Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 10, 2010

OFF-SHORE ΜΙΖΑ ΟΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ…ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΓΙΑ 1,1 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΑ «ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ» ΤΗΣ SIEMENS

«Ο ΟΤΕ έκανε μπίζνες στα Βαλκάνια και η off-shore που διέθετε ο Οργανισμός κατέβαλλε τις μίζες», αποκάλυψε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Καμμένος, στην Εξεταστική για το σκάνδαλο Siemens. Επικαλούμενος και την έρευνα της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Debevoise, ο κ. Καμμένος είπε ότι, με βάση τα έγγραφα που απέστειλε στην Εξεταστική η Εισαγγελία του Μονακό, προκύπτει έμβασμα 1.100.000 ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS, το οποίο κατατέθηκε στην off-shore ΟΤΕ International με έδρα την Κύπρο.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα πάντα με τον βουλευτή, ο οποίος, ωστόσο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, κατέληξε στα Σκόπια, αυξημένο όμως κατά 1.400.000 ευρώ (συνολικά 2.500.000 ευρώ) και προοριζόταν για την αγορά της άδειας κινητής τηλεφωνίας της γειτονικής χώρας από τον ΟΤΕ.

Κατά τα άλλα, το όνομα του Π. Καρακώστα παρέμεινε πρώτο και χθες στο βασικό «μενού» της εξεταστικής επιτροπής. Οδήγησε μάλιστα τον κοιν. εκπρόσωπο της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρα να αφήσει αιχμές και κατά του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος προώθησε την εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telecom το 2005.

«Από τα έγγραφα που κατασχέθηκαν φαίνεται ότι ο κ. Καρακώστας είχε αναλάβει κεντρικό μεσολαβητικό ρόλο στην προώθηση και επίτευξη σκοπών που συνδέονται με δραστηριότητες, οι οποίες από το 2003 και μετά δημιούργησαν το έδαφος για να υπονομευτούν τα συμφέροντα του ΟΤΕ υπέρ διαφόρων οίκων του εξωτερικού όπως η Siemens», ήταν η ακριβής δήλωση του κ. Τζαβάρα, ο οποίος, ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η έρευνα πρέπει να αφορά τις προγραμματικές συμβάσεις και όχι την πώληση του Οργανισμού στους Γερμανούς.

Νωρίτερα πάντως, ο ίδιος, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, έλεγε ότι πρέπει να διερευνηθούν όλες οι χρονικές περίοδοι χωρίς περιορισμούς.

Από νωρίς το πρωί ο κ. Καμμένος επέμεινε, επικαλούμενος και σχετικά έγγραφα από το κατασχεθέν υλικό, ότι ο Καρακώστας, σε συνεργασία με τη Siemens αλλά και την Deutsche Telecom οδήγησαν τον Οργανισμό σε μείωση της χρηματιστηριακής του αξίας, αλλά και μη ορθή αξιολόγηση των κοστολογικών ελέγχων που σχετίζονταν με τις προγραμματικές συμβάσεις.

Στο ίδιο μήκος ήταν και η αρχική δήλωση του Κ. Τζαβάρα, ο οποίος έκανε λόγο για «δομημένη εγκληματική οργάνωση μεταξύ Καρακώστα, Deutsche Telecom και οίκων αξιολόγησης (PriceWaterHouse) προκειμένου να υπονομεύσουν τον Οργανισμό». Αργότερα ο ίδιος ανασκεύασε, ίσως και επειδή τα έγγραφα τα οποία επικαλούνταν ο κ. Καμμένος, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αποκάλυπταν κάτι συνταρακτικό.

Ο Π. Οικονόμου του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε ότι τα ευρήματα από το κατασχεθέν αρχείο Καρακώστα «χρειάζονται περισσότερο διάβασμα». Πρόσθεσε όμως ότι «είναι βέβαιο πως ο Π. Καρακώστας είχε επικοινωνία με τη σημερινή ηγεσία του ΟΤΕ Ι. Αϊβάζη και Μ. Τζαμάζ, που προτείνει η Deutsche Telecom για την αντικατάσταση του Π. Βουρλούμη». Συμπλήρωσε δε ότι «η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και η Siemens δεν είναι άσχετες ούτε ανταγωνιστικές εταιρείες και είναι πιθανό να τους ενώνει η κοινή στρατηγική του γερμανικού κράτους και το κοινό τους ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια».

Ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις από το αρχείο Καρακώστα επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν είναι μαρίδα, αλλά είχε οργανικό ρόλο στο αμαρτωλό τρίγωνο ΟΤΕ - Siemens - Intracom. Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι το τρίγωνο ήταν τετράγωνο με τη συμμετοχή της Deutsche Telecom, που στη συνέχεια απέκτησε τον έλεγχο του ΟΤΕ».

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: