερη στην πόλη, καθώς αγγίζει το 14%.
Κορκίδης: Βίαιο crash test
Βίαιο και επώδυνο crash test περνάει το λιανεμπόριο, σημειώνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. «Τα υφιστάμενα αλλά και τα αναμενόμενα λουκέτα δημιουργούν βίαιες αλλαγές, ανατρέποντας τις ισορροπίες και τον χάρτη του λιανεμπορίου και στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά με λιγότερες συνέπειες απ΄ αυτές που παρατηρούνται στην έρευνα για την Αττική», αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ. Στόχος της έρευνας που δημοσιεύτηκε χθες, όπως αναφέρει, είναι να εντοπίσει τις εμπορικά πιο κορεσμένες περιοχές καθώς και εκείνες όπου καταγράφονται ελλείψεις αλλά και ευκαιρίες, ώστε αλλάζοντας είτε αντικείμενο είτε περιοχή, να διατηρηθούν στην αγορά οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις. Ενας από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η Εγνατία, μετράει λουκέτα στο 15% των καταστημάτων της, έχοντας ωστόσο πληγεί σύμφωνα με την έρευνα, όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από τα έργα του Μετρό στην περιοχή. Στο σύνολο των υπό εξέταση δρόμων στη Θεσσαλονίκη (Ιωνος Δραγούμη, Ερμού, Προξένου Κορομηλά, Μητροπόλεως, Τσιμισκή, Αγ. Σοφίας)
τα λουκέτα κυμαίνονται σε λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 10%, ποσοστό το οποίοόπως σημειώνει η έρευναείναι σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο της Αθήνας, του Πειραιά και του Ηρακλείου, καθώς και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας. Συνολικά στη Θεσσαλονίκη, και σε σύνολο 1.239 καταστημάτων κάθε είδους που καταγράφηκαν σε όλη την έκταση των παραπάνω δρόμων, έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα τα 125, δηλαδή το 10%. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της έρευνας, τη Λάρισα, η εικόνα είναι παρόμοια με εκείνη της Θεσσαλονίκης, με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να φτάνει στο 11,5%. Κρίσιμη παρουσιάζεται η κατάσταση στου εμπορικούς δρόμους Παπακυριαζή και Παπαναστασίου όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και το ποσοστό όσων έχουν κατεβάσει ρολά είναι 12,8% και 12,7% αντίστοιχα.
ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2010
1 σχόλιο:
Επιτυχημένη η πολιτική ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα!
Μπράβο Γιωργάκη!
Μπραβο και στο Λαό της Βορείου Ελλάδος που βλέπει την πολιτική που επέλεξε (δηλαδή του ΠΑΣΟΚ) να φέρνει αποτελέσματα!
Να θυμίσω που πήρε το ΠΑΣΟΚ σε αυτούς τους νομούς?
http://oramiden.blogspot.com
Δημοσίευση σχολίου