Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 13, 2010

ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 8% - 15% ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΙΧ

Με αύξηση 8%-15% έρχονται τα νέα συμβόλαια για τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, που θα ισχύσουν για το προσεχές εξάμηνο. Κλείνει έτσι το φετινό κύμα αυξήσεων στα ασφάλιστρα, τα οποία ακρίβυναν από τις αρχές του χρόνου μέχρι 35%-42%. Νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα εκδηλωθούν από το 2011 (από τον Ιανουάριο ή από τον Μάρτιο, ανάλογα με το πότε ανανεώνονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια), που σταδιακά θα ξεπεράσουν το 30%. Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το 2012, ώστε να καλυφθεί το κόστος που επιφέρουν τα νέα κατώτατα όρια αποζημιώσεων για τα τροχαία ατυχήματα.Εκτιμάται πως σε βάθος τριετίας τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων θα έχουν διπλασιαστεί. Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ανακοίνωσε (σχετικά με την παραγωγή του 2009) τα εξής:
Νέες αυξήσεις 8% - 15% στα ασφάλιστρα των ΙΧ

Η αύξηση των ασφαλίστρων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων ασφάλισης της έναντι τρίτων αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων, που προβλέπεται αρχικά για τη χρονική περίοδο 1/6/2009 έως 31/12/2010 από το ν. 489/76 λόγω συμμόρφωσης προς την 5η Κοινοτική Οδηγία Αυτοκινήτων.
Η αύξηση του μέσου ασφαλίστρου επηρεάζεται επίσης και από τις πρόσφατες ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών, τα αποτελέσματα των οποίων δεν περιλαμβάνονται στη στατιστική επετηρίδα του 2009.
Η μικρή μείωση της συχνότητας ζημιών σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλίστρων βελτίωσε το Loss Ratio του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων.

Εν τω μεταξύ έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν το πρώτο φετινό εξάμηνο οι ασφαλιστικές εταιρείες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Το ποσό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό αν και κινείται περίπου στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα με μία αύξηση 0,33% (1,471 δισ. ευρώ το 2009), ιδιαίτερα μάλιστα στην περίοδο αυτή που η αγορά πιέζεται έντονα από την οικονομική κρίση.
Ηδη επανέρχονται έντονα τα σενάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η Επιτροπή Εποπτείας φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διατεθειμένη να προχωρήσει σύντομα στη «σφράγιση» 3-4 ακόμη ασφαλιστικών εταιρειών, που στέκονται σε... γυάλινα πόδια.

Τα λουκέτα πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτα, δηλώνει στο «Εθνος» έγκυρη πηγή κλάδου, για να προσθέσει πως «μόνον αν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα περιοριστούν αριθμητικά κάτω των 12-15 θα μπορούμε να πούμε πως η αγορά λειτουργεί σε υγιείς βάσεις».
Στελέχη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών έχουν εκτιμήσει ότι ποσοστό 5%-8% των αποζημιώσεων που πληρώνουν κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές είναι προϊόν απάτης, καθώς αντιπροσωπεύουν μαϊμού - τροχαία ατυχήματα, νοσοκομειακές, ιατρικές κ.λπ. δαπάνες για ανύπαρκτα περιστατικά κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΕΙΑ:
* Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο καταβλήθηκαν αποζημιώσεις συνολικού ποσού 1,476 δισ. ευρώ έναντι 1,471 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 (+0,33%).
Από αυτά, ποσό 862,05 εκατ. ευρώ αφορά αποζημιώσεις προς τους ασφαλισμένους στον Κλάδο Ζωής και ποσό 614,15 εκατ. ευρώ στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων. Από αυτά 329,279 εκατ. ευρώ αφορούν στον κλάδο των αυτοκινήτων.
Οσον αφορά τώρα την παραγωγή ασφαλίστρων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010.
* Κλάδος ζωής: Πτώση κατά 2,67% σε 1,195 δισ. ευρώ (1,228 δισ. ευρώ).
* Γενικές ασφαλίσεις: Αύξηση κατά 2,31% σε 1,617 δισ. ευρώ (1,581 δισ. ευρώ).

Χαρ. Αναγνωστόπουλος- Χρ. Κολώνας

ΠΡΕΖΑ TV
13-9-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

tis manas tous to mouni, gamo ta spitia tous...arxipoustides tou kerata, kargiolides axortagoi gamo to
sporo pou sas petakse!