Τετάρτη, Οκτωβρίου 06, 2010

ΣΤΕΓΝΩΣΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Στάση πληρωμών κήρυξε για άλλη μία φορά το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ στην Κοζάνη, καθώς δεν έχει χρήματα ούτε για τις ιατρικές πράξεις και τα φάρμακα.
Οι ασφαλισμένοι που έσπευσαν χθες στο πολυϊατρείο της Κοζάνης αντίκρισαν θυροκολλημένη ανακοίνωση που τους ενημέρωνε ότι “το ταμείο είναι κλειστό”, ενώ μπαίνοντας μέσα και ρωτώντας τους υπαλλήλους λάμβαναν την απάντηση “Λεφτά τέλος”. Δεν είναι η πρώτη φορά που σταματούν οι πληρωμές λόγω έλλειψης χρημάτων, αφού η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται συχνά-πυκνά.
Το θέμα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έρθουν χρήματα και πότε θα αρχίσουν οι πληρωμές. Η τομεάρχης οικονομικού Όλγα Τσαουσίδου δήλωσε χθες ότι “σταματήσαμε τις πληρωμές από σήμερα, ενημερώσαμε τους αρμόδιους στην Αθήνα, αλλά δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα πάρουμε λεφτά”. Δεν αποκλείεται πάντως η στάση πληρωμών για ιατρικές δαπάνες και εργαστηριακές εξετάσεις να διαρκέσει ολόκληρο τον Οκτώβριο. Τα χρήματα που έρχονται στον συγκεκριμένο κωδικό είναι λιγοστά και επαρκούν για πληρωμές ιατρικών πράξεων μόλις δύο τριών ημερών. Και πώς να φτάσουν για παραπάνω, όταν το ποσό που κατατίθεται ανέρχεται σε μόλις 30.000 - 40.000 ευρώ.
Σύντομα το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει και το ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας, αν δεν κατατεθούν χρήματα. Τα 50.000 ευρώ που υπήρχαν χθες στο ταμείο για ιατρικές δαπάνες επαρκεί μόλις για την τρέχουσα εβδομάδα.
Βεβαίως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό με τις συντάξεις, καθώς στο Ασφαλιστικό της ΔΕΗ στην Κοζάνη έχουν σταματήσει εδώ και δέκα μήνες να πληρώνουν το εφάπαξ όσων βγαίνουν στη σύνταξη. Το εφάπαξ έχουν λάβει οι συνταξιοδοτηθέντες μέχρι τον Νοέμβριο του 2009. Και εδώ τα χρήματα έρχονται με το σταγονόμετρο, αφού σύμφωνα με την υπεύθυνη τομεάρχη οικονομικού “τα χρήματα που έρχονται φτάνουν μόλις για δύο τρία εφάπαξ”.
Προχθές τα μέλη του σωματείου Εργατική Αλληλεγγύη πραγματοποίησαν κατάληψη στο ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας, διαμαρτυρόμενα για την “πλήρη υποβάθμιση των πολυϊατρείων της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι 10.000 ασφαλισμένοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με τις οικογένειές τους”. Ο πρόεδρος του σωματείου Στέφανος Πράσσος κατήγγειλε ότι “από τις αρχές του τρέχοντος έτους παραμένουν κλειστά τα αιματολογικά εργαστήρια σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, ενώ σταμάτησε η προμήθεια αναλώσιμων υλικών μηδαμινής αξίας, όπως φίλτρα σπιρομέτρησης για τους πνευμονολόγους που κοστίζουν 2 ευρώ!”. Ο πρόεδρος του σωματείου υπογράμμισε ότι “οι χιλιάδες ασφαλισμένοι υπόκεινται σε αφάνταστη ταλαιπωρία και οδηγούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια, με αποτέλεσμα τα ταμείο μας, που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, να φεσώνεται με εκατομμύρια ευρώ”.

Του Χρήστου Βήττα

ΠΡΕΖΑ TV
6-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: