Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29, 2010

ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ»

Πολλοί άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια της θεραπείας στα ψυχιατρεία.

Αλλοι δεν μπόρεσαν να συνέλθουν ποτέ. Γι' αυτό αυτοαποκαλούνται «χρήστες και επιζώντες της ψυχιατρικής». Οι συνθήκες παραμένουν ίδιες σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Κι αυτοί ζητούν το αυτονόητο. Σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς τους.

Αυτό υπογράμμισαν χθες μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνουν, από σήμερα ώς την Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Συνέδριο κατά των Διακρίσεων και του Στιγματισμού με στόχο την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των (πρώην) χρηστών και επιζώντων της ψυχιατρικής, καθώς και της αναζήτησης εναλλακτικών μορφών υποστήριξης και βοήθειας.

Ενας από αυτούς, ο γραμματέας του Δικτύου Πέτερ Λίμαν ήταν ο πρώτος διεθνώς πρώην ασθενής που ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ πανεπιστημίου: του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τους αγώνες και τις προσπάθειές του κατά του βίαιου εγκλεισμού ανθρώπων.

Κανείς δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ για εκατοντάδες θανάτους ανθρώπων σε ψυχιατρεία ή για θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκαν χωρίς να ενημερωθούν ή για άσκηση σωματικής βίας και καθήλωσης εις βάρος τους, δήλωσαν τα μέλη του Δικτύου. Οπως τονίζουν, η κατάσταση είναι κακή στις περισσότερες από τις λεγόμενες πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και άλλες. «Οι ψυχίατροι ασκούν καθολική εξουσία, βία, καταστολή και αυθαιρεσία σε όσους τύχει να βρεθούν στις ψυχιατρικές κλινικές και ποτέ κανείς δεν τιμωρείται γι' αυτά τα ποινικά αδικήματα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού παραρτήματος του Δικτύου, Γιώργος Γιαννουλόπουλος. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα δομών φιλοξενίας «Ψυχαργώς» ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά «έπειτα από 2 χρόνια έχουν χαθεί πολλά χρήματα και οι δομές ρημάζουν».

Ο καθηγητής Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Μπαϊρακτάρης, υπογράμμισε ότι πρέπει να προωθηθούν οι εναλλακτικές μέθοδοι προσέγγισης των ψυχολογικών προβλημάτων.
Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: