Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15, 2010

ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΝΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ…

Μεταναστεύουν οι έλληνες ασθενείς σε Σκόπια και Βουλγαρία για οδοντιατρική νοσηλεία

“Είμαι 23 χρόνια σε αυτήν τη δουλειά. Έχω 5.500 καρτέλες ασθενών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλες απώλειες στη δουλειά μας. Η μείωση σε οδοντιατρικές εργασίες, όπως τοποθέτηση οδοντοστοιχιών και γεφυρών, φτάνει το 70%, ενώ κάποιες δαπανηρές εργασίες έχουν χαθεί τελείως”.
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Φλώρινας Γιώργος Ξανθόπουλος περιγράφει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οδοντίατροι του νομού εξαιτίας της μετανάστευσης ελλήνων ασθενών στα γειτονικά Σκόπια για οδοντιατρικές εξετάσεις.
Μόλις 30 χιλιόμετρα χωρίζουν τη Φλώρινα από τα σύνορα και άλλα 40 χιλιόμετρα μέχρι την πόλη Μπίτολα, η οποία προσελκύει τους περισσότερους Έλληνες που επιλέγουν να φτιάξουν τα δόντια τους στα Βαλκάνια.
Βασικό κίνητρο για τους ανθρώπους αυτούς είναι οι μειωμένες τιμές, καθώς το κόστος για τις ίδιες οδοντιατρικές πράξεις είναι έως και δυόμισι φορές χαμηλότερο σε Σκόπια και Βουλγαρία σε σύγκριση με την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά, η τιμή για ένα σφράγισμα στη χώρα μας φτάνει τα 50 ευρώ, ενώ σε Σκόπια και Βουλγαρία κυμαίνεται στα 10-15 ευρώ, η τιμή για καθαρισμό δοντιών στην Ελλάδα είναι 60-70 ευρώ έναντι 10-15 ευρώ στις γειτονικές χώρες, μία τεχνητή οδοντοστοιχία κοστίζει περίπου 1.200 ευρώ στην Ελλάδα και μόλις 300 ευρώ στα Σκόπια, ενώ για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αλλαγής οδοντοστοιχίας και τοποθέτησης γεφυρών το κόστος φτάνει περίπου τα 2.800 ευρώ, τη στιγμή που στις όμορες βαλκανικές χώρες κοστίζει 1.200 ευρώ.
Το ίδιο πρόβλημα βιώνουν και άλλοι οδοντίατροι, κυρίως από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου υπάρχει γειτνίαση με βαλκανικές χώρες και υψηλά ποσοστά ανεργίας. Έτσι οι οδοντίατροι μένουν χωρίς δουλειά, με αποτέλεσμα, εκτός από τους ασθενείς, να... μεταναστεύουν και οι ίδιοι σε βαλκανικές χώρες, προκειμένου να έχουν πελατεία.
“Εμείς συνορεύουμε με τη Βουλγαρία και πληττόμαστε περισσότερο. Είναι αδιανόητο να γίνει αλλαγή οδοντοστοιχίας ή τοποθέτηση γέφυρας μέσα σε μόλις δύο ραντεβού και χωρίς να τους παρακολουθεί κατόπιν ο γιατρός. Και όμως, αυτό κάνουν οι οδοντίατροι των γειτονικών χωρών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά προβλήματα στους ασθενείς, οι οποίοι έρχονται στη συνέχεια σε μας για τους βοηθήσουμε. Μάλιστα, αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους. Από τον Μάρτιο και μετά έχουμε διαπιστώσει μείωση της δουλειάς μας κατά 30%, γεγονός που οφείλεται και στην οικονομική κρίση”, επισημαίνει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Σερρών Ηλίας Κουτροβέλης.

Κίνδυνοι για την υγεία
Οδοντοστοιχίες από... νάιλον, τοποθέτηση γέφυρας η οποία καταλήγει να δημιουργήσει απόστημα, αλλά και μόλυνση από ηπατίτιδα είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν οι οδοντιατρικές πράξεις σε Βουλγαρία και Σκόπια.
“Οι μικροβιολόγοι λένε ότι καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά ηπατίτιδας, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας που πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων για οδοντιατρικές πράξεις οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να ελέγχουν αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και τα πρωτόκολλα απολύμανσης και αντισηψίας”, τονίζει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Βασίλης Καραγιαννίδης.
Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πέλλας Κατερίνα Φυσικούδη αναφέρει ότι έχει αρχίσει και η μετανάστευση παιδιών, ενώ επισημαίνει ότι η πολιτεία οφείλει να βάλει φρένο στη διαρροή ασθενών, ενισχύοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας, ώστε τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΙΚΑ να συνεργάζονται αρμονικά και όχι ανταγωνιστικά.
Για οικονομική αιμορραγία κάνει λόγο η γενική γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Σοφία Τζήκα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ως χώρα “εξάγουμε οδοντιάτρους” και συμπληρώνει “Σίγουρα υπάρχουν καλοί και κακοί οδοντίατροι, είτε εδώ είτε σε Βουλγαρία και Σκόπια. Ωστόσο, οι πολίτες που καταφεύγουν στα Βαλκάνια δεν έχουν τη δυνατότητα του προσωπικού γιατρού. Αν χρειαστεί άμεση πρόσβαση σε οδοντίατρο, δεν θα την έχει, διότι μεσολαβούν 200 χιλιόμετρα”.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, που αυξάνουν το κόστος των υλικών που προμηθεύονται, οι ανατιμήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, οι συνεχείς αυξήσεις των ασφαλιστικών τους εισφορών και η επικείμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχουν εκτινάξει τα λειτουργικά έξοδα των ελλήνων οδοντιάτρων. Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την περιοχή των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, είναι λογικό να οδηγεί σε υψηλότερο κόστος οδοντιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας.
Ωστόσο, το πραγματικό οικονομικό πρόβλημα σχετικά με την οδοντιατρική περίθαλψη είναι η ουσιαστική έλλειψη κάλυψής της από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας. “Είναι απαράδεκτο γεγονός οι κλάδοι υγείας των ταμείων, στους οποίους ο έλληνας ασφαλισμένος πληρώνει υποχρεωτικά την εισφορά του, να μην καλύπτουν τα έξοδα ούτε καν των βασικών αναγκών σε οδοντιατρική περίθαλψη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο ΟΠΑΔ, τις τιμές του οποίου ακολουθούν τα περισσότερα ταμεία της χώρας μας, αναγνωρίζει ως δαπάνη για ένα σφράγισμα το ποσό των 6,86 ευρώ, τιμή καθηλωμένη από το 1993”, τονίζει.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει αποδεχτεί την επιστημονική μελέτη κοστολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων που έχει εκπονήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, κάτι που, αν εφαρμοστεί, θα μπορέσει να φρενάρει τη διαρροή των ελλήνων ασθενών. “Οι έλληνες οδοντίατροι έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και κατάρτισης, παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, διαθέτουν εξοπλισμό που πληροί όλες τις προδιαγραφές της Ε.Ε. (πιστοποιητικό CE), στοιχεία για τα οποία δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι όσον αφορά στους συναδέλφους άλλων χωρών, αφού η Βουλγαρία μπήκε πρόσφατα στην Ε.Ε. και δεν έχει εναρμονιστεί ακόμη με όλες τις προδιαγραφές, ενώ τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ε.Ε.”, λέει ο κ. Δεβλιώτης.

Της Νικολέτας Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2010

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

sorry alla kai oi odontiatroi einai aplisiastoi me tis times tous (panta se sygkrish me ta merokamata)! opote ola exoun logikh ekshghsh! edw einai o orismos ths atakas < alakste prin sas alaksoume emeis>. den allazeis times oi odontriatroi tous alaksame emeis omws phgainontas sthn FYROM kai sthn Boulgaria h akoma kai sthn Tourkia! ( kaneis kai thn ekdromh sou :p)

Ανώνυμος είπε...

Τι ζητάνε αυτοί οι οδοντίατροι για ένα απλό εμφύτευμα η για σδεράκια στο παιδί έχετε υπόψην σας?
Καλά κάνει ο κόσμος και πάει Βουλγαρία.
Και για να σας προλάβω, αν τα υλικά είναι πανάκριβα, που είναι, ας ξεσηκωθούν εναντίον των προμηθευτών...

Ανώνυμος είπε...

Μη φοβάστε γιατρουδάκια, εκεί που θα έχει φτάσει η βενζίνη το Δεκέμβριο, πιο πολυ΄θα συμφέρει να σας σκάνε χιλιάρικα για σιδεράκια των παιδιών παρά να φτάσουν μέχρι τη Βουλγαρία, τρεις μισθούς θα θέλουν!

Ανώνυμος είπε...

Ας βαλουνε λοιπον λιγο νερο στο κρασι τους... Φοβομασταν να μη πονεσει το δοντι μας και πεσουμε στα αρπακτικα νυχια ορισμενων !

Ανώνυμος είπε...

Ας γίνουν πιό ανταγωνιστικοί οι Ελληνες οδοντιατροι για να μην έχουν απώλειες πελατείας.

Η βουλγαρία είναι πλήρες μέλλος της ΕΕ οπότε και οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία τοπικά ειναι ισοδύναμη με την αντιστοιχη στην ελληνική επικράτεια.
Αν ο πελάτης δεν μείνει ευχαριστημένος έχει κάθε δυνατότηα να κάνει χρήση ελληνικών υπηρεσιών η άλλης Ευρωπαικής χώρας σύμφωνα με τις επιλογές του.

Οι ιστορίες περι ηπατητιδας μόνο σαν παραμύθι μπορούν να χαρακτηρισθούν...

Δηλαδή η ασφάλεια στα ελληνικά νοσοκομεία είναι καλύτερη ? γνωστο το χάος που επικρατεί στον κάθε επισκέπτη .....