Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2010

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ…ΕΩΣ ΚΑΙ 94% ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

Τον Μάρτιο του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζε στο Ζάππειο την προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την πράσινη ανάπτυξη, τις υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν, τη νέα θεσμική οργάνωση και τα εργαλεία πολιτικής, που είναι αναγκαία για να καταστεί δυνατή η μετάβαση στο πράσινο πρότυπο. Τον Ιούνιο του 2010 η πράσινη κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της έρευνας τόνιζε: «Η περαιτέρω ενδυνάμωση του ερευνητικού ιστού της χώρας, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, η στενότερη συνεργασία των ερευνητών των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, η χάραξη πολυετούς ερευνητικού προγράμματος που να αντανακλά τις εθνικές προτεραιότητες, η εντονότερη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική δομή της χώρας και η ενεργός ένταξη των ελληνικών ερευνητικών φορέων σε διεθνείς συνεργασίες και δίκτυα είναι οι βασικές προκλήσεις στις οποίες επιχειρεί να απαντήσει το παρόν σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν στην «Ε» εκπρόσωποι δύο ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας μας τα παραπάνω μόνο... ως πράσινα άλογα μπορούν να εκληφθούν, αφού οι χώροι όπου εργάζονται κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

1,4 εκατ. ευρώ

«Αυτό που δεν σταμάτησε η γερμανική κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος ίσως να το κατορθώσουν αποφάσεις για την περικοπή επιχορήγησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου που φτάνει και το 94% των λειτουργικών δαπανών του ιδρύματος, δηλαδή κοντά στα 1,4 εκατ. ευρώ, στερώντας τη δυνατότητα αποπληρωμής της ΔΕΗ και άλλων λειτουργικών δαπανών» σημειώνει ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Και αυτό συνέβη λόγω του ότι ορισμένοι τεχνοκράτες δεν φρόντισαν να ενημερωθούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του Αστεροσκοπείου είναι ανελαστικές δαπάνες όπως η μισθοδοσία, στις οποίες δεν μπορεί να γίνει περικοπή χωρίς απολύσεις και ως εκ τούτου όλες οι περικοπές μεταφέρονται στις λειτουργικές δαπάνες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το ίδρυμα να έχει πρόβλημα να καλύψει ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας.

Και φυσικά είναι σχήμα οξύμωρο τη στιγμή που οργανώνονται διάφορες ημερίδες για την κλιματική αλλαγή με χρηματοδοτήσεις από διάφορους φορείς και το Δημόσιο, το μόνο ίδρυμα με πλήρη βάση δεδομένων της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και μεγάλο αριθμό ερευνητικών δραστηριοτήτων σε σχετικά θέματα να απειλείται με λουκέτο».

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα με μια ιστορία που αρχίζει από το 1842, όταν έγιναν οι πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις από το κλασικό κτίριο του Χάνσεν στο λόφο των Νυμφών δίπλα στην Ακρόπολη.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εξηγεί ο Βαγγέλης Αραπογιάννης, γεωλόγος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΙΓΜΕ.

«Ο τακτικός προϋπολογισμός μας καλύπτει τη μισθοδοσία του προσωπικού και λειτουργικά έξοδα, φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση, συνδρομές σε ξένα έντυπα. Εμείς από τον τακτικό προϋπολογισμό έχουμε μόνο τη μισθοδοσία, δεν έχουμε εξτρα επιβαρύνσεις και δαπάνες, εκτός έδρας μπόνους κ.ά. Το καλοκαίρι του 2009 κάναμε μια πρόταση για 40 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών.

Εγκρίθηκαν κατ' αρχήν 38. Οταν ξεκίνησαν τα μέτρα περικοπών στην πρώτη εφαρμογή, από τα 38 εκατομμύρια περικόπηκε το 10% και πήγαμε στα 34,2 Με όριο πληρωμών το 96%. Αυτό σημαίνει 8% για κάθε μηνα. Ενώ μέχρι τον Αύγουστο πηγαίναμε κανονικά, τον Σεπτέμβριο, το 8% έγινε 6%, και τον Οκτώβριο έγινε 5%. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καλύπτει οριακά τη μισθοδοσία του υπόλοιπου προσωπικού, καθότι διαπιστώνονται μαζικές αποχωρήσεις.

Αποζημιώσεις

Οι περικοπές δημιούργησαν προβλήματα, οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους και δεν μπορούν να πληρωθούν άλλες υποχρεώσεις του ινστιτούτου, όπως το κτίριο των 17.000 τ.μ. στους Θρακομακεδόνες που έχει τοκοχρεολύσιο 430.000 ευρώ το εξάμηνο. Επίσης έχει υποχρεώσεις το Ταμείο μας στην Εθνική Ασφαλιστική για τη λήψη εφάπαξ (εκατό συνάδελφοι εδώ και 16 μήνες είναι απλήρωτοι).

Από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν χρήματα για νερό, φως και τηλέφωνα. Το ινστιτούτο δεν έχει πόρους θεσμοθετημένους για να εισπράττει από κάπου. Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να καλύψουμε από ίδια έσοδα αυτές τις ανάγκες. Εάν δεν δοθούν τα χρήματα που περικόπηκαν έως το τέλος του χρόνου το ινστιτούτο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

ΠΡΕΖΑ TV
26-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: