Τετάρτη, Οκτωβρίου 06, 2010

ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΗ Η ΤΡΙΕΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ…ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ…

Εξαγορά ποινών φυλάκισης ως τρία χρόνια με δόσεις θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Οι ποινές ως τρία χρόνια θα είναι πλέον εξαγοράσιμες, και μάλιστα τα χρήματα μπορούν να καταβληθούν σε δόσεις εντός τριών ετών, ενώ ανασταλτικό χαρακτήρα θα έχουν οι πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε ετών.
Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης , τα οποία θα οδηγήσουν σε άμεση αποφυλάκιση τουλάχιστον 1.300 άτομα που εκτίουν ποινές πλημμεληματικού χαρακτήρα από τους συνολικά 11.934 κρατουμένους, συμβάλλοντας στη μερική αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων που κυριολεκτικά ασφυκτιούν. «Κοινωνική αδικία» χαρακτήρισε ο κ. Καστανίδης την παραμονή στη φυλακή ατόμων «που απλά και μόνο δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους».

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, οι ποινές φυλάκισης ως τρία έτη θα μετατρέπονται σε χρηματικές (σήμερα ισχύει για ποινές ως δύο έτη), εκτός αν κριθεί από το Δικαστήριο ότι ο καταδικασθείς είναι υπότροπος ή ίσως τελέσει άλλο αδίκημα. Η δε εξαγορά θα γίνεται σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του καταδικασθέντος. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η μετατροπή της ποινής σε χρηματική κοστολογείται από 10 ως 60 ευρώ ανά ημέρα, ενώ τώρα θα κοστολογείται από 5 ως 100 ευρώ ημερησίως. Ετσι ο άνεργος θα εξαγοράζει την ποινή του προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ ο ευκατάστατος προς 100 ευρώ. Αν ο καταδικασθείς δηλώσει οικονομική αδυναμία να καταβάλει το ποσό τοις μετρητοίς, μπορεί το Δικαστήριο να καθορίσει την εξόφλησή του σε δόσεις εντός τριών ετών.
Σε περίπτωση που ο δράστης δεν μπορεί να πληρώσει ούτε με δόσεις, προσφέρεται εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής με κοινωφελή εργασία, θεσμός που γίνεται ελκυστικότερος με τις νέες ρυθμίσεις. Το μέτρο έχει περιπέσει σε αχρηστία, καθώς ο αριθμός των ωρών που έπρεπε να εργαστούν οι καταδικασθέντες σε αντιστάθμισμα των ημερών φυλάκισής τους ήταν υπερβολικά υψηλός. Τώρα μειώνονται οι ώρες κοινωφελούς εργασίας που πρέπει να παρέχουν.

Ο θεσμός της αναστολής εκτέλεσης της ποινής που ισχύει σήμερα για ποινές ως δύο χρόνια- και σε ορισμένες περιπτώσεις ως πέντε έτη- γίνεται τώρα κανόνας για όλους τους καταδικασθέντες σε φυλάκιση ως πέντε χρόνια, εφόσον δεν έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν με ποινή άνω του έτους. Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα απόλυσης των καταδικασθέντων σε φυλάκιση τριών μέχρι πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους. Σε περίπτωση που ο παραβάτης πλημμελήματος είναι άνω των 75 ετών θα εκτίει μόνο κατ΄ οίκον την ποινή του. Το μέτρο αυτό ισχύει σήμερα μόνο για όσους έχουν καταδικαστεί για χρέη προς το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών κράτησης για όσους εργάζονται (μία ημέρα εργασίας στις φυλακές ισούται με δύο ημέρες έκτισης της ποινής) επεκτείνεται και στους πάσχοντες κρατουμένους, όπως καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, οροθετικούς, άτομα με αναπηρία άνω του 80%, μητέρες με παιδιά κάτω των τριών ετών κτλ. Επίσης ουδείς θα φυλακίζεται επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα έξοδα της δίκης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι τα ευεργετικά μέτρα δεν περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις όσων έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών ουσιών και τρομοκρατία.

Τα ευεργετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Καστανίδης ισχύουν και για τους ήδη κρατουμένους, με αποτέλεσμα μόλις δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να αποφυλακιστούν τουλάχιστον 1.300
άτομα. Η χωρητικότητα των φυλακών είναι περίπου 9.000 θέσεις, ενώ οι κρατούμενοι σήμερα φθάνουν τις 11.934 και αν υπολογιστούν όσοι βρίσκονται σε αστυνομικά τμήματα και στο Μεταγωγών ο αριθμός τους ανέρχεται σε 12.400.

ΠΡΕΖΑ TV
6-10-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραια...

Τωρα θα εχουμε ποιο πολλα λαμογια εξω
και τα αρρωστα πρεζονια εκει μεσα θα συνεχεισουν να σαπιζουν εφοσον δεν εχουν μια.