Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ..ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ;;;

Και με επιδοτούμενα δάνεια θα ενισχύονται οι άνεργοι μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη προβλέπει «έκρηξη της ανεργίας κατά τους επόμενους μήνες» και σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις για την απάλυνση ή μερική άρση των αρνητικών επιπτώσεων σε κάθε άτομο που χάνει τη δουλειά του. Στόχος είναι μια παρέμβαση το αργότερο τέσσερις μήνες μετά την απόλυση.

Τα εν λόγω δάνεια θα χορηγούνται ανεξάρτητα από τις δράσεις του ΟΑΕΔ (επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά.), ενώ στα κεφάλαια του Ταμείου, εκτός από τους εθνικούς, κοινωνικούς και κοινοτικούς πόρους, θα μετέχουν και ιδιώτες (τράπεζες) κατά το πρότυπο των ταμείων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που συγκροτήθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας (Ανάπτυξης). Κατ' αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα τετραπλασιαστούν τα αρχικά κεφάλαια.

Το Ταμείο αυτό είτε θα ενισχύει απ' ευθείας ανέργους είτε θα χρηματοδοτεί τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που σχεδιάζουν δράσεις για την απασχόληση, τις άεργες γυναίκες που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και έχουν ολοκληρώσει τις οικογενειακές υποχρεώσεις κ.ά.

Παράλληλα θα συγκροτηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Κοινωνικής Ενταξης και Προστασίας, το πρόπλασμα του οποίου θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα. Σε αυτό θα μεταβιβαστούν όλες οι δράσεις των εποπτευόμενων από το υπουργείο Εργασίας οργανισμών (Εργατική Κατοικία, Εστία κ.ά.) καθώς και οι δράσεις των συναρμόδιων υπουργείων. Ωστόσο δεν θα είναι έτοιμο στην τελική μορφή του πριν από τον επόμενο Απρίλιο.

Περικοπές 3 δισ. ευρώ σε σπατάλες

* Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης αποκάλυψε ότι οι περικοπές στις σπατάλες (φάρμακο και νοσηλεία) μπορεί να ξεπεράσουν τα 3 δισ. φέτος (επιπλέον 900 δισ. από τις περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων) έναντι αρχικού στόχου για «οικονομίες» 3,7 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Μνημόνιο. Και κατέληξε ότι αν είχαμε ξεκινήσει ως πολιτεία (τον έλεγχο των δαπανών και την αύξηση των εσόδων) 3 χρόνια πριν, δεν θα χρειαζόταν φέτος να κοπεί η 13η και 14η σύνταξη. «Εγώ έλεγα 10 χρόνια πριν», είπε αφήνοντας εμφανώς αιχμές και για την προηγούμενη περίοδο ΠΑΣΟΚ (2000-4). Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό ζήτημα συνολικά και με κοινωνικούς όρους, σε λίγο θα έχουμε Μνημόνιο για τη μετανάστευση, προειδοποίησε η υφυπουργός Εργασίας Αννα Νταλάρα, ενώ ο έτερος υφυπουργός Β. Γκεγκέρογλου έδωσε έμφαση στα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα απασχόλησης.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: