«Δεν είναι η πρόθεσή μας να πάμε σε πρόωρες εκλογές», λέει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο σημειώνει πως «το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα συνεκτιμηθεί ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει τη σημερινή προσπάθεια σωτηρίας της χώρας με τη στήριξη των πολιτών».
Απαντώντας στο ερώτημα «αν η τρόικα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προσφύγει στις πρόωρες εκλογές», υπογραμμίζει: «Ο καθένας στο ρόλο του. Η λειτουργία της δημοκρατίας μας είναι θέμα των εθνικών θεσμών».
* Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου «η εναλλακτική στη σημερινή πολιτική που ακολουθούμε είναι η χρεοκοπία». Επισημαίνει ότι «το θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα τέθηκε, το διαπραγματευτήκαμε και έχει λήξει». Δεν δεσμεύεται ότι θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της 13ης και 14ης σύνταξης, τονίζει όμως πως «ο στόχος μας είναι όσο προχωράμε επιτυγχάνοντας τα ορόσημα του προγράμματος, τόσο θα επιχειρούμε να επιστρέψουμε μέρος του μερίσματος της επιτυχίας».
* Συνήθως οι υπουργοί Οικονομικών δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είπε ότι αν διαπιστώσει αδιέξοδο δεν θα διστάσει να τις κάνει.
-Ολοι θέλουμε σταθερότητα - γιατί αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η δουλειά που έχει ξεκινήσει και ήδη αποδίδει. Δεν είναι η πρόθεσή μας να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Ομως το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν σαφές: το αποτέλεσμα των εκλογών αναγκαστικά θα συνεκτιμηθεί ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει τη σημερινή προσπάθεια σωτηρίας της χώρας με τη στήριξη των πολιτών.
* Θα ξέρετε ασφαλώς ότι, ενίοτε, δραματικά διλήμματα με εκβιαστικό περιεχόμενο σ' έναν κόσμο θυμωμένο γυρίζουν μπούμερανγκ...
- Δεν είναι εκβιασμός το να λες στους πολίτες την αλήθεια: η εναλλακτική στη σημερινή πολιτική που ακολουθούμε είναι στην πραγματικότητα η χρεοκοπία. Είναι η επιστροφή σε αυτό που ζήσαμε πριν διασφαλίσουμε το δάνειο των 110 δισ.
* Η τρόικα θα συναινέσει στο θέμα των πρόωρων εκλογών με δεδομένη την άκοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχετε;
- Ο καθένας στο ρόλο του. Η λειτουργία της δημοκρατίας μας είναι θέμα των εθνικών θεσμών.
* Στη σύνοδο της Ε.Ε. την Παρασκευή στις Βρυξέλλες μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Ωστόσο θα υπάρξουν και ποινές για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται. Είναι αυτό που ζητάμε;
- Από την ελληνική κρίση φάνηκε ότι η δημιουργία ενός ad hoc μηχανισμού στήριξης με περιορισμένη χρονική διάρκεια και στη συνέχεια του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μηχανισμού των 750 δισ. ευρώ ήταν μεν απολύτως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της σταθερότητας της Ευρωζώνης, αλλά αποτέλεσε πυροσβεστικό μέτρο. Στη θέση τους χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης ευρωπαϊκών οικονομιών που βρίσκονται σε δυσκολία που θα συμπληρώνει την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Φυσικά, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, η ενεργοποίηση ενός παρόμοιου μηχανισμού θα ενέχει και τη δέσμευση από τη συγκεκριμένη χώρα, σε μία σειρά από πολιτικές και μέτρα ως αντιστάθμισμα της στήριξης που τους παρέχεται.
* Πώς θα αντιμετωπίσετε την αύξηση του ελλείμματος; Με περιορισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων;
- Η ένταξη στα στοιχεία γενικής κυβέρνησης δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που έπρεπε να καταγράφονται θα επηρεάσει το μέγεθος του ελλείμματος το 2009 και στα έτη πριν από αυτό. Για το 2010 η επίδραση είναι πολύ μικρότερη, και θα φροντίσουμε ώστε να μην εκτροχιάσει την προσπάθεια που γίνεται. Μάλιστα, το τελικό εύρος της δημοσιονομικής προσαρμογής που πετυχαίνουμε φέτος θα είναι τελικά μεγαλύτερο μετά την αναθεώρηση των στοιχείων από ό,τι πριν.
* Στο θέμα της 13ης και 14ης σύνταξης θα επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση ή μήπως πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι αποτελούν πλέον μουσειακά είδη;
- Στόχος μας είναι ότι όσο προχωράμε επιτυγχάνοντας τα ορόσημα του προγράμματος, τόσο θα επιχειρούμε να επιστρέφουμε μέρος του μερίσματος της επιτυχίας και να αντισταθμίζουμε απώλειες για όσους πολίτες ζητήθηκε να βάλουν πλάτη. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους.
*Εχει λήξει οριστικώς το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;
- Το θέμα αυτό τέθηκε, το διαπραγματευτήκαμε και έχει λήξει. Πάντως η συζήτηση που θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι το πόσοι μισθοί αποτελούν την ετήσια αμοιβή του κάθε εργαζόμενου, αλλά το συνολικό ύψος των αμοιβών, και η αύξηση του εισοδήματος που μπορεί να έρθει μόνο με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
* Είναι πιθανή η ένταξη βασικών προϊόντων σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (6-6,5%); Ποια θα πάνε στο 23%;
-Διαπραγματευτήκαμε ώστε να μην ισχύσει η μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή στον υψηλό. Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα ανακοινώσουμε τις τελικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ, με γνώμονα την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει αλλά και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση της αγοράς και των νοικοκυριών.
* Η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει μεγάλο πρόβλημα στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Γιατί δεν καταφέρατε επί ένα χρόνο να βελτιώσετε τους εισπρακτικούς μηχανισμούς; Εχω την αίσθηση ότι ταιριάζει η φράση «πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα»...
- Είστε άδικος. Εχουμε βελτιώσει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, αλλά παθογένειες δεκαετιών δεν αντιμετωπίζονται σε 12 μήνες. Κατ' αρχάς, παρά την πτώση της κατανάλωσης οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ έχουν αυξηθεί 11% τον Αύγουστο και 17% τον Σεπτέμβριο -ξεπερνώντας τα αναμενόμενα λόγω της αύξησης των συντελεστών- και η τάση αυτή φαίνεται ότι συνεχίζεται και τον Οκτώβριο. Οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ πλησιάζουν τα 3 δισ. ευρώ και είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το παρελθόν. Ο φορολογικός μηχανισμός σήμερα κάνει διασταυρώσεις στοιχείων και στοχευμένους ελέγχους, εφαρμόζει σχέδια δράσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων με πολλές μικρές και μεγάλες επιτυχίες, δεσμεύει σκάφη και τραπεζικούς λογαριασμούς σε μεγάλους παραβάτες. Από το νέο έτος θα έχει ακόμη περισσότερα ηλεκτρονικά εργαλεία, ένα νέο πλαίσιο κανόνων για την επιτάχυνση της εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων και την επίλυση φορολογικών διαφορών και νέα δομή στις οικονομικές υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το φορολογικό μας σύστημα αλλάζει ριζικά.
* Η δημοσίευση των φορολογικών δηλώσεων θα αφορά τους πάντες ή μόνο τους παραβάτες;
- Η δημοσίευση φορολογικών δεδομένων ως νομική πρόβλεψη υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο θεσμικό μας πλαίσιο και αφορά τους πάντες. Δεν είναι τιμωρία, είναι διαφάνεια. Ο έντιμος φορολογούμενος δεν έχει να φοβάται τίποτα, ο φορολογούμενος όμως που όλοι γνωρίζουν ή βλέπουν την οικονομική του κατάσταση και δηλώνει εισοδήματα απορίας είναι η ώρα να αρχίσει να λογοδοτεί. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε και τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
* Καταγγέλλετε τις πελατειακές λογικές που μας έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας. Το βοήθημα που εξαγγείλατε στους συνταξιούχους λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία;
- Γιατί είναι πελατειακή λογική να υλοποιούμε τη δέσμευση που έχει αναλάβει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός να στηρίξουμε με την πρώτη ευκαιρία -και όσο το επιτρέπει ο προϋπολογισμός - τους πιο ευάλωτους; Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δοκιμάστηκαν περισσότερο από όλους από τα μέτρα του 2010. Και σε αυτούς επιλέξαμε να διατεθούν τα 100 εκ. ευρώ που είχαμε κρατήσει στο πρόγραμμα για στοχευμένες κοινωνικές δράσεις φέτος. Είναι η ελάχιστη συνεισφορά του κράτους σε εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις.
* Διεθνούς φήμης σπεκουλαδόροι, με επιρροή στις αγορές, επιμένουν ότι δεν θα αποφύγουμε την αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Γιατί δεν σας πιστεύουν, αφού το διαψεύδετε σε μόνιμη βάση;
- Κάποιοι γιατί έχουν επενδύσει σε αυτήν την κατεύθυνση και άλλοι γιατί απλώς η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Για να πείσουμε, χρειάζεται και θα χρειάζεται συνεχώς να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Σε κάθε στραβοπάτημα θα μας αμφισβητούν.
* Να επιστρέψουμε στο θέμα των πρόωρων εκλογών. Υπόθεση εργασίας: Γίνονται εκλογές και το ΠΑΣΟΚ ηττάται. Η χώρα θα βαδίσει στην καταστροφή; Μόνον εσείς διαθέτετε τη συνταγή σωτηρίας της;
- Οι μάγοι με τα δώρα και τις μαγικές συνταγές έχουν τελειώσει προ πολλού. Και η χώρα τούς πλήρωσε πολύ ακριβά. Τώρα είναι η ώρα της σοβαρότητας και της ευθύνης. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να εξασφαλίσουμε ένα μηχανισμό στήριξης με 110 δισ. ευρώ για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο το μεγαλύτερο μέρος είναι δράσεις που είχε ανάγκη η χώρα εδώ και χρόνια. Και όσο υλοποιείται, πολλά σημεία του βελτιώνονται ή διορθώνονται. Από εκεί και πέρα, στις δημοκρατίες τα διλήμματα λύνονται από τους ίδιους τους πολίτες.
Στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ
ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου