ΝEA κερδοσκοπικά «παιχνίδια» στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pimco (του μεγαλύτερου επενδυτικού χαρτοφυλακίου σε παγκόσμιο επίπεδο) Μοχάμεντ Ελ-Εριάν να δηλώνει βέβαιος ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σε διάστημα τριών ετών.
Ως εκ τούτο το κλίμα που επικράτησε χθες στις εγχώριες αγορές κεφαλαίου ήταν αρνητικό, με το Χ.Α. να υποχωρεί κατά 1,78% στις 1.608,8 μονάδες ενώ το spread μεταξύ του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς με το αντίστοιχο γερμανικό εκτινάχθηκε στις 720 μονάδες βάσης από 685 μονάδες βάσης ενώ αντίστοιχα αυξήθηκαν και τα CDS στις 690 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται πως από τις 11 Οκτωβρίου το spread του δεκαετούς βρισκόταν συνεχώς κάτω από τις 700 μ.β. και μάλιστα στις 13/10 είχε υποχωρήσει σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, στις 650 μ.β.
Μιλώντας σε συνέδριο στη Ν. Υόρκη ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco Μοχάμεντ Ελ-Εριάν υποστήριξε ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι προς όφελος τόσο της ίδιας της χώρας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά τον επικεφαλής της Pimco χωρίς μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους, η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ένα «σπιράλ θανάτου» και θα βιώσει μία χαμένη δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταγραφεί ιδιαίτερα υψηλή ανεργία και ταυτόχρονα αδύναμη ανάπτυξη, όπως ακριβώς συνέβη σε αντίστοιχες κρίσεις σε Λ. Αμερική και Αφρική.
Η χρεοκοπία θα επέλθει, συνέχισε ο κ. Ελ-Εριάν, γιατί οι τεράστιες θυσίες που καλείται να πραγματοποιήσει η Ελλάδα βάσει του μνημονίου, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος αλλά ταυτόχρονα θα επιφέρουν και τεράστια αύξηση του χρέους της χώρας τόσο σε «πραγματικούς» αριθμούς όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Η απάντηση στον κ. Ελ-Εριάν προήλθε από τον Ντίβεν Σάρμα, πρόεδρο του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor'Αs, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο συνέδριο. Κατά τον κ. Σάρμα δεν υπάρχει περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, γιατί η Ενωση έχει αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει τόσο την Ελλάδα όσο και οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης που θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόψεις που εξέφρασαν οι δύο ειδικοί είναι εκ διαμέτρου αντίθετες λόγω και των δικών τους συμφερόντων. Από τη μία πλευρά η Pimco συγκαταλέγεται μεταξύ των επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν «ποντάρει» τεράστια ποσά στην πτώση του ευρώ, κάτι το οποίο θα συνέβαινε σχεδόν άμεσα εάν υπάρξει ελληνική χρεοκοπία. Από την άλλη η Standard & Poor's προτιμά, πλέον, να διατηρεί αμυντική τακτική, με δεδομένες τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί οι οίκοι αξιολόγησης για τις τοποθετήσεις τους τόσο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας όσο και της ελληνικής κρίσης.
ΠΡΕΖΑ TV
27-10-2010
1 σχόλιο:
"ενώ το spread μεταξύ του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς με το αντίστοιχο γερμανικό εκτινάχθηκε στις 720 μονάδες βάσης από 685 μονάδες βάσης"
770 μονάδες...
Δημοσίευση σχολίου