Τρίτη, Σεπτεμβρίου 07, 2010

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ - ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ

Με στόχο ο Δήμος Βόλου να ανταποκριθεί στα εγκεκριμένα διετή επιχειρησιακά προγράμματά του απέναντι στις Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Δήμου, η Δημοτική Αρχή αιτείται από το Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη δανείου συνολικού ύψους 4.950.000 ευρώ. Για το σκοπό αυτό συνεδριάζει αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι το Δ.Σ. Βόλου με τα οικονομικά των ΟΤΑ να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης, στο περιθώριο μάλιστα της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας, που ζητά να κλείσουν πάραυτα οι… τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού όσον αφορά στις επιχορηγήσεις προς την Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό πως στη συζήτηση με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ ο Υπουργός Εσωτερικών πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ το… διπλασιασμό των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για την καθαριότητα και το δημοτικό φωτισμό.
Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στη λήψη ενός νέου δανείου -και μάλιστα καθόλου ευκαταφρόνητο- δύο μόλις μήνες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, αναμένεται να διχάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, με μερίδα δημοτικών συμβούλων να υιοθετεί τη λήψη του δανείου για την απρόσκοπτη υλοποίηση των δεδουλευμένων των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς μέχρι το τέλος του έτους και παράλληλα τη συνέχιση των προγραμματιζόμενων δράσεων. Στον αντίποδα δημοτικοί σύμβουλοι θα ασκήσουν κριτική για το γεγονός ότι με το νέο δάνειο υποθηκεύονται τα μελλοντικά έσοδα του Δήμου, πολλώ μάλλον που οι εισροές μέχρι το 2013 λόγω μνημονίου, εκτιμώνται ότι θα είναι με το… σταγονόμετρο, χωρίς επιπρόσθετους πόρους για νέες αρμοδιότητες που θα κληθούν να αναλάβουν οι νέοι ισχυροί Δήμοι, όπως αυτός του Δήμου Βόλου, με τον «Καλλικράτη», που μέχρι το τέλος του 2011 παίρνουν αρμοδιότητες της ΝΑΜ που καταργείται, όπως αυτές της υγείας, της πρόνοιας, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης κ.α.
Πάντως ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου κ. Νίκος Παλαμιώτης, που κάνει την εισήγηση για τη λήψη του δανείου ύψους 4.950.000 ευρώ από το Δήμο, σημειώνει ότι αυτό μπορεί να γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αφού το ανώτατο όριο του συνολικού χρέους του Δήμου που προβαίνει σε δανεισμό δεν υπερβαίνει το ποσοστό του 60% των συνολικών του εσόδων, όπως αυτό καθορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης δεν υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων.
Ειδικότερα η εισήγηση του Γενικού Διευθυντή του Δήμου Βόλου έχει ως εξής:
«Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα υλοποιείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίως με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% αλλά και με τη μείωση των λοιπών πόρων που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2010 τα έσοδα του Δήμου θα είναι κατά 9.500.000,00 € λιγότερα από το 2009.
Οι πιο πάνω παράγοντες μαζί με τη μειωμένη απόδοση ιδίων εσόδων του Δήμου, επηρεάζουν αρνητικά την κάλυψη των υποχρεώσεων του Δήμου κυρίως έναντι των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα διετή προγράμματα χρηματοδότησης, του Δημοτικού Ραδιοφώνου αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Για την καταβολή του ανειλημμένου χρέους του Δήμου προς τους οργανισμούς αυτούς και για την αγορά ακινήτου (Parking) από τη ΔΕΜΕΚΑΒ, όπως αποφασίστηκε με την αριθμ. 413/2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να διατεθεί ποσό 4.950.000,00 €, που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα προβλεπόμενα έσοδα του Δήμου. Σύμφωνα με τα πιο πάνω, ο Δήμος οδηγείται αναγκαστικά στη λήψη ισόποσου δανείου για την κάλυψη του προαναφερόμενου χρέους του, όπως αποφασίσθηκε από τη Δημοτική Αρχή (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι) στη σύσκεψη της 31/8/2010 με το Γενικό Γραμματέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η λήψη του πιο πάνω δανείου προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 264 του Ν.3852/2010 σύμφωνα με τις οποίες «Οι δήμοι μπορούν να συνομολογούν δάνεια με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδος και του εξωτερικού, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη χρηματοδότηση χρεών τους, εφόσον συντρέχουν, σωρευτικά οι πιο κάτω προϋποθέσεις:
α) Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης δεν υπερβαίνει το 20% των ετησίων τακτικών εσόδων και
β) Το ανώτατο όριο του συνολικού χρέους του δήμου που προβαίνει σε δανεισμό δεν υπερβαίνει το ποσοστό των συνολικών εσόδων του, όπως αυτό καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
Το ποσοστό αυτό προσδιορίσθηκε στο 60% επί των συνολικών εσόδων του όπως εμφανίζονται στους τρεις τελευταίους εγκεκριμένους ισολογισμούς σύμφωνα με την αριθμ. 43093 Απόφαση του Υπ. Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 1153/30-07-2010 Τεύχος β΄.
Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 176 του Ν.3463/2006, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.
Από τα οικονομικά στοιχεία των τριών τελευταίων ισολογισμών (ετών 2006, 2007, 2008) προκύπτει ότι ο Δήμος υπερκαλύπτει τις προϋποθέσεις που θέτουν οι πιο πάνω διατάξεις, δηλαδή το συνολικό χρέος του Δήμου δεν υπερβαίνει το ποσοστό του 60% των συνολικών του εσόδων και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης δεν υπερβαίνει το ποσοστό του 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων.
Για τη λήψη του προαναφερόμενου δανείου ποσού 4.950.000,00 €, ήτοι 4.250.000,00 € για κάλυψη χρεών και 700.000,00 € για την αγορά ακινήτου, ύστερα από έρευνα αγοράς, απαιτείται η κατ΄ αρχήν λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου».

Συντάκτης: Αντώνης Τσελέντης

ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θέλετε να μάθετε γιατί ζητάει εκτάκτως δάνειο δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές;;;;;;;;;
Ρωτήστε τον Αλέκο.
Βλέπετε ο Αλέκος, επειδή νόμισε ότι και στον Βόλο μπορούσε να συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του Γραμματέα του πάλε πότε ΥΠΕΧΩΔΕ που μοίραζε έργα με απ΄ευθείας αναθέσεις στους ημέτερους, θα έκανε το ίδιο και στον Βόλο.
΄Αντε ρε Αλέκο, αφού νομίζεις ότι πρόσφερες έργο στην περιοχή, και αν σου βαστάει, κατέβα στις εκλογές αυτόνομος, άν έχεις κώλο από κρανιά, όπως λένε στο χωριό μου.

Νικόλας Μαλγαρινός

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης έχει δάνεια 7 εκ.
Το τελευταίο πάρθηκε για να πληρώσει μισθούς.
Η οικονομική κατάσταση της αυτο(;)διοίκησης είναι τραγική πανελλαδικά.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΟΥ!!!ΕΛΑΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΦΤΙΑΞΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ Ο ``ΦΩΣΤΗΡΑΣ``