Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2010

Ο ΑΓΓΕΛΟΥ «ΔΕΙΧΝΕΙ» ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ…ΑΝΤΕ ΚΑΛΕ…ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ…ΜΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΕΦΡΑΙΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Η υπόθεση προφυλάκισης του Γιάννη Αγγέλου μπορεί να έκλεισε προσωρινά με τη μείωση της χρηματικής εγγύησης στα 150.000 ευρώ, η διερεύνηση όμως του σκανδάλου του Βατοπεδίου παίρνει ξαφνικά φωτιά σε δικαστικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το σκεπτικό της πρότασης της εισαγελέως Μαρίας Μαλούχου, η οποία μιλά για «σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κ. Αγγέλου και για ενεργό εμπλοκή του στο σκάνδαλο», εν γνώσει της επιρροής που ασκούσε η κορυφαία θέση του στο μέγαρο Μαξιμου, γεγονός που παραπέμπει ευθέως, τουλάχιστον, σε πολιτικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο κ. Αγγέλου, στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, συμμετείχε με προτροπές και παραινέσεις στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων του τότε υφυπουργού Π. Δούκα, τόσο όσον αφορά την παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από την εκκρεμή δίκη του με τη μονή όσο και και την αναγνώριση της κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου επί των εκτάσεων της λίμνης. Η επίδρασή του μάλιστα ήταν καθοριστική, γιατί προκάλεσε την επίσπευση αποφάσεων και διαδικασιών.

Το κρίσιμο ζήτημα για την εισαγγελέα αλλά και την ανακρίτρια Ε. Καλού είναι το γεγονός ότι ο κ. Αγγέλου ενήργησε έτσι, γνωρίζοντας και το ιστορικό της υπόθεσης (από τις επαφές του με τους Εφραίμ και Αρσένιο) αλλά και την επιρροή που ασκούσε διά των παρεμβάσεών του, ακόμη και εκείνων που είχαν συμβουλευττικό χαρακτήρα, στο έργο των μελών της κυβέρνησης και των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικό των απόψεων των δικαστικών λειτουργών είναι μάλιστα η διαπίστωση της εισαγγελέως ότι ήταν γνωστό σε όλους στην Ελλάδα «η δύναμη της θέσεως του κ. Αγγέλου στο πρωθυπουργικό γραφείο».

Η ευθεία εμπλοκή του κ. Αγγέλου στους κυβερνητικούς χειρισμούς της υπόθεσης Βατοπεδίου καθιστά ωστόσο απαραίτητο να τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος και ο αμέτοχος μέχρι σήμερα Κ. Καραμανλής.

Μετά την εισαγγελική πρόταση οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και δεν αποκλείεται να κληθεί ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός για κατάθεση στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τις ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησής του. Οπως έλεγαν πάντως νομικοί κύκλοι, προφανώς είναι άλλης τάξης θέμα, αν από το υλικό της δικογραφίας προκύπτουν στοιχεία άμεσης ποινικής εμπλοκής του στο σκάνδαλο. Μέχρι σήμερα, καμία κατάθεση δεν εμπλέκει ευθέως τον πρωθυπουργό στη λήψη των αποφάσεων. Ομως ακόμη και η αναφορά πρώην υπουργών σε αυξημένο ενδιαφέρον του μεγάρου Μαξίμου για την έκβαση της υπόθεσης είναι μείζον πολιτικό θέμα.

Η εφέτης-ανακρίτρια Ε. Καλού, δικαιωμένη από την εισαγγελική πρόταση και το βούλευμα του συμβουλίου εφετών, επιταχύνει την ανάκριση. Τις αμέσως προσεχείς μέρες καλεί σε απολογία πέντε ανώτερα στελέχη και νομικούς συμβούλους της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, ενώ σειρά θα πάρουν οι ορκωτοί εκτιμητές, οι ιδιώτες (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι τοπογράφοι) και οι πρωταγωνιστές Εφραίμ και Αρσένιος.

Κομβικό σημείο της υπόθεσης αποδεικνύεται η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να αναγνωρίσει, μέσω του τότε υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, την κυριότητα της μονής επί των εκτάσεων. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί βασικό συστατικό της κατηγορίας της κακουργηματικής απιστίας εις βάρος του Δημοσίου, με συνολική ζημιά περίπου 55 εκατ. ευρώ, όσο και η αξία των επίδικων εκτάσεων.

Η απόφαση αναγνώρισης του κ. Δούκα είχε στηριχθεί στην εσπευσμένη έκδοση γνωμοδότησης του Β' τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο (με ένα μειοψηφούντα) εισηγήθηκε να αποδεχθεί το Δημόσιο την αίτηση της μονής και να παραιτηθεί από την εκκρεμή δίκη που είχε μαζί του. Η παραίτηση αυτή βεβαίως έγινε στο παρά πέντε της έκδοσης ευνοϊκής για το Δημόσιο απόφασης. Τα μέλη του οποίου επίσης ελέγχονται τώρα από την ανακρίτρια, για το αν γνώριζαν ή όχι την ευνοϊκή για το Δημόσιο έκβαση της δίκης στην Κομοτηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: