Ακαρπη παραμένει έως τώρα η «ενδελεχής έρευνα» που ζήτησε για πρώην υπουργούς από τον πρόεδρο της επιτροπής για το «πόθεν έσχες» Β. Αργύρη η εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens. Τα μεγαλεπήβολα -αρχικά- σχέδια των μελών της εξεταστικής για εξονυχιστικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και της κίνησης όλων των λογαριασμών 100 συνολικά πρώην υπουργών σε βάθος εικοσαετίας, οι οποίοι φέρονται να διαχειρίστηκαν συμβάσεις με τον αμαρτωλό γερμανικό κολοσσό, δεν υπέστησαν μόνο... έκπτωση ως προς τον αριθμό των προς έλεγχο προσώπων. Τείνουν να αποδειχθούν και χωρίς αποτέλεσμα, ενώ λήγει σε ένα μήνα η προθεσμία κατάθεσης του πορίσματος της εξεταστικής στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο πλειστηριασμός ονομάτων που έγινε από όλα τα κόμματα, για επικοινωνιακούς λόγους, κατά τη συγκρότηση του καταλόγου, ξεχάστηκε όταν τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν. Και, με σύμφωνη γνώμη όλων, η έρευνα εστιάστηκε σε τρεις πρώην υπουργούς Εθνικής Οικονομίας (Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Γ. Αλογοσκούφη), δύο Μεταφορών (Χρ. Βερελή, Μ. Λιάπη), τρεις Δημόσιας Τάξης (Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Χρ. Μαρκογιαννάκη), του πρώην υπουργού Αμυνας Σ. Σπηλιωτόπουλου και των γνωστών περιπτώσεων Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου.
Η πρόσκληση του προέδρου της εξεταστικής Σ. Βαλυράκη προς τους παραπάνω να διευκολύνουν το έργο της επιτροπής δίνοντας εντολή για το άνοιγμα των λογαριασμών τους, δεν εισακούστηκε από όλους. Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Βουλγαράκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης διαμήνυσαν στην επιτροπή, «τα στοιχεία τα έχετε». Αυτά όμως δεν αρκούν για να πραγματοποιήσουν οι ορκωτοί λογιστές τους ελέγχους.
Προς τούτο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της επιτροπής Β. Αργύρης αναμένεται να στείλει νέα επιστολή στους πρώην υπουργούς, ώστε να συμβάλουν στον διενεργούμενο έλεγχο, ενώ αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών και σε συγγενείς β' βαθμού. Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται δύσκολο, αν και ένας εξ αυτών, ο Ν. Χριστοδουλάκης, το έπραξε ήδη για τον εαυτό του.
Σημειώνεται ότι ο φάκελος του κάθε βουλευτή που έχουν οι υπηρεσίες της Βουλής για το «πόθεν έσχες», περιλαμβάνει τους καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά για το άνοιγμά τους χρειάζεται νέα εντολή. Πρώτη φορά φέτος, μετά τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών, έγινε και δειγματοληπτικά άνοιγμα λογαριασμών, με την ελπίδα ότι μπορεί να βγει κάποιο λαβράκι και ταυτόχρονα προς παραδειγματισμό. Οι πληροφορίες λένε ότι ύστερα από κλήρωση που έγινε πρόσφατα, η «μπίλια» έπεσε και στους Κ. Καραμανλή και Θ. Ρουσόπουλο. Ενστάσεις όμως για μεροληψία δεν υπήρξαν. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε δεν το επέτρεπε.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της επιτροπής, όπου μετείχαν οι πέντε εκπρόσωποι των κομμάτων(Ντ. Βρεττός του ΠΑΣΟΚ, Ι. Βρούτσης της Ν.Δ., Αντ. Σκυλλάκος του ΚΚΕ, Βαΐτσης Αποστολάτος του ΛΑΟΣ και Θ. Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και οι τρεις ανώτεροι δικαστικοί, ο πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε από τον καθένα να τραβήξει από την κληρωτίδα πέντε νούμερα, από το 1 έως το 540. Στο όνομα Καραμανλής, στόχευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος «έβαλε στο μάτι» και τον συναγωνιστή του ευρωβουλευτή Κ. Αγγουράκη. Τον Θ. Ρουσόπουλο ξεχώρισε ο Ντ. Βρεττός, τον Δ. Αβραμόπουλο ο ομοϊδεάτης του Ι. Βρούτσης και τον Γ. Δημαρά ένας δικαστικός, αλλά το «κλου» ήταν με τον βουλευτή του ΛΑΟΣ που στόχευσε τον εαυτό του.
Το αποτέλεσμα και του δειγματοληπτικού ελέγχου θα το γνωρίζουμε στις 20 του μηνός, οπότε θα δοθούν στην δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 2008. Σε αντίθεση προς άλλες χρονιές που δημοσιοποιούνταν περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, οι πρόεδροι της Βουλής Φ. Πετσάλνικος και της επιτροπής «πόθεν έσχες» Β. Αργύρης συμφώνησαν να αποφύγουν το καλοκαίρι.
ΝΤ. ΝΤ.
ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου