Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 10, 2010

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αποβολές με φειδώ, πλήρως αιτιολογημένες, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και αφού προηγουμένως έχουν εξαντληθεί άλλα παιδαγωγικά μέτρα προτείνει για τη συμμόρφωση των μαθητών Γυμνασίων - Λυκείων ο Συνήγορος του Πολίτη.

Με την εμπειρία καταγγελιών που έχουν φτάσει στην ανεξάρτητη αρχή και αφορούν αποβολές που έχουν δοθεί σε μαθητές είτε γιατί φορούσαν σκουλαρίκι είτε γιατί κάπνιζαν στο σχολείο ή χρησιμοποίησαν απρεπείς εκφράσεις σε αντιδικία που είχαν με καθηγητές, ο Συνήγορος του Παιδιού διατυπώνει τις ενστάσεις του στη συνήθη πρακτική που ισχύει, δηλ. την αλλαγή σχολείου ως παιδαγωγικό μέσο και τρόπο ελέγχου της συμπεριφοράς και συνετισμού των μαθητών που παρεκτρέπονται.

Τα μέτρα που προτείνει ο Συνήγορος μετά τη μελέτη της νομοθεσίας και περιπτώσεων αποβολών που έχουν φτάσει μέχρι τον Συνήγορο του Πολίτη είναι:

- Ο Σύλλογος των καθηγητών πριν από την απόφαση για αποβολή να προσκαλεί σε ακρόαση τον μαθητή και τον κηδεμόνα του.
- Να είναι επαρκώς και πλήρως αιτιολογημένη η απόφαση.
- Να αναφέρονται οι παιδαγωγικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τον συνετισμό του μαθητή.
- Τα συγκεκριμένα επιχειρήματα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ποινή θα αποβεί προς το συμφέρον του μαθητή.

Επίσης οι Διευθύνσεις των σχολείων πρέπει να ενημερώσουν τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους ότι η αποβολή ισχύει μόνον για το τρέχον σχολικό έτος όπως ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας. Επίσης οι αποβολές δεν πρέπει να ανακοινώνονται δημόσια ούτε να χρησιμοποιούνται ως μέσον παραδειγματισμού για τους υπόλοιπους μαθητές.
Τέλος, πρέπει να θεσμοθετηθούν κανονισμοί σε όλα τα σχολεία ώστε να υπάρξει πρόληψη στις όποιες παρεκτροπές των μαθητών και να τροποποιηθεί Προεδρικό Διάταγμα του 1979 που ρυθμίζει ζητήματα ποινών στα σχολεία ώστε να δοθούν δυνατότητες να εφαρμοσθούν εναλλακτικές μέθοδοι συμμόρφωσης των μαθητών.
ΕΛ.ΔΕΛ.

ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: