Πέμπτη, Οκτωβρίου 21, 2010

ΓΑΛΛΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ «ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ» ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ:ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΚΑΤΑ ΦΥΛΗ ΚΙ ΕΘΝΟΤΗΤΑ

Κάτω από τη ...μύτη της Κομισιόν και κατά παράβαση της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας, η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποθηκεύουν σε βάσεις δεδομένων βιομετρικά και άλλα δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών, με βάση τη φυλετική ή εθνοτική τους καταγωγή.

Το γεγονός αποκαλύφθηκε προχθές, αργά το βράδυ, από ευρωβουλευτές των Ομάδων των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, της Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, κατά τη διάρκεια σχετικής ερώτησης που υπέβαλαν προς την αρμόδια επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ.

Η τελευταία, ενώ δεν διέψευσε κατηγορηματικά τις εν λόγω αποκαλύψεις, αποδέχτηκε ότι «συμβαίνει να αδειοδοτείται, κατ' εξαίρεση, η επεξεργασία τέτοιων δεδομένων», αλλά, συμπλήρωσε, αυτό θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε πληροφορίες ότι στην Ολλανδία υπάρχουν «αρκετές τράπεζες δεδομένων, με παρόμοια προβληματικά στοιχεία, που χρησιμοποιήθηκαν για ποινικές διώξεις νέων».

Το κυνήγι των Τσιγγάνων

Η Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Μόνικα Φλασίκοβα Μπένοβα, από τη Σλοβακία, ισχυρίστηκε ότι η γαλλική αστυνομία χρησιμοποιεί ήδη μια βάση δεδομένων με βάση τα φυλετικά στοιχεία των Ρομά, ενώ η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ελέν Φλοτ επικαλέστηκε στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής της Γαλλίας, που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν ήδη τέσσερα παράνομα, τέτοια, μητρώα στη χώρα της.

Οτι υπάρχει ήδη κατάλογος για τέτοιες βάσεις δεδομένων σε δήμους και κοινότητες της Ολλανδίας υποστήριξε η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφία ιντ Βελτ, ενώ επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ανοιχτή αλληλογραφία μεταξύ Ε.Ε. και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, σχετικά με τη συλλογή φυλετικών στοιχείων.

Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε την αλήθεια, είπε η Γαλλίδα Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Σιλβί Γκιγιόμ.

«Στη Γαλλία υπάρχει συγκεκριμένος ιστότοπος, όπου καταχωρίζονται αυστηρώς προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων, με κριτήριο τη φυλετική ή εθνοτική τους καταγωγή, ενώ αποκαλυπτικά στοιχεία για την ύπαρξη τέτοιων βάσεων δεδομένων θα βρείτε άφθονα στο Ιντερνετ».

Οι ευρωβουλευτές αποκάλυψαν ακόμη ότι το Συμβούλιο της Ε.Ε. συζητά ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των «περιπλανώμενων ομάδων», κατά τρόπο όμως λίαν αμφιλεγόμενο και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου γι' αυτή την... πρωτοβουλία.

Η αρμόδια επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ αποκάλυψε μάλιστα, ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο επεξεργασίας αυτής της οδηγίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: