Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2010

ΧΡΟΝΟΣ-ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ «ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ»…ΚΑΤΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ….

Τρεις εβδομάδες δεν ήταν αρκετές για να εκδώσουν απόφαση κι είπαν να πάρουν άλλες τόσες και κάτι περισσότερο. Ο λόγος για τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, που εδώ και 19 μήνες δικάζουν την υπόθεση του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», οι οποίοι όπως φάνηκε χθες θα σπάσουν κάθε χρονικό ρεκόρ μέχρι να εκδώσουν ετυμηγορία. Το δικαστήριο είχε διακόψει για χθες, προκειμένου μετά από διακοπή 23 ημερών να εκφωνήσει την απόφαση επί της ενοχής, αλλά το μόνο που τελικά «εκφωνήθηκε» από την πρόεδρο, κ. Κακκαβά, ήταν μία ακόμη διακοπή. Επικαλούμενη φόρτο εργασίας, «έχουμε και άλλες αστικές υποθέσεις», είπε η πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο δεν κατάφερε να εκδώσει απόφαση και θα επανέλθει στις... 17 Νοεμβρίου, δηλαδή μετά από 25 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα των συνολικά 18 κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ο αρχιμανδρίτης Ιάκ. Γιοσάκης και οι δικηγόροι Αθ. Κεχαγιόγλου, Γ. Νικολακόπουλος και Ν. Εμμανουηλίδης. Η φυγόδικη πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, με απόφαση του δικαστηρίου, δικάστηκε ερήμην για όσα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα αντιμετωπίζει και δεν έχουν παραγραφεί. Για τα κακουργήματα που της καταλογίζονται η διαδικασία έχει ανασταλεί, προκειμένου να μην τρέχει ο χρόνος παραγραφής.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα γινόταν λόγος για ομάδα που «επί τέσσερα χρόνια δρούσε στα δικαστήρια, στήνοντας δικαστικές αποφάσεις, αλλάζοντας πινάκια δικαστηρίων, επισπεύδοντας δίκες και αντικαθιστώντας δικαστές», με σκοπό «τα ανυπολόγιστα οικονομικά οφέλη», αλλά ο εισαγγελέας του δικαστηρίου, Χρ. Κουμπής, που ολοκλήρωσε την εισήγησή του σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξή της, έχει προτείνει την αθώωση των περισσότερων κατηγορουμένων για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων.

Χαρακτηριστικό της εισήγησής του είναι το σκεπτικό που ανέλυσε για το πλημμέλημα της συμμορίας, για το οποίο κατηγορούνται οι Γιοσάκης, Ηλία, ο αντεισαγγελέας Εφετών Ν. Αθανασόπουλος και οι δικηγόροι Κεχαγιόγλου, Εμμανουηλίδης και Νικολακόπουλος.

«Απ' όλη την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε ότι συμφώνησαν μεταξύ τους στην τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων. Η συμπτωματική και από κοινού ενέργειά τους στις υποθέσεις που κρίθηκαν στο δικαστήριο δεν θεωρώ ότι είναι αποτέλεσμα συμφωνίας», είπε. Για τον Ι. Γιοσάκη, ζήτησε -μεταξύ άλλων- την ενοχή του για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος κατηγορουμένων δικαστών.
Κ. ΚΑΤ.

ΠΡΕΖΑ TV
26-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: