Τετάρτη, Οκτωβρίου 27, 2010

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΑΤΑ 33% ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

«Ή ο πρύτανης θα μπει φυλακή για τις επιταγές που έχει υπογράψει ή θα παραδώσει τα κλειδιά του πανεπιστημίου». Τη δραματική αυτή επισήμανση έκανε χθες, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος, περιγράφοντας το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, μετά την περικοπή κατά 33% του τακτικού προϋπολογισμού του, με αποτέλεσμα τα κονδύλια να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

«Πέρυσι το ποσό ήταν 45 εκατ. ευρώ. Φέτος δόθηκαν 30 και οι ανελαστικές μας δαπάνες (συμβόλαια που έχουν υπογραφεί, επιταγές που τρέχουν για εργολαβικές συμβάσεις) είναι 31 εκατ.» ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος. Μέχρι τώρα η μόνη απάντηση που έλαβε από την ηγεσία του υπουργείου ήταν ότι «δεν υπάρχει σάλιο». «Υπήρχε σάλιο το καλοκαίρι;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Μυλόπουλος στο κυβερνητικό στέλεχος. Η απάντησή του ήταν «όχι...». «Τότε γιατί βάλατε χιλιάδες φοιτητές στα πανεπιστήμια; Γιατί υπογράψατε τις μετεγγραφές και μας διπλασιάσατε τους αριθμούς ορισμένων τμημάτων σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουμε αίθουσες να τους βάλουμε, προσωπικό να τους διδάξουμε και φαγητό στη Λέσχη να τους ταΐσουμε; Γιατί ενώ αυξήσατε τους φοιτητές μειώνετε τα οικονομικά;».

Ούτε επί αυτών ο πρύτανης του ΑΠΘ πήρε απόκριση. Τώρα ευελπιστεί, όπως είπε στην «Κ», «ότι στο τέλος κάτι θα γίνει...». Αίτημα της Συγκλήτου του ΑΠΘ είναι πάντως να εξαιρεθεί η Παιδεία από την πολιτική της λιτότητας.

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει προειδοποιήσει ήδη με αναστολή λειτουργίας από 1ης Ιανουαρίου αν γίνουν περικοπές κονδυλίων, ενώ αποφάσισε να παγώσει τις μετεγγραφές 1.200 σπουδαστών αν δεν δοθεί οικονομική ενίσχυση ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Τα οικονομικά είναι το ένα σκέλος των αντιδράσεων. Μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου διαβούλευσης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας προστέθηκε το δεύτερο. Στις 3 Νοεμβρίου η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδριάζει για να εξετάσει τις προτεινόμενες αλλαγές του υπουργείου και να διατυπώσει τις δικές της προτάσεις, ενώ ορισμένες φοιτητικές παρατάξεις στο ΑΠΘ εμφανίζονται με το «όπλο» (των κινητοποιήσεων) παρά πόδα.

Ο κ. Μυλόπουλος, κινούμενος στο πνεύμα της πρόσφατης συνόδου των πρυτάνεων, εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προτάσεις. Χαρακτήρισε αντισυνταγματικές και αντιακαδημαϊκές ορισμένες από αυτές (σ.σ.: θεωρούνται οι σημαντικότερες).

Πρόκειται για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο προς τα «συμβούλια διοίκησης», στα οποία θα συμμετέχουν και μη πανεπιστημιακοί, και τον διορισμό των πρυτάνεων από τα «συμβούλια» (αντί της άμεσης εκλογής), έπειτα από διεθνή προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία υποψήφιοι μπορεί να είναι καθηγητές και από ιδρύματα του εξωτερικού.

Εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ στη Θεσσαλονίκη λένε «ναι» υπό προϋποθέσεις σε αλλαγές, με διατήρηση όμως του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. «Αν οι φοιτητές δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες ανάδειξης των διοικήσεων, το υπουργείο θα μας βρει μπροστά του» επισημαίνουν. Εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της ΕΑΑΚ εισηγούνται ήδη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Του Θαναση Tσιγγανα

ΠΡΕΖΑ TV
27-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: