Στην Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, αντίγραφο του φακέλου που “έκανε φτερά” από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου και αφορά στον διαγωνισμό για την προμήθεια του μαγνητικού τομογράφου της εταιρείας Siemens.
Οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσαν να κάνουν έλεγχο, αφού ο φάκελος είχε “εξαφανιστεί”, ωστόσο η αγορά του μηχανήματος είχε χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Κρήτης, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα σχετικά έγγραφα υπάρχουν στην Περιφέρεια.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος, είπε χθες στην “Π”: “Σε μας δεν χάνονται φάκελοι. Θα ζητήσω ενημέρωση από το αρμόδιο γραφείο και ο φάκελος που αφορά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, τη στιγμή που το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ, σίγουρα βρίσκεται εδώ”.
Τρεις εταιρείες συμμετείχαν στον διαγωνισμό
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια του μαγνητικού τομογράφου, έγινε στις 3 Οκτωβρίου του 1996, κατακυρώθηκε στη Siemens από το Δ.Σ. του νοσοκομείου στις 16 Απριλίου του 1997, και τον ίδια μήνα υπεγράφη η σχετική σύμβαση με το νοσοκομείο.
Στον διαγωνισμό, εκτός από τη Siemens, συμμετείχαν δύο ακόμη εταιρείες, η Philips και η General Electic. Το μηχάνημα είχε κόστος 548 εκατομμύρια δραχμές και η Siemens είχε επιλεγεί σύμφωνα με το σημερινό διοικητή του ΠΕΠΑΓΝΗ Νίκο Κοκκίνη, γιατί η εταιρεία είχε κάνει την πιο συμφέρουσα οικονομική προσφορά.
Ο ίδιος είπε στην “Π” ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, είχε ελεγχθεί από το ελεγκτικό συνέδριο και είχε εγκριθεί.
Ο κ. Κοκκίνης, αναφορικά με την απώλεια του φακέλου, δήλωσε: “Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 15 χρόνια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν υποχρεούνται να κρατούν φακέλους πέραν της δεκαετίας”. Ο ίδιος δήλωσε στην “Π”: “Πάντως τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν σκάνδαλα, ούτε ότι το νοσοκομείο ζημιώθηκε από αυτή την αγορά”.
Το διάστημα που έγινε η προμήθεια του μαγνητικού τομογράφου, διοικητής ήταν ο δικηγόρος Γιώργος Τζωράκης. Ο κ. Τζωράκης είπε στην “Π”: “Εκείνο που θυμάμαι από το συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι ότι το νοσοκομείο είχε στείλει αντιπροσωπεία στην Αμερική, για να καταλήξει στο καταλληλότερο μηχάνημα για το νοσοκομείο.
Δεν θυμάμαι ποιοι συμμετείχαν στην επιτροπή, όμως επιστρέφοντας όλοι, είπαν ότι ο πιο κατάλληλος κα πιο οικονομικός μαγνήτης για το ΠΕΠΑΓΝΗ, είναι αυτός της Siemens”.
Ο τότε προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, Αριστείδης Τσατσάκης, είπε στην “Π”: “Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, εγώ ήμουν στην τριμελή επιτροπή αξιολόγησης, μαζί με τους Γιάννη Δαμηλάκη, ακτινοφυσικό και Γιάννη Νεραντζουλάκη, ακτινολόγο.
Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η επιλογή της Siemens έγινε γιατί ήταν η πιο συμφέρουσα για το νοσοκομείο. Επιπλέον, τότε δεν υπήρξαν ενστάσεις. Δεν γνωρίζω τι απέγινε ο φάκελος που συμπεριλαμβάνει όλα τα στοιχεία, όμως ως ο τότε προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας, μπορώ να πω ότι λειτουργήσαμε νόμιμα και προς το συμφέρον του νοσοκομείου”.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα σχεδόν τα μεγάλα μηχανήματα του νοσοκομείου (αξονικός, μαγνητικός, γραμμικός επιταχυντής, λιθοτρίπτης, αγγειογράφος-στεφανιογράφος, υπέρηχος κλπ. είναι της εταιρείας Siemens).
Οπως έγραψε χθες η “Π”, οι ελεγκτές δεν βρήκαν τον φάκελο του μαγνητικού τομογράφου, βρήκαν όμως τη σύμβαση που είχε υπογράψει το νοσοκομείο με την Siemens και διαπίστωσαν ότι οι τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια του μηχανήματος είχαν οριστεί από άλλα άτομα που είχε επιλέξει η διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ οι εγγυητικές καλής εκτέλεσης εκδίδονταν μεταγενέστερα της ημερομηνίας υπογραφής των συμβάσεων, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.
Της Αννας Κωνσταντουλάκη-ΠΑΤΡΙΣ
ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου