Προβληματισμό στον νομικό κόσμο της χώρας προκαλούν οι διώξεις που ζητάει το ΠΑΣΟΚ να ασκηθούν κατά των πέντε πρώην υπουργών της Ν.Δ. για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Για τη βασιμότητα των κατηγοριών και την τυχόν παραγραφή των αδικημάτων θα αποφασίσει οριστικά το δικαστικό συμβούλιο που θα εκλεγεί.
Προκαλεί απορία ωστόσο η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να διωχθούν οι πρώην υπουργοί για κακουργηματική απιστία και απάτη, με δεδομένο ότι οι υπουργικές αποφάσεις, ως βασικό στοιχείο της παράνομης και ζημιογόνου συμπεριφοράς τους, υπογράφηκαν σε χρόνο πολύ προγενέστερο και τυπικά έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Αναλυτικά:
1. Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, παρανομία υπουργού διώκεται μέσα σε συγκεκριμένη αποσβεστική προθεσμία, η οποία τελειώνει με την πάροδο της β' συνόδου της επόμενης, από την τέλεση της πράξης, βουλευτικής περιόδου. Οι υπουργικές αποφάσεις για τις οποίες ζητείται η δίωξη των εμπλεκόμενων υπουργών για απιστία και απάτη εις βάρος του Δημοσίου, υπεγράφησαν την περίοδο 2005-2006. Αυτό σημαίνει ότι, μετά την αιφνιδιαστική διάλυση της Βουλής (β' συνόδου), τον Μάιο του 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή, δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη για τα αδικήματα αυτουργίας που στηρίζονται στην υπογραφή των αποφάσεων αυτών.
Ακόμη και το γεγονός ότι τρία συμβόλαια ανταλλαγών των παραλίμνιων εκτάσεων με οικόπεδα του Δημοσίου έγιναν το 2008 δεν αναιρεί την παραγραφή, αφού τα συμβόλαια δεν είναι πράξεις αυτουργίας των υπουργών αλλά των φερόμενων ως συμμετόχων τους.
2. Η ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΙΑ. Διαφορετική θα ήταν πιθανόν η ποινική μεταχείριση των υπουργών εάν κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία σε απιστία και απάτη. Και αυτό γιατί, στην ποινική επιστήμη, επικρατεί η άποψη ότι η ηθική αυτουργία, ειδικά στα αδικήματα αποτελέσματος, έχει δύο χρόνους τέλεσης: αυτόν της παρακίνησης του ηθικού αυτουργού προς τον φυσικό αυτουργό για την τέλεση της παράνομης πράξης και αυτόν της πράξης του φυσικού αυτουργού. Με βάση τα συμβόλαια του 2008, η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας θα είχε νομική βάση.
3. ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ. Προϋποθέτει την ύπαρξη παράνομης δραστηριότητας ως βασικού εγκλήματος (όπως η δωροδοκία, η απιστία κ.ά.), από την οποία να προκύπτει περιουσιακό όφελος για τον δράστη. Με βάση τον νομικό ορισμό που δίνει το πόρισμα της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο παράνομος πλουτισμός μέσω των ανταλλαγών ακινήτων υπάγεται στον νόμο περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και δικαιολογεί την άσκηση δίωξης για ηθική αυτουργία κατά υπουργών, αν γίνει δεκτό ότι πράξεις ξεπλύματος τελέστηκαν και μετά το 2007.
Η νομική κατασκευή έχει ομοιότητες και με την κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κ. Α. Μαντέλης στην υπόθεση Siemens. Βέβαια εκεί το ποσό είχε δοθεί σε λογαριασμό του κ. Μαντέλη όταν ήταν υπουργός Μεταφορών, ως προεκλογική χορηγία, κατά τον ίδιο, ως προϊόν δωροδοκίας, σύμφωνα με τους δικαστές. Το ζητούμενο είναι αν η κατηγορία περί ξεπλύματος μπορεί να στηριχθεί σε πράξεις απλής κατοχής του ποσού, στους προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Μαντέλη.
4. Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ. Είχε εξαγγελθεί από τον περασμένο Ιούνιο και μάλιστα συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Εκτοτε αγνοείται η τύχη του. Η αρχική σκέψη, υπό την πίεση και της κοινωνικής οργής από την υπογραφή του μνημονίου, ήταν να γίνουν ορισμένες αλλαγές στον νόμο έως ότου αναθεωρηθεί εκ βάθρων το άρθρο 86 του Συντάγματος. Οι τροποποιήσεις κινούνταν σε τρεις κατευθύνσεις:
α) Κατάργηση της σύντομης πενταετούς παραγραφής των αδικημάτων.
β) Ενίσχυση του ρόλου της ενδιάμεσης δικαστικής διαδικασίας, ώστε τα δικαστικά όργανα να έχουν αποφασιστική γνώμη στην ποινική εξέλιξη των υποθέσεων κατά υπουργών.
γ) Αλλαγή της έννοιας του χρόνου τέλεσης για όλα τα αδικήματα αποτελέσματος, στα οποία περιλαμβάνονται και σχεδόν όλα όσα προκαλούν περιουσιακή ζημιά. Η ιδέα ήταν, στα αδικήματα αυτά (όπως η απιστία, που αγγίζει εμμέσως και πιθανά αδικήματα υπουργών), ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος να μην ταυτίζεται με τη συγκεκριμένη πράξη ή ενέργεια του δράστη αλλά να αρχίζει μετά την παρέλευση του χρόνου μέσα στον οποίο ο υπαίτιος έχει την ευχέρεια να τη ματαιώσει ή να μετριάσει το αποτέλεσμά της (π.χ. όταν χάνει το αξίωμά του).
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου