Πόσο μεγάλο έγκλημα είναι η κλοπή δύο-τριών λάπτοπ; Την απάντηση δίνει η ιστορία των αδερφών Τσουβαλάκη. Αν και φτωχοί βιοπαλαιστές με μεγάλα προβλήματα υγείας, τον περασμένο Ιούλιο το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών τους καταδίκασε σε έξι και τέσσερα χρόνια φυλακή για «κλοπές κατ' εξακολούθηση», «κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια» από μεγάλα πολυκαταστήματα.
Μία απόφαση που οδήγησε στη φυλακή και τον Θοδωρή Τσουβαλάκη, ο οποίος έχει διαπιστωμένη αναπηρία 67%. Το 2000 έπαθε ένα βαρύτατο εγκεφαλικό και έπαιρνε ένα πενιχρό προνοιακό επίδομα. Μια πραγματικότητα που είχε εκτιμηθεί σοβαρά και γι' αυτό είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.
«Εκεί όμως δεν του επιβλήθηκε μια ποινή που θα του επέτρεπε να μείνει ελεύθερος. Αντίθετα λειτούργησαν με υπερβολική σκληρότητα. Αξιολόγησαν ως πιο σημαντικά δύο-τρία λάπτοπ ενός πολυκαταστήματος από το γεγονός ότι η φυλακή απειλεί άμεσα τη ζωή ενός βαριά ασθενή που είχε υποστεί αιμορραγικό επεισόδιο και αντιμετωπίζει έντονη αδυναμία βάδισης», εξηγεί ο ψυχίατρος Θ. Μεγαλοοικονόμου, ο οποίος βρέθηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης.
Τονίζει πως «αντί για απονομή δικαιοσύνης παρακολούθησα μια εντελώς διεκπεραιωτική διαδικασία. Σαν να είχαν όλα αποφασιστεί από πριν. Δεν ενδιέφερε τους δικαστές η ουσία της υπόθεσης αλλά να "κατακευρανώσουν" τους "κακούς" και να περάσουν γρήγορα στην επόμενη δίκη».
Ετσι ο Θοδωρής Τσουβαλάκης στάλθηκε σε φυλακή στην Κρήτη παρά το αίτημα να τον βάλουν μαζί με τον αδερφό του και κοντά στο συγγενικό τους περιβάλλον. Ο Νίκος ήταν ήδη έγκλειστος στα Τρίκαλα. Αντιμετωπίζει κι αυτός μεγάλα προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται διαρκώς από τη φυλάκισή του.
Εδώ και χρόνια υποφέρει από σοβαρή υπέρταση και υπερλιπιδαιμία, κάτι που σημαίνει άμεση ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης και ειδική φαρμακευτική αγωγή. Ταυτόχρονα είναι εκείνος που προσπαθεί να συντηρήσει την πολυμελή οικογένεια. Συνολικά είναι έξι αδέρφια και τα τρία νοσηλεύονται σε ψυχιατρεία.
Στο δικαστήριο υπεράσπισε τον εαυτό του εξηγώντας πως έκλεψε καθώς είχε φτάσει «στα όρια της λιμοκτονίας και της ένδειας». Επισήμανε πως έπρεπε να φροντίσει «τέσσερις ανίκανους προς εργασία και άρρωστους αδελφούς».
Ζήτησε από τους δικαστές να δείξουν πνεύμα επιείκειας και ανθρωπιάς. «Να μας δώσετε την τελευταία ευκαιρία, να ξεφύγουμε από αυτό τον δρόμο και να πάμε να ησυχάσουμε μακριά από τη βαρβαρότητα και τη φρίκη των φυλακών-κρεματορίων. Κάναμε μόνο τις κλοπές που ομολογήσαμε. Τις άλλες μας τις φορτώσανε».
Στο σημείο αυτό στέκεται η συνήγορός του Δάφνη Βαγιανού. Παρατηρεί πως «οι υπεύθυνοι των καταστημάτων κατέθεσαν πως στα μαγαζιά αυτά γίνονται πάρα πολλές κλοπές. Και εκτός από την επ' αυτοφώρω κλοπή και εκείνη που οι ίδιοι ομολόγησαν, για τις υπόλοιπες δεν εγκαθιδρύεται καμία βεβαιότητα για την διάπραξη τους από τους κατηγορούμενους».
Το επόμενο διάστημα μαζί με την συνάδελφό της Λίνα Καρανασοπούλου (με την οποία υπερασπίστηκαν από κοινού τους αδερφούς Τσουβαλάκη στο Εφετείο) θα καταθέσουν αίτηση αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης στον Αρειο Πάγο. Θα ακολουθήσει μια αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε στον Θόδωρο.
Ωστόσο, οι ελπίδες για γρήγορη αποφυλάκιση δεν είναι πολλές. Οι αρχές γνωρίζουν καλά πως οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν κατά καιρούς σε κοινωνικούς αγώνες μέσα και έξω από τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Μεταξύ άλλων ο Νίκος Τσουβαλάκης πραγματοποίησε τέσσερις απεργίες πείνας. Για τη φυλάκιση του αδερφού του, την ποιότητα της δικαιοσύνης, τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές αλλά και με αίτημα την απελευθέρωση του διαδηλωτή Θ. Ηλιόπουλου.
«Για τη δικαιοσύνη είναι μειονέκτημα το να μην μπορείς να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό. Να λες τα πράγματα με το όνομά τους. Να στέκεσαι στο πλευρό της κοινωνίας», λέει ο Θ. Μεγαλοοικονόμου. Η «ενοχλητική» αντιεξουσιαστική οπτική του Νίκου είναι ξεκάθαρη στην επιστολή που έστειλε προς τον «Ιό» τον περασμένο Ιούλιο:
«Οπως ξέρεις το κράτος εκδικείται όσους είναι εκτός κοπαδιού και δεν δέχονται να είναι υποζύγια της κάθε εξουσίας. Εδώ, όπως και σε όλες τις φυλακές, οι κρατούμενοι έχουν μετατραπεί σε ζόμπι από τα χάπια και την πρέζα. (...) Εκατοντάδες οι νεκροί και οι σακάτηδες. Η Δικαιοσύνη και τα Μέσα Μαζικής Λοβοτομής, συνεργοί συνήγοροι και προστάτες του εγκλήματος που συντελείται εις βάρος των κρατουμένων».
Δυστυχώς για τους αδερφούς Τσουβαλάκη δεν προκάλεσαν ζημιά σε ανυπεράσπιστους πολίτες, ούτε έβαλαν χέρι στο δημόσιο χρήμα!
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ
ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2010
1 σχόλιο:
Ζούμε στη χώρα που η κλοπή μερικών λάπτοπ σε στέλνει στα τάρταρα ενώ η κλοπή μερικών εκατομυρίων ευρώ σε στέλνει -στη χειρότερη- στη βουλή με παχυλό μισθό.
ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΑ
Δημοσίευση σχολίου