Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2010

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ:Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΣΠΡΕΝΤ

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έφερε τα πάνω κάτω στη αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ζητήσουν επιπλέον απόδοση για να αγοράσουν τα ελληνικά χρεόγραφα.

«Αν με ρωτούσε κανείς πώς βλέπω τα πράγματα, μια βδομάδα πριν θα του απαντούσα αισιόδοξα, γιατί είχαν αρχίσει να βγαίνουν αγοραστές στα ομόλογα και να έρχονται ξένοι που ήταν πρόθυμοι να κάνουν repos στη διατραπεζική αγορά», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος σε ντίλινγκ ρουμ ιδιωτικής τράπεζας. «Αν όμως μου έκανε κάποιος την ίδια ερώτηση σήμερα, θα του απαντούσα ότι δεν τα βλέπω καλά».

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι όποιοι βραχυπρόθεσμοι αγοραστές είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα επειδή πόνταραν σε περαιτέρω συμπίεση των ελληνικών spreads, π.χ. στις 600 μονάδες βάσης (6%) και χαμηλότερα στη 10ετία, έχουν τώρα βγει πωλητές. «Βλέπουμε ακόμη και ξένους που είχαν αγοράσει έντοκα να πουλάνε», αναφέρει. «Επιπλέον, οι τζίροι στο ΗΔΑΤ (ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος) έχουν μειωθεί στα 30-40 εκατ. ευρώ ημερησίως από 160 εκατ. ευρώ που είχαν φθάσει, ενώ υπάρχουν ομόλογα για τα οποία δεν δίνονται τιμές».

Η διόγκωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης πάνω από το 15% το 2009 και του δημοσίου χρέους πάνω από το 150% τα επόμενα χρόνια είχε «ενσωματωθεί» στις τιμές των ομολόγων. Αντίθετα, αρνητικό αντίκτυπο είχε η αναφορά του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στην Κύπρο ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί από 2,5% μέχρι 3% το 2011.

Φυσικά, η Ελλάδα δανείζεται από το μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για να καλύψει τις ανάγκες της και μόνο 4-4,5 δισ. ευρώ περίπου από τις αγορές, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια που ανανεώνει. Υπό αυτή την έννοια δεν επηρεάζεται άμεσα το κόστος δανεισμού του κράτους από την άνοδο των spreads.

Υπάρχουν, όμως, παράπλευρες απώλειες. Τα spreads διαμορφώνουν κλίμα στις αγορές, π.χ. Σοφοκλέους, και στην οικονομία γενικότερα. Παράλληλα επηρεάζουν έμμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αυξάνοντας ή μειώνοντας τη δυνητική ρευστότητα που μπορεί να αντλήσουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είχαν αντλήσει 94 δισ. ευρώ περίπου από την ΕΚΤ, ενεχυριάζοντας χρεόγραφα ονομαστικής αξίας 130 δισ. ευρώ και άνω.

Αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι η άνοδος των spreads σε συνδιασμό με την πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την αρνητική ψυχολογία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκροές καταθέσεων, που θεωρείται η αχίλλειος πτέρνα του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

Του ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: