Κυριακή, Σεπτεμβρίου 05, 2010

Η ΕΥΡΏΠΗ ΘΥΜΉΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΆΝΟΥΣ ΤΗΣ

Ο διωγμός των Τσιγγάνων από τη Γαλλία, αφού προκάλεσε την καταδίκη της αντιπολίτευσης, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, της Καθολικής Εκκλησίας, του ΟΗΕ και άρχισε να επιφέρει τριγμούς και μέσα στο κυβερνητικό σχήμα, τώρα μεταφέρεται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μετά την Κομισιόν, η οποία εξέφρασε μια μάλλον χλιαρή ανησυχία για όσα συμβαίνουν στη Γαλλία και επιφυλάχθηκε να μελετήσει περαιτέρω το ζήτημα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να συζητήσει μεθαύριο Τρίτη την κατάσταση των Τσιγγάνων στην Ευρώπη γενικότερα.
Ακριβώς μάλιστα τη στιγμή που το θέμα των Ρομά αρχίζει να γίνεται αντικείμενο ευρύτερου ευρωπαϊκού προβληματισμού, η κυβέρνηση Σαρκοζί, που τόσες επικρίσεις έχει δεχθεί έως τώρα, βρήκε έναν απρόσμενο, αν και διόλου κολακευτικό σύμμαχο στο πρόσωπο του Φίλιπ Κλάες, ευρωβουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Vlaams Belang, το οποίο διεκδικεί την ανεξαρτητοποίηση της Φλάνδρας από το βελγικό κράτος. «Το ξήλωμα των παράνομων καταυλισμών, ο αγώνας κατά της εγκληματικότητας και της πορνείας, καθώς και η απέλαση αλλοδαπών που δεν διαθέτουν νόμιμα εισοδήματα είναι απολύτως νόμιμες πράξεις σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου» δήλωσε ο ευρωβουλευτής με ανακοινωθέν του.

Είναι βέβαιο ότι ο Κλάες και οι ομοϊδεάτες του ζηλεύουν το έργο του Σαρκοζί. Στο Βέλγιο, μια χώρα πολύ μικρότερη από τη Γαλλία, ζουν 25.000 Ρομά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ στη Γαλλία υπολογίζονται σε 15.000. Αρκετοί αναλυτές, πριν από την παρέμβαση του φλαμανδού ευρωβουλευτή, εξέφρασαν τον φόβο μήπως το παράδειγμα του γάλλου προέδρου βρει μιμητές. Οχι μόνο στην Ιταλία, για παράδειγμα, όπου πρώτος ο Μπερλουσκόνι ξεκίνησε τις απελάσεις των αλλοδαπών Τσιγγάνων, αλλά και αλλού. «Γιατί οι Γάλλοι να μπορούν να κάνουν με τους Τσιγγάνους αυτό που δεν μπορούμε εμείς;» είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στα ταμπλόιντ της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», η οποία έγραφε ότι η Γαλλία προσφέρει ένα καλό πρόσχημα στη βαλκανική χώρα για να σκληρύνει την πολιτική της απέναντι στους Ρομά, εν προκειμένω, τους δικούς της γηγενείς πολίτες.

Και όμως, και οι ρουμάνοι, και οι βούλγαροι Ρομά, οι οποίοι επαναπατρίζονται προς 300 ευρώ το κεφάλι, είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δικαιούνται να μετακινούνται ελεύθερα όπως όλοι οι άλλοι. Υπάρχει ωστόσο μια διάταξη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που ορίζει ότι οι απελάσεις επιτρέπονται στην περίπτωση που απειλείται η δημόσια τάξη.

Σε αυτήν ακριβώς στηρίχθηκε και ο Σαρκοζί για να διώξει τους Ρομά. Σκοπεύει μάλιστα να αλλάξει τον νόμο προς το αυστηρότερο, έστω και ερχόμενος σε σύγκρουση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σύντομα, απειλή της δημόσιας τάξης θα θεωρούνται η «κατά συρροήν κλοπή» και η «επιθετική επαιτεία», οι οποίες και θα δικαιολογούν απέλαση.

Πάντως, ο υποχρεωτικός επαναπατρισμός των Ρομά από τη Γαλλία είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό χωρίς να απασχολεί κανέναν. Μπορεί τώρα να γίνεται πολύς ντόρος για τους σχεδόν χίλιους Ρομά που εκδιώχθηκαν μέσα στον Αύγουστο, αλλά από τις αρχές του χρόνου έχουν φύγει συνολικά άλλοι 8.000 με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Πέρυσι, ο αριθμός των απελαθέντων Ρομά έφτασε τις 11.000, δηλαδή με μια αναλογία σχεδόν χιλίων ατόμων τον μήνα, όπως και σήμερα.
Αν τώρα πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο πρόβλημα, είναι γιατί ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να τα στρέψει προς αυτή την κατεύθυνση για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και για να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, ίσως η Ε.Ε. να μην προβληματιζόταν ποτέ για τη μοίρα των Τσιγγάνων και ενδεχομένως να πάψει να ασχολείται μόλις ο Νικολά Σαρκοζί ή ο όποιος ομόλογός του βρει άλλο εξιλαστήριο θύμα.

Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: