Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο, αλλά δεκάδες οι υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών -και κυρίως ανυποψίαστων γερόντων- από σπείρες, που πίσω από βιτρίνες εταιρειών-«μαϊμού», και όχι μόνο, υφαρπάζουν ή και πλαστογραφούν υπογραφές, υποθηκεύοντας και προσημειώνοντας ακίνητα.
Ομως, ακόμη κι όταν τέτοιες υποθέσεις φτάνουν στη Δικαιοσύνη, οι διαδικασίες για τη δικαίωση των θυμάτων είναι βασανιστικά μαχροχρόνιες. Οπως η κομπίνα «εταιρείας» που δραστηριοποιούνταν στην αγορά πετρελαιοειδών, εμφανίζοντας ως εγγυητές ανυποψίαστους υπερηλίκους, η οποία αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια, έπειτα από έρευνα που διενήργησαν οι συγγενείς θύματος, μετά μάλιστα τον θάνατό του.
Τι είχε γίνει;
Η εταιρεία είχε αγοράσει προϊόντα με πλαστές επιταγές και εγγυητικές, τις οποίες εμφανιζόταν να υπογράφει ο 96χρονος Γ.Λ., που έπασχε από βαρύ εγκεφαλικό και δεν αναγνώριζε ούτε τα μέλη της οικογένειάς του.
Η κομπίνα των μελών της εταιρείας αποκαλύφθηκε όταν, ένα χρόνο μετά το θάνατο του φερόμενου ως εγγυητή, ο γιος τού ανυποψίαστου θύματος έλαβε εξώδικη πρόσκληση από άλλη εταιρεία (θύμα κι αυτή του κυκλώματος), η οποία, απευθυνόμενη στον νεκρό, του ζητούσε να της καταβάλει αμέσως ένα υπέρογκο χρηματικό ποσόν. Η εν λόγω εταιρεία είχε πουλήσει στους δράστες τής απάτης πετρελαιοειδή προϊόντα και εύλογα διεκδικούσε από τον φερόμενο ως εγγυητή μέρος της οφειλής.
Οταν ο γιος του αποβιώσαντος συνήλθε από το σοκ κι άρχισε να ψάχνει τι κρυβόταν πίσω από την απίθανη αυτή ιστορία, βρήκε πως ο πατέρας του φερόταν να είχε υπογράψει επιστολή, διά της οποίας εγγυούνταν το χρέος της εταιρείας προς την άλλη, από την οποία είχε αγοράσει τα προϊόντα.
Βρήκε ακόμη την «υπογραφή» του σε επιταγή της Εθνικής Τράπεζας, ποσού -τότε- 300.000.000 δραχμών, στην οποία φερόταν ως εγγυητής της εταιρείας.
Επίσης ανακάλυψε ότι είχε εγγραφεί προσημείωση υποθήκης, για το ποσό τότε των 300.000.000 δρχ., πλέον τόκων και εξόδων, πάνω σε ακίνητα του πατέρα του στην Κηφισιά.
Η προσημείωση είχε εγγραφεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, η οποία τον έφερε να διαμένει σε διεύθυνση κατοικίας που είχε εγκαταλείψει πριν από είκοσι χρόνια.
Μάλιστα στο δικαστήριο είχε εμφανιστεί για την έκδοση της απόφασης και... πληρεξούσιος του πατέρα, έχοντας στην κατοχή του και πληρεξούσιο συμβολαιογράφου Πειραιώς (πλαστό, όπως αποδείχτηκε).
Οπως αποκαλύφθηκε, η «εταιρεία» συνήθιζε να υποθηκεύει ακάλυπτα ακίνητα άσχετων γερόντων, τα προσημείωνε και λάμβανε με πιστώσεις προϊόντα και δάνεια. Οι τακτικές που ακολουθούσαν ήταν περίπου οι εξής:
Οι επιτήδειοι αναζητούσαν πανάκριβα ακάλυπτα οικόπεδα στις ακριβότερες περιοχές, όπως π.χ. στην Κηφισιά. Μάθαιναν από γείτονες σε ποιον ανήκει και ποιας ηλικίας ήταν ο ιδιοκτήτης, καθώς ενδιαφέρονταν κυρίως για υπέργηρους. Πήγαιναν στο Υποθηκοφυλακείο με το όνομα του ιδιοκτήτη και λάμβαναν αντίγραφα των συμβολαίων. Επακολουθούσαν οι πλαστογραφήσεις των υπογραφών, οι προσημειώσεις και οι υποθήκες.
Στην υπόθεση, πάντως, του 96χρονου, έπειτα από πολλά χρόνια διαδικασιών, τα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια αναγνώρισαν τις πλαστότητες, απάλλαξαν από οφειλές τούς κληρονόμους και διέγραψαν τις προσημειώσεις.
Τα ποινικά δικαστήρια ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ανδρέα Αναγνωστάκη, δικηγόρο τέτοιων θυμάτων, «πολλές πλαστότητες και απάτες στα πετρέλαια και στα μαζούτ είχαν συμβεί και σε άλλους ηλικιωμένους και κυρίως σε γυναίκες».
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ
ΠΡΕΖΑ TV
2-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου