Πέμπτη, Οκτωβρίου 21, 2010

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

«Οι μπουλντόζες δεν θα περάσουν»! Ξεκάθαρη αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου Ευκαρπίας προς τον Σύνδεσμο ΟΤΑ (οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) Μείζονος Θεσσαλονίκης, που υπογράφει σήμερα το μεσημέρι τη σύμβαση για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, 700 μέτρα από το τελευταίο σπίτι.

Την ώρα που ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Γιάννης Ζουρνάς θα βάζει την υπογραφή του, σε ειδική τελετή στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Ευκαρπίας Χαράλαμπος Πανταζόγλου, συνοδευόμενος «απ' όσους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους μπορέσουν να παρευρεθούν», θα εκφράζει τις αντιρρήσεις των δημοτών. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι «οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, μπροστά στην πρώτη μπουλντόζα που θα πάει να σκάψει».

Το έργο προβλέπει την κατασκευή σταθερού συστήματος μεταφόρτωσης με συμπίεση, όπου η τροφοδοσία γίνεται με κατακόρυφες χοάνες. Ο συγκεκριμένος Σταθμός Μεταφόρτωσης θα διαθέτει πέντε πρέσες συμπίεσης και θα έχει δυναμικότητα 1.100 τόνων τη μέρα, που θα απορροφώνται σε τρεις βάρδιες, θα δουλεύει δηλαδή όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που παρουσιάστηκαν από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ, η εγκατάσταση θα λειτουργεί μέσα σε κλειστό στεγασμένο κτήριο, το οποίο θα διαθέτει σύστημα κατακράτησης οσμών και σκόνης, καθώς και δίκτυο συλλογής υγρών αποβλήτων, τα οποία θα καταλήγουν στη μονάδα επεξεργασίας.

Εκτός του κτηρίου θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης και ελιγμών των οχημάτων, με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Στον σταθμό μεταφόρτωσης, θα καταλήγουν τα απορριμματοφόρα 13 δήμων του βορειοδυτικού τομέα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Αγίου Παύλου, Αμπελοκήπων, Κορδελιού, Ευόσμου, Μενεμένης, Νεάπολης, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας, Εχεδώρου, Ωραιοκάστρου, Ευκαρπίας και το 60% των απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης). Εκεί θα συμπιέζονται, θα τοποθετούνται μέσα σε κοντέινερ, τα οποία με τράκτορες θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) της Μαυρορράχης. Κάθε κοντέινερ χωρά τον όγκο που μαζεύουν έξι απορριμματοφόρα.

«Το έργο προϋπολογισμού 12,5 εκατομμυρίων ευρώ πληρώνει εξ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα οφέλη για το περιβάλλον θα είναι τεράστια», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Ζουρνάς.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει ο δήμαρχος Ευκαρπίας.

«Θα μας βρουν μπροστά τους», λέει. «Θέλουν να φτιάξουν τον σταθμό σε 100 ιδιόκτητα στρέμματα που αγόρασε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ, 700 μέτρα από το τελευταίο σπίτι. Αντιπροτείναμε να ανταλλάξουμε την έκταση αυτή με 120 στρέμματα του δήμου μας, που βρίσκονται 2,5 χιλιόμετρα παραπάνω. Είχαμε παρουσιάσει μελέτη ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει σε οκτώ μήνες. Δεν το δέχτηκαν, επικαλούμενοι πίεση χρόνου, αλλά πέρασε 1,5 χρόνος από τότε ώς την υπογραφή της σύμβασης. Ο κόσμος της Ευκαρπίας θα αντιδράσει δυναμικά, όταν θα εμφανιστούν οι μπουλντόζες».

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: