Κυριακή, Σεπτεμβρίου 05, 2010

ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΌ ΣΑΦΆΡΙ ΜΕ ΣΤΌΧΟ ΤΟ ΞΈΝΟ ΧΡΉΜΑ...ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΚΑ...

Είκοσι πέντε επενδύσεις αξίας 20 δισ. ευρώ είναι το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα μιας επιχείρησης απεμπλοκής σχεδίων που χρόνιζαν στα συρτάρια υπουργείων. Ενεργοποιούνται 14 επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεμπλοκάρουν άλλα 11 σχέδια προϋπολογισμού 9 δισ. ευρώ.

Το εγχείρημα συνοδεύεται από μια συντονισμένη προσπάθεια εύρεσης ενδιαφερομένων κυρίως στο χώρο του τουρισμού, της ενέργειας και των μεταφορών, ώστε να πλαισιώσει τις αναπτυξιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Στην προσπάθεια μετείχαν το μέγαρο Μαξίμου, η αρμόδια υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη αλλά και επιχειρηματίες που βοήθησαν να γίνουν οι απαραίτητες επαφές.

Η πιο μεγάλη είναι η επένδυση ύψους 890 εκατ. ευρώ περίπου της ελβετικής εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Reninvest. Ξεκινάει στη Φλώρινα και επεκτείνεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας με στόχο 70 περίπου εγκαταστάσεις που θα ολοκληρωθούν σε 5 χρόνια, δημιουργώντας 250 μόνιμες θέσεις στη φάση λειτουργίας τους.

Ξεμπλόκαρε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επένδυση ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία αιολικών πάρκων μεγάλου ισπανικού ομίλου.

Εκτιμάται επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προχωρήσει 12 ακόμα επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ. Τρεις από αυτές αφορούν τον κλάδο του τουρισμού ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ και εννιά τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Μία από αυτές (αξίας 4,5 δισ. ευρώ) αφορά τη μονάδα φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Κατάρ, στον Αστακό, η οποία είναι σε φάση αρχικής αδειοδότησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα των υποψηφίων μεγαλώνει. Μάλιστα, κάποιοι από τους επενδυτές βρέθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη χώρα μας για να δουν από κοντά ακίνητα-φιλέτα, τα οποία τους ενδιαφέρουν. Μεταξύ αυτών υπάρχουν Ρώσοι, Αραβες, Ισραηλινοί αλλά και Κινέζοι.

Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, μονάδες αφαλάτωσης σε νησιά του Αιγαίου, η παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων, άδειες για καζίνο στο Ιντερνετ, κατασκευή πλοίων για την ελληνική ακτοπλοΐα, φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα αποτελούν ένα μέρος από την «ταμπακιέρα» που έβαλε η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ξένους.

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα εκ μέρους ρώσων, κάποιοι από τους οποίους βρέθηκαν στην Κρήτη, συνδυάζοντας μπίζνες με διακοπές.

Μεγάλες προσδοκίες τρέφουν στο μέγαρο Μαξίμου από την πρόσφατη προσέγγιση Ελλάδας - Ισραήλ και τη συμφωνία Γ. Παπανδρέου - Μπ. Νετανιάχου. Το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ φέρεται διατεθειμένο να στηρίξει με επενδύσεις την ελληνική κυβέρνηση δίνοντας έμφαση σε τουρισμό και ενέργεια.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: