Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 10, 2010

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟΒΕΙ ΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ (ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ)...ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ!!!!

«Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες» δήλωσε, περιχαρής, χθες, η υπουργός Παιδείας, ανακοινώνοντας πως λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όχι μόνο τα κενά στα σχολεία είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι (υπολογίζονται σε 2.645 σε Α'βάθμια και Β'βάθμια) αλλά μπορούν και να καλυφθούν άμεσα.
Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει στοιχεία παρά μόνον διαβεβαιώσεις για τις -συνήθως μεγάλες- ανάγκες που θα προκύψουν με το άνοιγμα των σχολείων ενώ ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι ασκήσεις επί χάρτου για τις μετακινήσεις, τις συγχωνεύσεις τμημάτων κ.ά. Τις έντονες αντιδράσεις, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση ουσιαστικά της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (βλ. δωρεάν φροντιστήριο) και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Θυσία κι αυτές στο βωμό της εξοικονόμησης προσωπικού...
«Τη δυσκολότερη χρονιά, κάνουμε το καλύτερο ξεκίνημα» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου για να προχωρήσει στην παρουσίαση των στοιχείων που διαψεύδουν τις Κασσάνδρες αλλά και τους δικούς της υπολογισμούς που, φοβούμενη επίσης τις μεγάλες απώλειες, ζήτησε και έλαβε πιστώσεις για 15.000 σναπληρωτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ακόμα περιμένουν διορισμό. «Οσοι θέλησαν να επενδύσουν σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες στα κενά, βλέπουν την προσπάθειά τους να πέφτει στο κενό» ήταν η απάντησή της προς «συνδικαλιστές αλλά και κόμματα όπως η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν πως θα έχουμε 20.000 κενά φέτος».

Ωστόσο, επήλθε το «επίτευγμα» όπως χαρακτήρισε η ίδια την προσπάθεια που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο (διαρκής έλεγχος, συνεχής παρακολούθηση, νομοθετική ρύθμιση Μαΐου για προσλήψεις, εξορθολογισμός αποσπάσεων κ.ά.). Κατόπιν τούτων και σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση:

Την περασμένη εβδομάδα, στη Β'βάθμια εκπαίδευση υπήρχαν
-2.843 κενά (από τα οποία τα 1.380 αντιστοιχούν σε βασικές ειδικότητες), 4.277 πλεονάζον προσωπικό και 1.304 διορισμοί αναπληρωτών.
Στην Α'βάθμια εκπαίδευση:
-3.047 κενά
-2.554 προσλήψεις αναπληρωτών
Στα νηπιαγωγεία
-1.677 κενά
-1.304 προσλήψεις αναπληρωτών.

Στα δε ολοήμερα μετακινήθηκαν και διορίστηκαν 815 Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής, Αγγλικών και 1.000 Αισθητικής Αγωγής. Αποτέλεσμα; Κενά 1.779 για τη Β'βάθμια και 866 για την Α'βάθμια που θα καλυφθούν. «Σκοπίμως τα αφήσαμε για να δούμε την πραγματική εικόνα με το άνοιγμα των σχολείων» εξήγησε. Εξού και η ανακοίνωση για δεύτερη φάση αναπληρωτών κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου.

Οσο για τα τμήματα, η κ. Διαμαντοπούλου επιμένει: «Εδώ υπάρχει διάλογος κωφαλάλων επί πολλούς μήνες. Δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα με 30 μαθητές». Η ανταπάντηση της ΟΛΜΕ είναι τα στοιχεία που συγκεντρώνει αυτές τις ημέρες για να αποδείξει το αποτέλεσμα των πιέσεων των Περιφερειακών Διευθύνσεων προς τα σχολεία για τμήματα πάνω από 25 μαθητές, ειδικά στην Αττική. «Μόνο για κτιριακές ανάγκες πάνω από 25», διαβεβαιώνει η υπουργός.

Ανάλογες διαβεβαιώσεις δίνει και για τα βιβλία που ήδη έχουν φθάσει κατά 87% στα σχολεία, όπως τόνισε. Οχι πειστικές, ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις για τις αντισταθμιστικές διδασκαλίες.
«Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη θα αλλάξει μορφή» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου χθες, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει έναρξης της νέας χρονιάς, την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. «Θα γίνεται σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά σχολεία ενώ θα παρουσιάσουμε κάποια προγράμματα αργότερα» συμπλήρωσε. Τα απολύτως απαραίτητα δηλαδή, θα γίνουν. Η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών, ειδικά αυτή την περίοδο, δεν θα καλυφθεί. Βέβαια, οι αντισταθμιστικές αυτές μορφές φυτοζωούσαν. Το χρέος έχει φθάσει στα 5,5 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.
Πλέον, όμως, έσβησε κάθε προοπτική αναβάθμισης. Υπενθυμίζεται πως άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, η υπουργός είχε δώσει εντολή να σταματήσει η χρηματοδότηση της ΠΔΣ την οποία και πήρε γρήγορα πίσω μετά τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου.

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: