Παρασκευή, Οκτωβρίου 08, 2010

ΈΛΛΕΙΜΜΑ ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ;

Σε εξέλιξη βρίσκεται εισαγγελική έρευνα για τυχόν φαινόμενα λαθρεμπορίας, νόθευσης και φοροδιαφυγής στη διακίνηση των καυσίμων.

Την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση είχε προκαλέσει η αναφορά του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με ανέλεγκτη διακίνηση στην εσωτερική αγορά λαθραίων υγρών καυσίμων, τα οποία δεν πληρούν τις προβλεπόμενες από το νόμο προδιαγραφές (νοθευμένα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε θείο), με βλαπτικές για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων συνέπειες.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης διατάχθηκε η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, οι οποίοι εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Εμπορίου.
Μετά την εισαγγελική εντολή υπάλληλοι της υπηρεσίας έλαβαν δείγματα πετρελαίου κίνησης και αμόλυβδης βενζίνης από πρατήρια υγρών καυσίμων της Μαγνησίας. Τα δείγματα στάλθηκαν στη Δ’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για εξέταση και αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Η Εισαγγελέας Βόλου ενημερώθηκε για τις δειγματοληψίες μέσω ένορκης κατάθεσης που έδωσαν οι υπάλληλοι.

Καταγγελίες καταναλωτών
Εντεκα καταγγελίες καταναλωτών δέχθηκε η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας Μαγνησίας τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τον μηνιαίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντινομάρχης Υγείας Βαγγ. Ζαχαρόπουλος.
Κατάστημα πώλησης ειδών υγραερίου που χρέωσε με 12 ευρώ το γέμισμα φιάλης υγραερίου 5 λίτρων, τραπεζικό ίδρυμα που εξακολουθεί να στέλνει σε πελάτη του λογαριασμό ύψους 36 ευρώ για πιστωτική κάρτα η οποία έχει ακυρωθεί, κατάστημα εμπορίας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από το οποίο καταναλωτής αγόρασε κινητό τηλέφωνο, το οποίο συνεχώς παρουσιάζει πρόβλημα με την μπαταρία του, ήταν μέρος των καταγγελιών που απασχόλησαν την υπηρεσία.

Σε άλλη περίπτωση καταναλωτής κατήγγειλε υποκατάστημα σούπερ μάρκετ, το οποίο χρέωσε και εισέπραξε από καταναλωτή για την αγορά οπωρολαχανικών τιμή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στην ενδεικτική πινακίδα λιανικής πώλησης του προϊόντος.

Αλλοιωμένα τρόφιμα
Από τις υποθέσεις που ερεύνησε η Διεύθυνση Εμπορίου δεν απουσίασαν τα αλλοιωμένα τρόφιμα.

Εμφανή σημάδια αλλοίωσης παρουσίασε σοκολάτα γάλακτος που αγοράστηκε από καταναλωτή. Υπάλληλοι προχώρησαν στη λήψη δείγματος του προϊόντος, με το ερώτημα του οργανοληπτικού και μακροσκοπικού ελέγχου και αναμένονται τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας.

Με διχρωμία που δεν συνάδει με τη φύση του προϊόντος πωλούνταν ταραμοσαλάτα, ενώ μουχλιασμένο ψωμί για τοστ αγόρασε καταναλωτής, σύμφωνα με το δείγμα που προσκόμισε στη Διεύθυνση Εμπορίου. Και οι δύο υποθέσεις διαβιβάστηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να εξετάσει αν συντρέχει περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος των υπευθύνων.

Με επιβολή διοικητικού προστίμου 5.000 ευρώ απειλείται εταιρία γενικού εμπορίου για παραπλανητική διαφήμιση.

Μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι η εταιρία διαφήμιζε σε φυλλάδιο την πώληση διάφορων προϊόντων, αναγράφοντας την τιμή πώλησης μόνο ενός κωδικού του προϊόντος, με τη χρήση της ένδειξης «από» πάνω από την αναγραφόμενη τιμή, ενώ ταυτόχρονα ανέγραφε στο φυλλάδιο και κάτω από τον πρώτο κωδικό και άλλους κωδικούς του ίδιου προϊόντος, οι οποίοι όμως είχαν κάποια διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. διαφορετικές διαστάσεις και για το λόγο αυτό είχαν και διαφορετική τιμή πώλησης, η οποία όμως δεν αναγραφόταν στο φυλλάδιο.

Αποτέλεσμα ήταν να οδηγείται σε πλάνη ο καταναλωτής ως προς την ακριβή τιμή που πρέπει να πληρώσει, αφού βλέποντας στο διαφημιστικό φυλλάδιο την αναγραφή μίας μόνο τιμής και μη γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η τιμή αυτή αφορά μόνο στον κωδικό του προϊόντος που αναγράφεται από κάτω και όχι και τους υπόλοιπους κωδικούς, οι οποίοι αναγράφονται ξεχωριστά χωρίς την τιμή πώλησής τους, θεωρεί ότι με την αγορά του προϊόντος, ανεξαρτήτως του κωδικού του, θα πληρώσει την αναγραφόμενη στο φυλλάδιο τιμή.

taxydromos.gr

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: