Κυριακή, Σεπτεμβρίου 05, 2010

«ΗΞΕΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΜΗΜΈΝΟ ΤΗΣ JP MORGAN»...ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΣΚΑΤΑ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...

Στην επιτροπή των δομημένων ομολόγων μόνο οι μαρτυρίες στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκάλυψαν πολιτική εμπλοκή, ενώ οι υπόλοιπες δεν έριξαν φως στην υπόθεση. Η τότε διευθύντρια της διεύθυνσης Δ23 του Γενικού Λογιστηρίου, που εξέδωσε το αμαρτωλό ομόλογο της JP Morgan, κυρία Παναγιώτα Σπυρουλοπούλου δήλωσε ότι υπήρχαν επιφυλάξεις για την έκδοσή του, σε ό,τι αφορά τους όρους εμπιστευτικότητας, καθώς άλλαξε η μορφή του (από δανειακή σύμβαση γερμανικού τύπου schuldschein που εκχωρείται σε «note», δηλαδή ομόλογο που μεταβιβάζεται ευκολότερα), και αυτό ήταν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, των Γιώργου Κουρή και Πέτρου Δούκα, οι οποίοι και έδωσαν το πράσινο φως για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) Αλέξης Πιλάβιος, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τους ελέγχους που έκανε στις χρηματιστηριακές, δήλωσε προ 10ημέρου στην επιτροπή: «Δεν έχω γνώση αυτής της υποθέσεως» για την ιστορία του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Ο Βασίλης Αλεξανδράκης, επικεφαλής της διεύθυνσης εργασιών του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, είπε στη Βουλή ότι η επιτροπή που είχε συσταθεί για τον έλεγχο των επενδύσεων των ταμείων το μόνο που έκανε ήταν να παρακολουθεί εάν το ποσοστό του χαρτοφυλακίου που είχε επενδυθεί σε ακίνητα και μετοχές ξεπερνούσε το όριο του 23%. Δηλαδή συστάθηκε ολόκληρη επιτροπή, που στην πράξη δεν λειτούργησε, με τη συμμετοχή του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για να βγάζει ένα ποσοστό!

Ολα αυτά πάντως δικαιώνουν όσους επίμονα υποστηρίζουν ότι η υπόθεση των ομολόγων μεθοδεύτηκε πολιτικά, έτσι ώστε οι τυχόν ευθύνες να περιοριστούν σε επίπεδο μερικών χρηματιστηριακών, την ώρα που κάποιοι επιτήδειοι με πολιτικές πλάτες έκαναν πάρτι στα ταμεία με τη συμβολή ελληνικών και ξένων τραπεζών.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος για το εύλογο των προμηθειών στις συναλλαγές απλών ομολόγων, την οποία ο Πιλάβιος χρησιμοποίησε για την «ενοχοποίηση» κάποιων εταιρειών ως προς το ύψος της προμήθειας, ανασκευάστηκε στη συνέχεια από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που να ορίζει το ύψος τους, κάτι που εκμεταλλεύονται όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά.

Ενδεικτική του χαρακτήρα της υπόθεσης είναι η δήλωση του Πιλάβιου στη Βουλή: «Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί να μπλέκουν σε αυτές τις δουλειές χρηματιστηριακές εταιρείες, όταν μπορούσαν κατευθείαν να απευθυνθούν μια μεγάλη τράπεζα, την Εθνική Τράπεζα, και να πάρουν κατευθείαν το ομόλογο σε μια τιμή η οποία δεν θα απείχε καθόλου από την τιμή της δευτερογενούς αγοράς της ΤτΕ.».

ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: