Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2010

ΕΤΗΣΙΩΣ 2.902 ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Πάνω από 51 εκατομμύρια στρέμματα δάσους κάηκαν τα προηγούμενα δέκα χρόνια στην Ευρώπη, το 10% των οποίων στην Ελλάδα. Η χώρα μας κατατάσσεται στην τέταρτη θέση με τις περισσότερες καμένες δασικές εκτάσεις στην Ευρώπη. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα εκδηλώνονται ετησίως 2.902 δασικές πυρκαγιές με 514.230 καμένα στρέμματα. Οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αφού σε αυτές αναλογεί το 82,1% των καμένων εκτάσεων, ενώ οι πλέον πυρόπληκτες χώρες είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα του υποστρατήγου Π.Σ. ε.α. Ανδριανού Γκουρμπάτση, με θέμα τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, που βασίστηκε σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS). «Εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στη Μεσόγειο και τρίτη στην Ευρώπη όσον αφορά την καταστροφικότητα των πυρκαγιών», επισημαίνει ο κ. Γκουρμπάτσης. «Δηλαδή, σε κάθε πυρκαγιά που εκδηλώνεται στην Ελλάδα καίγονται κατά μέσο όρο 177,2 στρέμματα δάσους, την ώρα που ο μέσος όρος για τη Μεσόγειο είναι 94,4 στρέμματα και για την Ευρώπη 59,9 στρέμματα.

Μια πιθανή ερμηνεία που μπορώ να δώσω για την καταστροφικότητα των πυρκαγιών στην Ελλάδα, είναι ότι πολλές από αυτές ξεκινούν από εμπρηστές, δηλαδή έχουν αρχικά όλες τις προϋποθέσεις για να δυσχεράνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης», διευκρινίζει.

Ωστόσο, το θετικό στοιχείο σύμφωνα με τον ίδιο είναι το γεγονός ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά ο αριθμός των πυρκαγιών το 2009 είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με το 2000. «Ο αριθμός φαίνεται μειωμένος σχεδόν στο μισό, κάτι που αποδεικνύει ότι παρά την αλλαγή του κλίματος που ευνοεί τις δασικές πυρκαγιές οι αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, έχουν αποκτήσει τις γνώσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπισή τους», αναφέρει ο υποστράτηγος.

Περισσότερες καταστροφές από δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη προκλήθηκαν το 2003, ενώ για την Ελλάδα το έτος με τις μεγαλύτερες καταστροφές ήταν το 2007, κατά το οποίο κάηκαν 2.257.340 στρέμματα και έχασαν τη ζωή τους 80 άνθρωποι (225 νεκροί τα τελευταία 10 χρόνια στη Μεσόγειο).

Κωστας Ονισενκο

ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: