Στη σύνταξη του πορίσματος προχωρούν, και επίσημα πλέον, αυτή την εβδομάδα τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, αλλά το «διά ταύτα», ως προς την τύχη των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, παραμένει μετέωρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προταθεί, από όλα τα κόμματα, η συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες.
Πόσα θα είναι αυτά τα πρόσωπα και ποιους θα περιλαμβάνει η πρόταση της πλειοψηφίας, δύσκολα μπορεί να προεξοφληθεί. Οπως δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτή η άποψη ότι ενδέχεται να καταλήξουν σε κοινό πόρισμα. Οι διαφοροποιήσεις, προς το παρόν, είναι έντονα ορατές μεταξύ των κομμάτων αλλά και εντός αυτών και οι συζητήσεις που διεξάγονται πολυεπίπεδες.
Κοινός παρονομαστής διαπιστώνεται, ωστόσο, μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας για την αποχή από τη διερεύνηση των εισροών στα ταμεία τους. Η σύμπλευση μεταξύ εκείνων που ακολουθούν την κομματική γραμμή είναι προφανής. Παρά την υποστήριξη από τη Ν.Δ. της πρότασης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη για κατάθεση του Θ. Τσουκάτου (θα προσέλθει την Τρίτη), του Π. Λάμπρου και άλλων που διετέλεσαν υπεύθυνοι για το Ταμείο του ΠΑΣΟΚ, δεν διαφαίνεται πρόθεση για παραπέρα πιέσεις. Αλλωστε, ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πίεσαν τον γενικό διευθυντή της Ν.Δ. Κ. Σημαιοφορίδη όταν εκλήθη στην Εξεταστική και δήλωσε άγνοια για το ταμείο του κόμματος ακόμα και μετά το θάνατο του Γ. Βαρθολομαίου, ούτε οι συνάδελφοί τους της Ν.Δ. έφεραν σε δύσκολη θέση τον Κ. Γείτονα.
Ξανά η «Μάγιο»
Δεν λείπουν όμως, τόσο στο «πράσινο» όσο και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, οι «αντάρτικες» φωνές που μιλάνε για «άπλετο φως» και στα κομματικά ταμεία. Κατά την εξέταση του πρώην εισαγγελέα Γ. Σανιδά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονόμου επανέφερε το θέμα της off shore «Μάγιο», η οποία ανήκει στην Ν.Δ. και επί Κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δέχθηκε 5 εμβάσματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, αλλά ο πρώην εισαγγελέας δεν θεώρησε σκόπιμο να διατάξει έρευνα.
Ως προς τα πολιτικά πρόσωπα: το αρχικό σενάριο, για παραπομπή σε περαιτέρω έρευνα μόνο των «καμένων», πρώην υπουργών και υφυπουργών, δεν «περπατάει». Η επικρατούσα άποψη είναι υπέρ του αιτήματος διερεύνησης ποινικών και πολιτικών ευθυνών. Για να υπάρξει στοιχειώδης σοβαρότητα του εγχειρήματος, υποστηρίζουν στελέχη και από τα δυο μεγάλα κόμματα, πρέπει να σταλούν προς διερεύνηση όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα κι ας προσεγγίζουν τα τριάντα (πρώην υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς). Αλλωστε, προσθέτουν, θα καταλήξει οριστικά, για πρόσωπα και πράξεις, η προκαταρκτική επιτροπή η οποία και θα παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ή όχι.
Αν πάντως επικρατήσει το σενάριο των «καμένων» και μόνο για ποινικές ευθύνες, ο αριθμός των εμπλεκόμενων που θα κατονομαστούν δεν ξεπερνάει τους πέντε έξι.
Σ' αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται σίγουρα οι πρώην υπουργοί:
- Μεταφορών (Τ. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Μ. Λιάπης), που ασχολήθηκαν με την προγραμματική σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens για τις ψηφιακές παροχές αλλά και τις συμβάσεις του ΟΣΕ με τη γερμανική πολυεθνική.
- Δημόσιας Τάξης, για το C4Ι, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος παρέλαβε και έδωσε εντολή για την εκταμίευση του ποσού. Ωστόσο, παρότι η Ν.Δ. δεν έχει αντιρρήσεις να παραπέμψει τον υφυπουργό, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της που εκφράζουν προβληματισμό και εντάσεις στην πρόταση για παραπομπή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, ο οποίος υπέγραψε την τροποποίηση της σύμβασης. Παρότι ήταν λάθος του και έπρεπε να καταγγείλει τη σύμβαση, υποστηρίζουν, προχώρησε σε μια πολιτική απόφαση πιεζόμενος από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Επιπλέον, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν την παραπομπή του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Β. Μαλέσιου, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής που ενέκρινε το C4Ι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αίτημα που θεωρούν άδικο πολλοί βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Επτά μήνες έρευνα
Ο Μ. Λιάπης προβλέπεται να παραπεμφθεί και για τη σύμβαση για τους ηλεκτρονικούς διερμηνείς που υπεγράφη επί των ημερών του από το υπουργείο Πολιτισμού.
Επειτα από επτά μήνες συνεδριάσεων που καλύπτουν σχεδόν χίλιες ώρες, πρέπει να αναγνωρισθεί ότι η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, αν και βρίσκεται πίσω όσον αφορά το εύρος της αλήθειας γύρω από τα πολιτικά πρόσωπα που εισέπραξαν τις μεγάλες μίζες, είναι αρκετά βήματα μπροστά από τη Δικαιοσύνη καθώς: Ανέσυρε από την... αφάνεια ή από τα συρτάρια των ανακριτικών αρχών, πρόσωπα-κλειδιά (Τ. Μαντέλης, Τ. Τσουγκράνης, Μ. Κάτσικας, Π. Καρακώστας) στο σύστημα διαφθοράς, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που είχε στήσει η γερμανική πολυεθνική προκειμένου να παίρνει δουλειές από το Δημόσιο.
Ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να ασκήσει αγωγές εναντίον όλων των εμπλεκόμενων για αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από το σύστημα των υπερκοστολογήσεων και δωροδοκιών της Siemens.
Ανέδειξε και ζήτησε από τη Δικαιοσύνη και τη διερεύνηση της προγραμματικής σύμβασης 8004 του ΟΤΕ με την Ιντρακόμ του Σ. Κόκκαλη.
Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ
ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου