Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15, 2010

ΈΡΕΥΝΑ - ΣΚΟΥΠΑ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Έρευνα - σκούπα ξεκίνησε η εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης για υποθέσεις που “λιμνάζουν” στις εισαγγελίες και αφορούν ευθύνες δημοσίων λειτουργών, όπως αυτές προέκυψαν από πορίσματα των ελεγκτών του σώματος δημόσιας διοίκησης.

Μετά την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, χθες ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης Παναγής Γιαννάκης ζήτησε από τους κατά τόπους εισαγγελείς Πρωτοδικών να τον ενημερώσουν άμεσα για την εξέλιξη στην ποινική διερεύνησή τους.
Ο μακρύς κατάλογος των υποθέσεων για όλη την Ελλάδα περιλαμβάνει περίπου χίλιες, εκ των οποίων οι 427 αφορούν πορίσματα που έχουν ήδη διαβιβαστεί στις εισαγγελίες αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη στις δικαστικές αίθουσες. Για τις υπόλοιπες έχουν κοινοποιηθεί στους εισαγγελείς εκθέσεις ελέγχων. Εξ αυτών σε εκκρεμότητα στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται περίπου 50 και σύμφωνα με τον πρώτο έλεγχο της εισαγγελίας εφετών μία στη Βέροια, τρεις στην Κατερίνη, τρεις στο Κιλκίς, έξι στις Σέρρες, τρεις στην Έδεσσα και τέσσερις στη Χαλκιδική.
Οι κατά τόπους εισαγγελείς αναλαμβάνουν να ενημερώσουν εγγράφως τους προϊσταμένους τους για το στάδιο έρευνας που βρίσκονται οι συγκεκριμένες υποθέσεις. Παρόμοιες έρευνες αναμένεται να γίνουν σε όλες τις εισαγγελίες πρωτοδικών της χώρας, αφού η παραγγελία Τέντε διαβιβάστηκε στους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών.
Η αποκάλυψη του μακρύ καταλόγου των εκκρεμών ποινικών υποθέσεων που ξεκίνησαν από τους ελέγχους των επιθεωρητών έγινε από τον ίδιο τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή (φωτογραφία), σε έγγραφο που έστειλε στα τέλη Αυγούστου προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Ρακιντζής είχε αφήσει να εννοηθεί πως υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια δεν δικάζονται, επειδή αφορούν επώνυμους και δημοσίους υπαλλήλους, προκαλώντας αντιδράσεις στην πλευρά των εισαγγελικών αρχών του ανωτάτου δικαστηρίου απ’ όπου του ζητήθηκε να κατονομάσει τις υποθέσεις αυτές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εισαγγελέων, καθώς μία προς μία οι υποθέσεις που αναφέρονται δεν εξετάστηκαν, πρόκειται κυρίως για δικογραφίες με κατηγορούμενους δημάρχους, από τις δεκάδες που φτάνουν στα ποινικά ακροατήρια όλης της χώρας. Τόνιζαν όμως πως πολλές από τις υποθέσεις αυτές βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, αφού οι ίδιοι οι επιθεωρητές καθυστερούν την έκδοση τελικών πορισμάτων.

Του Κώστα Καντούρη

ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: