Τρίτη, Σεπτεμβρίου 07, 2010

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΟΥ

Σε «σιωπηρό δολοφόνο» κινδυνεύουν να μετατραπούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, από την συνεχή λειτουργία και την υπερφόρτωση του με ασθενείς και συνοδούς, λόγω της συστέγασης του με το Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Το θολό τοπίο που εχει δημιουργηθεί γύρω από τις συνθήκες λειτουργίας των εγκαταστάσεων, δημιουργεί ερωτηματικά, που μαζί με τις πληροφορίες για θανάτους κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, που εισήχθησαν για νοσηλεία και τελικά πέθαναν από βλάβες που τους προκάλεσαν ενδονοσοκομειακα μικρόβια, επιβάλουν άμεση δράση της διοίκησης.

Την όλη κατάσταση επιβαρύνει η σιωπή που υπάρχει γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης των μικροβίων, που σύμφωνα με καλά πληροφορημένους ιατρικούς κύκλους, έχουν γίνει πλέον ανθεκτικά στα απολυμαντικά.

Την ίδια στιγμή διατυπώνονται ενστάσεις για τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται και την αποτελεσματικότητα τους, καθώς κάποιοι κάνουν λογο ακόμα και για μη πιστοποιημένα προϊόντα, που για λόγους οικονομίας παρέχονται από επίσης μη ειδικά εκπαιδευμένα για το έργο αυτό συνεργεία.

Αν τα πράγματα δεν είναι έτσι και με γνώμονα το υπαρκτό γεγονός θανάτων που ελέγχονται τουλάχιστον από την πλευρά των συγγενών, ως προς την πραγματική αιτία τους, η διοίκηση του ιδρύματος για το λεπτό αυτό ζήτημα, αλλά και για μια σειρά άλλων, οφείλει να κάνει γνωστά στην κοινή γνώμη τα στοιχεία εκείνα που θα αποδείξουν πως τόσο η ιδία, όσο και η επιτροπή λοιμώξεων, έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την μείωση των κινδύνων από τέτοιου είδους μικρόβια.

Όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πληροφορηθεί να συμβαίνει ούτε το προφανές. Να αναστέλουν δηλαδή τη λειτουργία τους μέχρι την πιστοποίηση της απολύμανσης τους, θαλάμοι ή κλινικές που είχαν κρούσματα ενδονοσοκομειακων λοιμώξεων.

Η ιδέα που προτείναμε κατά την συζήτηση μας για το θέμα με τον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου Απόστολο Λέτσιο, για δημιουργία ιστοσελίδας του ιδρύματος στην οποία ο πολίτης θα βλέπει στοιχεία που τον αφορούν, ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί συμβάλλοντας στην διαφάνεια και την ενημέρωση.

Συνάδει μάλιστα και με την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που ευαγγελίζεται ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Νίκος Ξανάλατος

ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: