Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2010

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ…ΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ…

ΤΟ ΟΤΙ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΑΝ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΜΉΚΥΝΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙ’ΑΥΤΟΥΣ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ…

Τα... ρέστα της παίζει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των εκλογών και των επιταγών της τρόικας. Οι επιτηρητές σπεύδουν την επομένη του δεύτερου γύρου στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου, κρατώντας ανά χείρας στοιχεία που, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, θα δείχνουν δραματική επιβάρυνση όχι μόνο του ελλείμματος αλλά και του χρέους.

Το τελευταίο, που είναι και το πλέον κρίσιμο στην προσπάθεια της χώρας να ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές, αυξάνει κατά 10%-12% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 30 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει να εστιάζει την προσοχή του στον περιορισμό του ελλείμματος που, όπως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε, θα ξεπεράσει το 2009 το 15% του ΑΕΠ. Πληροφορίες για το 2010 κάνουν λόγο για έλλειμμα στο 8,6%-8,9% έναντι του στόχου, μνημονίου για μείωση στο 7,8% του ΑΕΠ.

Η... μαύρη «τρύπα» ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ και καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη τη λήψη νέας σειράς μέτρων. Η δραματική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών οδηγεί στη λήψη συνδυασμού μέτρων για το 2011, τα οποία εμπλέκουν την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, τον ενιαίο φόρο στα καύσιμα και παράλληλα την περικοπή επενδυτικών ή άλλων δαπανών. Ολα είναι στο τραπέζι και θα κριθούν από την πορεία των δημοσιονομικών και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Αυτό όμως που ανησυχεί στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι το χρέος, γιατί από το ύψος του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Ο χρόνος, δηλαδή, που η ελληνική οικονομία θα μπορεί να αρχίσει να δανείζεται απευθείας από τους δανειστές.

Γνωρίζουν πολύ καλά πως υψηλότερο χρέος σημαίνει και επαχθέστερα επιτόκια για τράπεζες (που βλέπουν να απομειώνεται η αξία των χαρτοφυλακίων τους) και επιχειρηματίες.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το κρίσιμο 2013 -έτος επιστροφής στις αγορές- η Ελλάδα κινδυνεύει να έχει χρέος κοντά στο 155%-157% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 380 δισ. ευρώ (έναντι 145% που υπολογιζόταν τον Αύγουστο). Αν το ποσό επαληθευθεί, θα προκαλέσει τριγμούς στην αγορά, πυροδοτώντας εκ νέου τα spreads και σειρά παρενεργειών:

*Ερχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ενδεχομένως και του ίδιου του μνημονίου. Μοναδικό ίσως θετικό στοιχείο σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόφαση της Ε.Ε. για «μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων».

*Κυβερνητικές πηγές θεωρούν βέβαιο πως η μέγκενη υψηλότερου ελλείμματος και χρέους δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο όχι μόνο για να βρεθούν έσοδα αλλά και για να προχωρήσουν δραστικές περικοπές σε ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου αλλά και στα κλειστά επαγγέλματα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.λπ.) που φαίνεται πως θα είναι από τους πρώτους στη λίστα των αλλαγών.

*Η κυβέρνηση φοβάται πως θα φτάσουν στο... εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις που θα προκληθούν. Υψηλόβαθμα στελέχη αναζητούν τρόπους διαχείρισης του πολιτικού κόστους, ώστε να μετριάσουν τις αντιδράσεις. Πολλοί δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο αλλαγών προσώπων και δομών ακόμα και στον στενό πυρήνα του οικονομικού επιτελείου. Τα γεγονότα τρέχουν, καθώς εντός των ημερών αναμένεται να σταλεί η δεύτερη έκθεση προόδου από το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα, ενώ αθόρυβα, στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει ο πρώτος έλεγχος από χαμηλόβαθμα στελέχη των ελεγκτών υπό το πρόσχημα των τεχνικών συσκέψεων.

Των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ, ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: