Παράταση των εργασιών τους ετοιμάζονται να ζητήσουν, με το ξεκίνημα της νέας ολομέλειας της Βουλής, οι δύο εξεταστικές επιτροπές (Siemens και Ομολόγων) και η προκαταρκτική για το Βατοπέδι.
* Η πρώτη Εξεταστική για τη Siemens βρίσκεται μεν στο στάδιο συγγραφής του πορίσματος, δεν μπορεί όμως να το παραδώσει στις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία της Βουλής. Αιτία, όπως υποστηρίζουν μέλη της Εξεταστικής, τρεις σοβαρές εκκρεμότητες, από την εξέλιξη των οποίων θα κριθεί οριστικά το «διά ταύτα» του πορίσματος για εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Η επιτροπή τελεί εν αναμονή:
1 Του ταξιδιού στη Γερμανία, όπου ο εισαγγελέας του Μονάχου, όπως έχει δεσμευτεί, προετοιμάζει τις συναντήσεις των μελών της με την σημερινή ηγεσία της Siemens (τον πρόεδρο Peter Loscher, τον γενικό διευθυντή Peter Υ. Solmssen και τον Theo Waigel, υπεύθυνο για τη διαφάνεια της εταιρείας και πρώην ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών) και τα πρώην στελέχη της Χριστοφοράκο, Κουτσενρόιτερ και Σίκατζεκ.
2 Της απάντησης Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία οφείλει να παραδώσει την κίνηση των λογαριασμών δέκα ακόμα παρένθετων προσώπων, που υπήρξαν αποδέκτες εμβασμάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens.
3 Των απαντήσεων σε ερωτήματά της προς το ΣΔΟΕ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινείται η εκτελεστική εξουσία, η Δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση, δεν επιτρέπουν την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου.
Σημειώνουν ότι η Δικαιοσύνη, αν και ασχολείται επτά ολόκληρα χρόνια, δεν έχει απαγγείλει ακόμα κατηγορίες σε μη πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό δυσχεραίνει και το έργο της εξεταστικής διότι, ναι μεν η αρμοδιότητά της περιορίζεται, αποκλειστικά, στα πολιτικά πρόσωπα, τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα ωστόσο ήταν οι μεσάζοντες που δωροδοκούσαν. Και σ'αυτά δεν έχει διατυπωθεί ακόμα κατηγορία για το χρονικό διάστημα 2004-2007, με αποτέλεσμα το σκάνδαλο να χρωματίζεται μόνο «πράσινο».
Οι διάφοροι μηχανισμοί, λένε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, έψαχναν έως τώρα μόνο το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και τα ονόματα που ήρθαν στο φως προέρχονται αποκλειστικά από αυτό το χώρο, παρότι τα στελέχη της Siemens μίλησαν για χρηματισμό των δύο μεγάλων κομμάτων.
Μέλη της εξεταστικής ελπίζουν ακόμα ότι, τελικά, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η νέα ηγεσία της μητρικής Siemens θα αναγκαστούν να δώσουν στοιχεία για τις πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου, οπότε θα κριθεί τόσο το εύρος των παραπομπών πολιτικών προσώπων όσο και η τεκμηρίωση των κατηγοριών.
Προεξοφλούν δε ότι, καθώς ανοίγει η δικογραφία εις βάρος της σημερινής ηγεσίας της Siemens για συμμετοχή σε διεθνή οργάνωση απάτης, βάσει της συμπληρωματικής αίτησης δικαστικής συνδρομής που ζητήθηκε από την Εξεταστική και βρίσκεται στην Εισαγγελία του Μονάχου, η εταιρεία θα αναζητήσει «συγχωροχάρτι» παρόμοιο με εκείνο που πήρε από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Νιγηρία κ.ά.
Θα επιδιώξει ως εκ τούτου συνεργασία για τη διαλεύκανση και στην Ελλάδα του σκανδάλου και την αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να αποφύγει ένα πόρισμα που θα αποτελεί εσαεί όπλο στα χέρια των ανταγωνιστών της.
Τα κεφάλαια του πορίσματος είναι πολλά και σημαντικά, καθώς ασχολούνται με ΟΤΕ, ΟΣΕ, υπουργεία Αμυνας, Πολιτισμού και Υγείας και το C4Ι. Αν δε ληφθεί υπόψη ότι η δικογραφία ξεπερνάει τις 400.000 σελίδες, συμπεραίνεται ότι και το πόρισμα θα είναι αρκούντως πολυσέλιδο.
Ενα βασικό ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κοινό πόρισμα. Θεωρητικά, γίνεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, τουλάχιστον από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Το πιθανότερο όμως είναι ότι, ενώ συμφωνούν στις περισσότερες διαπιστώσεις, θα «τα σπάσουν» στο διά ταύτα επί των προσώπων για τα οποία θα ζητηθεί περαιτέρω έρευνα. Ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψει κοινό πόρισμα, ενώ ο Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ έχει κάνει δηλώσεις του τύπου «αν δεν έρθουν οι αρχηγοί, δεν θα καταθέσει καν πόρισμα».
Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ
ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου