Κυριακή, Σεπτεμβρίου 19, 2010

SIEMENS: ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥ…ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ;;;

Σε «λαβράκια» από τη Γερμανία ελπίζουν ακόμα ορισμένα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, αλλά το ραντεβού με τα υπό εξέταση, νυν και πρώην, στελέχη της γερμανικής πολυεθνικής δεν έχει προσδιοριστεί, παρότι σε λιγότερο από δεκαπέντε μέρες η επιτροπή πρέπει να παραδώσει πόρισμα.

Οι ασχολούμενοι με το θέμα στηρίζουν την αισιοδοξία τους στην απάντηση του εισαγγελέα του Μονάχου που έφτασε την περασμένη εβδομάδα και χαρακτηρίζει «νόμω βάσιμο» το αίτημα της επιτροπής να εξετάσει, πέρα από τους Σίκατζεκ, Κουτσενρόιτερ, Χριστοφοράκο, και τα σημερινά στελέχη της μητρικής εταιρίας:

Τον πρόεδρο Π. Λόσχερ, τον γενικό διευθυντή Π. Σόλμσεν και τον Τ. Βάιγκελ, υπεύθυνο για τη διαφάνεια της εταιρείας και πρώην ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών, επί μία δεκαετία περίπου από το 1989 έως το 1998 με καγκελάριο τον Χέλμουτ Κολ, ως ενεχόμενους -ως εκ της θέσεως ευθύνης που κατέχουν στην εταιρεία- σε πολύπλευρη διεθνή οικονομική δραστηριότητα δωροδοκιών και νομιμοποίησης εσόδων.

Το ενδιαφέρον και η στρατηγική της εξεταστικής επικεντρώνονται στα σημερινά στελέχη του γερμανικού κολοσσού, θεωρώντας ότι είναι εκείνοι που διαθέτουν όλα τα ντοκουμέντα και οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι η πολιτική των μιζών που ακολούθησε η εταιρεία τους έβλαψε το ελληνικό Δημόσιο. Ως εκ τούτου πρέπει να το αποζημιώσουν, όπως έπραξαν με άλλες χώρες, αλλά και να δώσουν ονόματα πολιτικών προσώπων, κομμάτων και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων που χρηματίστηκαν. Πρωτίστως όμως, πιστεύουν ότι η γερμανική εταιρεία θα υποχρεωθεί, αργά ή γρήγορα, από τις εξελίξεις να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο.

Την πίστη τους ότι η μητρική Siemens θα αναγνωρίσει έμπρακτα τις ευθύνες της για την απομύζηση του ελληνικού Δημοσίου, μέσω των συμβάσεων που υπέγραφε με εταιρείες ελεγχόμενες από αυτό, στηρίζουν και στο γεγονός ότι ο πρώην ταμίας της στην Ελλάδα, Πρ. Μαυρίδης, δικαιώθηκε από τα γερμανικά δικαστήρια στην αγωγή που του άσκησε η Siemens, στη βάση του επιχειρήματός του πως ό,τι έκανε το γνώριζε η εταιρεία. Εδωσε, δηλαδή, τις μίζες κατ' εντολήν της.

Οπως αναφέρει στη συμπληρωματική αίτηση διεθνούς δικαστικής συνδρομής που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Μονάχου η εξεταστική επιτροπή, τουλάχιστον από το 1999 στελέχη της Siemens είχαν αναπτύξει στην Ελλάδα «ένα αυτόνομο, στεγανοποιημένο και ανωνυμοποιημένο σύστημα διεκπεραίωσης μυστικών πληρωμών...». Σημειώνει ακόμα ότι από την απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου προκύπτει ότι για κάθε σύμβαση που υπέγραφε η Siemens, κατέβαλε ως προμήθεια σε ανώτερους αξιωματούχους ποσοστό 8% και 2% σε πολιτικά πρόσωπα, υπολογίζοντας τα ποσοστά αυτά με βάση την αξία της κάθε σύμβασης.

Το ποσό αυτό, επισημαίνει η εξεταστική, που αποτελεί παράνομο περιουσιακό όφελος των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο, είναι αρκετά υψηλό και ισοδυναμεί με αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου. Σήμερα, χωρίς να έχει κοστολογηθεί επακριβώς η ζημία του Δημοσίου, βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, υπολογίζεται στα 100.000.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης αναμένει μέρα την μέρα το μήνυμα από τον εισαγγελέα του Μονάχου (ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον έλληνα εφέτη κ. Χριστοδούλου που θα συνοδεύσει την επιτροπή των βουλευτών στη Γερμανία), ότι έχει οργανώσει -όπως υποχρεούται- την ανάκριση των παραπάνω προσώπων.

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι η εξεταστική βρίσκεται σε αναμονή εξελίξεων στην έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη, των πορισμάτων ελεγκτών δημόσιας διοίκησης αλλά και του ανοίγματος λογαριασμών από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καταλήξει στο «διά ταύτα» του πορίσματος ή των πορισμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό την πίεση της εξεταστικής για την κοστολόγηση της ζημίας του Δημοσίου, ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ανέλαβαν τελικά πρωτοβουλίες, σε αντίθεση προς παλιότερες πρακτικές. Υπενθυμίζεται ότι η πρώην σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελώνη καταθέτοντας στην εξεταστική είχε πει ότι, όταν τον Απρίλιο του 2009 έστειλε ερωτηματολόγιο στα υπουργεία για τη ζημιά που υπέστησαν από τις συμβάσεις με τη Siemens, όσα εδέησαν να απαντήσουν, ισχυρίστηκαν πως δεν υπήρχαν ζημίες. Μάλιστα ο ΟΣΕ δεν είχε δώσει καμιά απάντηση. Στις 29 Απριλίου 2009 δηλώθηκε παράσταση πολιτικής αγωγής του ελληνικού Δημοσίου στη Γερμανία και ζητήθηκε το συμβολικό ποσό των 500.000 ευρώ, μόνο και μόνο για να υπάρχει -προσχηματική- πρόσβαση στη γερμανική δικογραφία.

ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: