«Λειτουργεί η Δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θαν. Οικονόμου, όταν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δομημένα ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψαν νέα στοιχεία από μαρτυρίες πρώην προέδρων ασφαλιστικών ταμείων και άλλων μαρτύρων, σύμφωνα με τα οποία α) ρόλο άτυπου συμβούλου των ταμείων είχαν θυγατρικές μεγάλων τραπεζών, δίχως να έχουν συμβάσεις (κάτι που απαγορευόταν), β) κατατέθηκαν έγγραφα από τα οποία προέκυψε ότι οι τράπεζες χρέωναν και αυτές με υψηλές προμήθειες τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα νέα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τη μαρτυρία του πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Αλ. Πιλάβιου, και θέτουν υπό αμφισβήτηση την έρευνα των υποθέσεων που εξέτασε τότε η ελεγκτική αρχή. Ο κ. Πιλάβιος είχε πει προ ολίγων ημερών στη Βουλή ότι μόνο τέσσερις ιδιωτικές χρηματιστηριακές (τρεις ελληνικές και μία κυπριακή) είχαν κάνει πράξεις με ομόλογα (δομημένα και απλά), στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν θυγατρικές τραπεζών.
Ομως από την εξέταση του μάρτυρα Γρ. Χατζή, πρώην προέδρου του Ταμείου Ασφάλισης του Προσωπικού της Εθνικής Ασφαλιστικής (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζα), προέκυψαν τα εξής
- Η Εθνική Χρηματιστηριακή, του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, λειτουργούσε ως άτυπος σύμβουλος του ταμείου, κάτι που απαγορευόταν. Πρότεινε την αγορά ενός δομημένου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου το 2006, στο οποίο ανάδοχος ήταν ο όμιλος της Εθνικής (μεταξύ άλλων).
- Η Εθνική Χρηματιστηριακή πούλησε στο ταμείο το δομημένο με τιμή 100, όταν το ίδιο ομόλογο το πούλησε η ίδια, την ίδια ημέρα, σε χαμηλότερη τιμή 97,5 στην Εθνική Ασφαλιστική, κάτι που σκοντάφτει στον κώδικα δεοντολογίας των ΕΠΕΥ και θέτει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Με άλλα λόγια η χρηματιστηριακή λειτουργούσε υπέρ του ομίλου της, αλλά εις βάρος του ταμείου των εργαζομένων της συνδεδεμένης εταιρείας (Εθνική Ασφαλιστική).
Οταν ο κ. Χατζής ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χρ. Πρωτόπαπα (βουλευτή του ΠΑΣΟΚ), εάν «η Εθνική Χρηματιστηριακή σάς είπε ότι είναι συμφέρουσα η τιμή» ο κ. Χατζής απάντησε: «Μάλιστα, γιατί διαφορετικά δεν θα το παίρναμε».
Η «Κ.Ε.» απευθύνθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ρώτησε «εάν κατά την έρευνα του 2007 είχαν ελεγχθεί όλες οι χρηματιστηριακές εταιρείες». Πηγές της εποπτικής αρχής δήλωσαν ότι είχαν σταλεί επιστολές σε όλες τις εταιρείες και ότι μόνο τρεις παρείχαν στοιχεία για αγοραπωλησίες ομολόγων.
Προηγουμένως, στην εξεταστική επιτροπή, ο πρόεδρος των χρηματιστών, Αλ. Μωραϊτάκης, είχε καταθέσει πίνακα με συναλλαγές ομολόγων σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών, οι οποίες είχαν αποκλίσεις από τις τιμές του ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων) μέχρι και 6,88%.
Το θέμα των άτυπων συμβουλών δεν άφησε ασχολίαστο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθ. Οικονόμου, λέγοντας προς την Επιτροπή: «θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στο ότι δύο μάρτυρες όπως ο κ. Δημοσχάκης και ο σημερινός (σ.σ.: της περασμένης Τετάρτης), του ταμείου υπαλλήλων της Εθνικής, λένε ότι είχαν άτυπο σύμβουλο την Εθνική Χρηματιστηριακή. Και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ως άτυπος σύμβουλος η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, αφαιρέθηκε η άδειά της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Θα έχει κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σωστά τη δουλειά της στην περίπτωση της Εθνικής Χρηματιστηριακής;».
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου