Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2010

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ:ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΦΙΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΕΣΟΔΑ

Την αξιοποίηση ακινήτων αξίας 30 δισ. ευρώ σταδιακά μέσα στην επόμενη τετραετία με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η αρχή θα γίνει από «φιλέτα» σε τουριστικές περιοχές αλλά και ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία ΔΕΚΟ και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω παραχωρήσεων. Στο σχέδιο όμως εντάσσονται και μεμονωμένα ακίνητα (γραφεία, διαμερίσματα κ.λπ.), τα οποία θα δοθούν προς πώληση. Παράλληλα, θα «τρέξει» και η κτηματογράφηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τα χωροταξικά σχέδια, με στόχο να απεγκλωβιστεί η μεγάλη μάζα της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία με τα σημερινά δεδομένα δεν μορεί να αξιοποιηθεί.

Οι εκτιμήσεις για την αξία της γης κάνουν λόγο για 300 δισ. ευρώ (χωρίς να προσμετράται η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, σύμφωνα με σχετική αναφορά της ΤτΕ), αλλά σύμφωνα με αρμόδια στελέχη μόλις το ένα δέκατο, δηλαδή 30 δισ. ευρώ, μπορεί να τύχει άμεσης εκμετάλλευσης.

Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου προ εβδομάδων από τη Νέα Υόρκη, δεν προβλέπεται ότι θα έρθουν γρήγορα υπολογίσιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετέχουν στην προσπάθεια συγχώνευσης (υπό τη «στέγη» της ΚΕΔ) της ΕΤΑ και των Ολυμπιακών Ακινήτων, η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει τώρα για να αρχίσει να αποδίδει «καρπούς» το 2012- 2113.

«Καρποί» θα είναι η μείωση του χρέους μέσω εσόδων από πωλήσεις και συμβάσεις παραχώρησης και η μείωση του ελλείμματος μέσα από τα ενοίκια που θα εισπράττει το κράτος ή από μερίσματα.

Τα «αξιοποιήσιμα» ακίνητα θα καταταχτούν σε τρεις κατηγορίες. Οι δύο πρώτες κατηγορίες αφορούν όσα κρίνεται ότι πρέπει να μείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Δεν θα πωληθούν και θα προτιμηθεί η λύση της πολυετούς παραχώρησης κατά μόνας ή σε ομάδες.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να γίνουν «προίκα» για εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων που θα εισαχθούν στο Χ.Α. Σκεπτικισμός προς το παρόν επικρατεί για το σενάριο πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back), τεχνική που προτιμούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να «προχωρήσει». Επίσης σχεδιάζεται αναθεώρηση του πλαισίου συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) με στόχο την από κοινού αξιοποίηση κυρίως ακινήτων σε αστικά κέντρα.

Η τρίτη κατηγορία αφορά τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο και θεωρείται σκόπιμο να πωληθούν, καθώς είτε είναι ακριβή η συντήρησή τους είτε κρίνεται ότι δεν υπάρχει γι' αυτά θέμα «δημόσιου συμφέροντος» (π.χ. ένα σπίτι ή διαμέρισμα).

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείο συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τις «συστάσεις» που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η ΤτΕ. Προτείνει άμεση κτηματογράφηση της περιουσίας, αναμόρφωση της νομομοθεσίας εποπτείας των κληροδοτημάτων, δημιουργία πλήρους ηλεκτρονικού μητρώου ακινήτων, συγχώνευση όλων των αρχών (ΚΕΔ, ΕΤΑ κ.λπ.) και δημιουργία ενιαίου περιουσιολογίου.

ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: