Σάββατο, Σεπτεμβρίου 25, 2010

Η "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ…ΜΙΛΑΜΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ…

Σημαντικό πλήγμα θα δεχτούν οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες, τα ηλικιωμένα και τα μοναχικά άτομα, σε περίπτωση που σταματήσουν τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα οποία υλοποιούνται στους δήμους του νομού Ηλείας. Τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και το ενδεχόμενο της παύσης τους θα αποβεί καταστροφικό όχι μόνο για τους εργαζομένους, αλλά κυρίως για τους δημότες που απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια τις υπηρεσίες πρόνοιας.
Με άλλα λόγια, αν τα προγράμματα « Βοήθεια στο Σπίτι» σταματήσουν, οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι ηλικιωμένοι, οι άποροι και τα μοναχικά άτομα, κυρίως στις ορεινές περιοχές του νομού Ηλείας. Κι αυτό σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπου το οικογενειακό εισόδημα συρρικνώνεται ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας… νοσεί, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Το μέλλον των κοινωνικών δομών ενόψει «Καλλικράτη» φαντάζει αβέβαιο ενώ το τοπίο παραμένει θολό. Η ΚΕΔΚΕ έχει ζητήσει συγκεκριμένο ποσό από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συνεχίζουν να τις εφαρμόζουν οι Δήμοι, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης και των νέων δεδομένων που διαμορφώνει ο «Καλλικράτης» κανείς δεν γνωρίζει αν θα δοθεί, την ώρα μάλιστα που γίνονται περικοπές σε ΣΑΤΑ και ΚΑΠ.

Τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που απασχολούνται στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» καλύπτει το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο στέλνει τα χρήματα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι υπηρεσίες της οποίας, στη συνέχεια, υπογράφουν τις επιταγές και τις αποστέλλουν στις αναπτυξιακές εταιρίες για την πληρωμή των εργαζομένων.
Οι δήμαρχοι πάντως εμφανίζονται κάθετα αρνητικοί στο ενδεχόμενο παύσης των προγραμμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή οι μοναδικές υπηρεσίες κοινωνικών δομών που προσφέρει το κράτος είναι μέσω των δήμων.
«Αν αποφασίσουν ότι πρέπει να πάψουν να χρηματοδοτούν τα συγκεκριμένα προγράμματα, τότε ταυτόχρονα θα αναγκάσουν τους περισσότερους δήμους, που δεν έχουν χρήματα, να τα διακόψουν. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι ηλικιωμένοι και οι άποροι και μεγαλύτερη αδικία από αυτό δεν υπάρχει» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Στο νομό Ηλείας το «Βοήθεια στο Σπίτι» υλοποιείται μέσω των δύο αναπτυξιακών εταιρειών ( ΗΛΕΙΑΚΗ και ΑΝΟΛ ) στο σύνολο σχεδόν των δήμων ενώ υπάρχουν δήμοι, όπως αυτός του Πύργου, οι οποίοι το υλοποιούν μέσω των δικών τους αναπτυξιακών.
Ειδικότερα από την ΗΛΕΙΑΚΗ Α.Ε. υλοποιείται στους δήμους Ανδραβίδας, Ανδρίτσαινας, Βουπρασίας, Βώλακος, Γαστούνης, Λαμπείας και Λασιώνος. Συνολικά απασχολούνται 22 εργαζόμενοι οι οποίοι εξυπηρετούν περίπου 500 άτομα (ηλικιωμένους, μοναχικούς ανθρώπους, άτομα με προβλήματα υγείας κλπ).
Από την ΑΝΟΛ υλοποιείται στους δήμους Πύργου, Ζαχάρως, Φολόης, Ιάρδανου, Λεχαινών, Βαρθολομιού, Πηνείας, Φιγαλείας, Κάστρου Κυλλήνης. Συνολικά απασχολούνται 45 εργαζόμενοι και εξυπηρετούνται πάνω από 800 άτομα.

Πηγή: iliatora.gr

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: