Πογκρόμ απελάσεων για τους Πακιστανούς που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ευρώπη προιωνίζεται η Συμφωνία Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών μεταξύ Ε.Ε. και Πακιστάν, που εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι την καταψήφισαν και ζήτησαν την απόρριψή της οι ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Οι τελευταίοι υπογράμμισαν ότι το Πακιστάν δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή εκείνων των Πακιστανών που θα υποστούν αναγκαστικό επαναπατρισμό.
Με βάση τη Συμφωνία και ενώ ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος για τις μαζικές απελάσεις των Ρομά από ευρωπαϊκές χώρες, θα επιτρέπεται πλέον, με τη «βούλα» της Ε.Ε., να απελαύνονται σωρηδόν όσοι Πακιστανοί θεωρηθεί ότι έχουν εισέλθει παράνομα στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Πάντως η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι η Κομισιόν θα επισπεύσει τις διαδικασίες για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής και μ' άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, μέσω της οποίας (όπως επισημάνθηκε και από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου), εισέρχεται στην Ευρώπη το 25% των λαθρομεταναστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν έχουν ήδη εντοπιστεί ότι διαμένουν παράνομα στην Ευρώπη περίπου 13.000 Πακιστανοί (μόνο), από τους οποίους οι 4.800 βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι προφανώς δεν έχουν εντοπιστεί...
Με βάση τις επιταγές της νέας Συμφωνίας, η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα επιβαρυνθεί περισσότερο για τον αναγκαστικό επαναπατρισμό των Πακιστανών αφού, όπως προβλέπεται, θα πρέπει να καλύψει εξ ιδίων πόρων το κόστος μεταφοράς τους. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι κατά τη διαδικασία των ομαδικών απελάσεων θα γίνονται... σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Αντιμέτωπη με «ανθρωπιστική κρίση» βρίσκεται η Ελλάδα λόγω του μεγάλου αριθμού αυτών που ζητούν άσυλο, προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) καλώντας την Ε.Ε. να λάβει επαρκή μέτρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρμοστίας, η Ελλάδα δέχθηκε, μόνο μέσα στο 2009, 16.000 αιτήσεις ασύλου χωρίς να διαθέτει καν επαρκή αριθμό ξενώνων για τη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. «Η Ελλάδα καλείται να λύσει ένα πρόβλημα ολόκληρης της Ε.Ε.», τονίζει ο εκπρόσωπος της HCR, Αντριαν Εντουαρντς.
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου