Τρίτη, Σεπτεμβρίου 07, 2010

ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Αναδιάρθρωση στο βάθος του τούνελ του ελληνικού χρέους βλέπουν με χθεσινά τους άρθρα οι εφημερίδες «Financial Times» και «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», παρά τα εύσημα που μοιράζουν για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Ο γνωστός αρθρογράφος των «Financial Times», Βόλφγκανγκ Μινχάου, σε μακροσκελές άρθρο του για τα προβλήματα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα, το πρόγραμμα προσαρμογής τα πάει καλά -πολύ καλύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς. Κάποιοι από τους άμεσα εμπλεκόμενους με τους οποίους έχω μιλήσει διακατέχονται σχεδόν από ευφορία όσον αφορά τους επαίνους τους προς την αντιμετώπιση της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση».

Ωστόσο, παρά τους επαίνους, ο Μινχάου θεωρεί ότι η ελληνική φερεγγυότητα κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι. «Δεν έχω ακόμη δει μία ρεαλιστική εκτίμηση που να προβλέπει μια σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, που να είναι ανεκτή», τονίζει και υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το αναπόφευκτο - την ημέρα που ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης ή θα κηρύξει πτώχευση ή θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους του».

Οι επισημάνσεις Μινχάου γίνονται με αφορμή το σκαρφάλωμα τις τελευταίες ημέρες των περιβόητων spreads, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων «προβληματικών» χωρών της ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία). Το άρθρο του μάλιστα έρχεται ως συνέχεια άλλου άρθρου την προηγούμενη Παρασκευή, της γνωστής στήλης γνώμης των «Financial Times» Lex, που είχε χαρακτηρίσει την πιθανότητα ελληνικής πτώχευσης «εύλογη πολιτική πιθανότητα, όχι έγκλημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος στη χθεσινή «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ο Ιρβιν Στέλτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Hudson, επισημαίνει ότι «παρά τη μαζική οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα... οι αγορές λένε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη χώρα παραμένει αμείωτη, όπως και ο φόβος τους ότι τελικά οι υπουργοί (σ.σ. Οικονομικών της Ε.Ε.) δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας αναμένεται να έχει αρνητική ανάπτυξη 4% τον επόμενο χρόνο, από το να αναδιαρθρώσει το χρέος της».

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: